Poveşti din ClujPoveşti pentru cei mariDe Crăciun sărbătorim miracolul

De Crăciun sărbătorim miracolul

Fără îndoială, în lumea întreagă, luna decembrie este parcă prea scurtă pentru toate pregătirile ce trebuie făcute: post, gătit,cumpărături, repetiţii, copt, împachetat de cadouri, scris felicitări, împodobit casele şi punerea de noi speranţe.

Oamenii din toată lumea sărbătoresc: se roagă, se distrează, dansează, participă la parade, colindă, se reunesc şi dăruiesc celor din jur. O sărbătoare încărcată de multă iubire şi de o gamă bogată de simboluri caracteristice doar acestei perioade a anului: clopoţei, steluţe, oameni de zăpadă, elfi, măcăleandri, reni, îngeri, păstori, magi, Fecioara Maria şi pruncul Iisus în iesle.

Crăciunul ni ar fi putut dobândi şi menţine o importanţă atât de mare în viaţa oamenilor, dacă nu ar fi căpătat, de-a lingul timpului, înţelesuri importante şi variate. Semnificaţia sa iniţială şi cu siguranţă cea mai profundă, este aceea de a sărbători naşterea pruncului Iisus la Bethleem, asociată cu riturile ce însoţesc profunda taină prin care Dumnezeu a devenit om.

Crăciunul a fost celebrat în diferite feluri, fiind o sărbătoare ale cărei semnificaţii s-au schimbat de la o epocă la alta şi de la un loc la altul.

În timp, sărbătorile au împlicat întrega comunitate, Crăciunul dorindu-se a fi sinonim cu ospitalitatea şi spiritul altruist, iar alteori accentul a fost pus pe familie în sine. În unele ţări, în prim plan, se află şi azi, manifestările religioase şi celebrările în aer liber, iar în altele Crăciunul se sărbătoreşte acasă.

Acest sezon al sărbătorilor de iarnă a simbolizat la un moment dat, bunele relaţii interaţionale; pe de altă parte, aşa cum s-a întâmplat în ţările Europei de Est în perioda comunistă, a constituit o modalitate prin care oamenii şi-au păstrat identitatea naţională şi au manifestat opoziţia faţă de regim. Întotdeauna, Crăciunul a avut în centru copiii, dar şi adulţii; alcoolul, dar şi jucăriile; a fost plin de zarvă dar şi de linişte, sacru şi profan.

Peste tot, însă, în orice epocă, a fost şi este o perioadă caracterizată de sentimentul miraculosului, acel moment din an cel mai aproape de inima celor care îl sărbătoresc.

 

Gerry Bowler, ziua Sfântului Benedict, 2000 d. Hr.

Mai Multe

More article