Poveşti de binePoveşti cu mâncareDecât să scoatem, mai bine să introducem în dietă

Decât să scoatem, mai bine să introducem în dietă

Prima lună a anului reprezintă perioada cu cele mai multe schimbări (în bine) în ceea ce privește stilul de viață. Ne apucăm de sport sau țintim spre o dietă sănătoasă și echilibrată. Însă cu trecerea timpului, multe lucruri revin la cum au fost înainte, inclusiv ceea ce mâncăm de obicei, iar presiunea socială are și ea un impact semnificativ în acest context. Decât să fim în pas cu tendințele alimentare servite de rețelele de socializare și să fim chinuiți în adevăratul sens al cuvântului de reducerea dramatică a porțiilor sau a varietății produselor consumate, mai bine introducem în dietă componente esențiale sănătății noastre.

Alimentele bogate în fibre sau cele fermentate nu ar trebui să lipsească din mesele noastre de zi cu zi.

Spre exemplu, fibrele vegetale pe care le conțin fructele, legumele și cerealele integrale, alături de produsele fermentate precum varza murată, castraveții covăsiți sau iaurtul proaspăt ne sunt cele mai accesibile alimente cheie care ne susțin microbiota intestinală. Iar dacă aceasta e în echilibru, și noi vom fi la fel.

Produsele prietenoase cu tranzitul intestinal au devenit în ultima perioadă un sinonim pentru sănătate și bunăstare. Acest lucru este confirmat în special de cercetările de specialitate din ultimii 20 de ani. Microbiomul intestinal, adică totalitatea microorganismelor specifice fiecăruia dintre noi, este mai importantă decât am crede: influențează atât sănătatea fizică, cât și cea psihică.

De aceea este important să ne hrănim cu ceea ce au nevoie bacteriile bune din intestin; ne pot însănătoși, dar ne pot și îmbolnăvi. O dietă centrată pe funcționarea armonioasă a microbiotei este una bazată pe produse vegetale: cât mai multe legume, fructe, cereale integrale, leguminoase, nucifere sau semințe (însă nu neapărat o dietă vegetariană). Fibrele sunt ceea ce căutăm să includem astfel în alimentație, aceste produse fiind generic denumite prebiotice.

Mai mult decât atât, după cum aminteam înainte, orice aliment fermentat este bine-venit pe lista noastă de mâncăruri consumate cu preponderență. Fie că vorbim despre iaurtul proaspăt sau orice produs din lapte fermentat sau diferite legume murate (în saramură, nu cele în oțet), toate conțin bacterii lactice esențiale pentru sănătatea noastră, bacterii bune denumite probiotice.

Există numeroase rețete pentru preparate bogate atât în prebiotice, cât și în probiotice. Important este să le includem în dietă. Chiar și la nivel psihologic introducerea, în acest caz, a unor alimente benefice pentru sănătate, este mai benefică decât scoaterea altora. Prima oară trebuie să îi dăm organismului ce are nevoie, iar doar apoi să eliminăm treptat alimentele care nu ne aduc niciun beneficiu sau care ne pot înrăutăți starea de sănătate.

Mai Multe

More article