Poveşti de bineMind and soulDe ce îndrăgesc copiii și tinerii dansul de luptă, Capoeira?

De ce îndrăgesc copiii și tinerii dansul de luptă, Capoeira?

Am intrat în sală să înțeleg ce înseamnă Capoeira sau măcar să văd cum se mișcă cei mici, la ora ținută de Adi. Pe băncuță, în dreapta mea stătea un pici, Ianis, am aflat după zece minute de poveste cu el. Era trist și genele lungi ușor umede, pesemne plânsese. Dintr-una într-alta mi-a spus aproape șoptit că a căzut înainte de ora de Capoeira din cauză că nu a fost atent și a dorit cu orice preț să-l facă să râdă, pe prietenul lui Matei. Ianis are șase ani și practică Capoeira, la Burn Fitness, de mai bine de un an.

Îmi place că antrenamentele sunt pe muzică. Aici doar ne jucăm că ne batem. Facem până obosim și îmi place că, uneori, stăm la antrenament până seara, ca oamenii mari. Când vin părinții după noi e întuneric, mi-a împărtășit piciul.

Apoi, a început să sune toba: tum…ta…tum…ta…tum. Ianis și-a revenit din supărare și s-a cerut în formație. Instructorul, Adi, bătea ritmul, iar copiii au început să se miște agil.

Capoeira este o arta marțială afro braziliană, respectiv un dans de luptă ale cărui origini provin din regiunea africană NíGolo unde este cunoscut sub numele de „dansul zebrei”. Pe lângă partea fizică, în sine, la orele de Capoeira de la Burn Fitness se mai practică și dansuri din nord estul Braziliei. Capoeira a fost adus și dezvoltat în perioada colonială de către sclavii africani. Aceasta a fost dezvoltat în Brazilia, în principal, de africani începând cu secolul al XVI-lea. Este cunoscută pentru mișcări rapide și complexe, folosind în principal puterea, viteza și loviturile de picior.

Capoeira are mai multe ramuri, nu e doar o artă marțială. Capoeira este cultură, istorie, dansuri afro, percuție, acrobație și ajută în procesul de socializare.

Fiecare copil sau adult se poate regăsi într-una dintre aceste laturi ale Capoeirei. Sunt unii cărora le place mai mult partea de arte marțiale și competiția. Alții s-au atașat de partea mai acrobatică, iar unora le place, cu precădere, muzica specifică acestui sport.

Eu cred că cel mai important avantaj al acestei arte-sport este că adultul sau copilul se pot deconecta pentru un timp, fie el și 60 de minute, de la realitatea de zi cu zi și, mai cred că, în mod inconștient, mulți dintre ei aleg să practice Capoeira pentru că îți oferă această șansă de deconectare și relaxare psihică. (Ionuț Adrian Octavian, instructor Cpoeira la Burn Fitness)

La Burn avem trei grupuri de copii, pe diferite niveluri de performanță și grupe diferite de vârstă. Capoeira are o mulțime de beneficii pentru copii, dezvoltă capacități motrice și emoționale, dar și urechea muzicală, mi-a mai spus instructorul.

Capoeira, în ziua de astăzi este practicată și de copii, dar și de persoanele mai în vârstă.

Mă numesc Ionuț Adrian și am început să practic Capoeira, în anul 2002, în Portugalia. În 2007 m-am întors în Romania și, de atunci, am participat la diverse evenimente culturale și sportive. În acest an, am organizat ediția cu numărul 12 a Festivalului Internațional de Capoeira, cu participarea Maestrului nostru oficial și a altor profesori, eveniment la care copiii au dat examene pentru schimbarea gradelor.

Mai Multe

More article