Poveşti de bineMind and soulCum știi când nu mai e dragoste în relaţia ta?

Cum știi când nu mai e dragoste în relaţia ta?

În esența sa, dragostea este baza cea mai solidă într-o relaţie sănătoasă de cuplu.

Este important să recunoaștem semnele care “ne spun” când dragostea nu mai există într-o relaţie, însă, de multe ori, ele nu sunt ușor de identificat. Dorința de a păstra o relație în care s-a investit ani de zile poate fi foarte puternică. Cu toate acestea, fără dragoste, dinamica oricărei interacțiuni cu o altă persoană se va schimba semnificativ.

Să nu iei în seamă semnele care arată când este timpul să renunți la o relaţie, poate fi mai dureros decât să închei, pur şi simplu acea relaţie.

  • Unul dintre cei mai evidenți indicatori că dragostea a dispărut este sentimentul de mulțumire sau de ușurare atunci când partenerul tău este absent. Atunci când doi oameni trăiesc într-o relaţie de iubire, vor să se vadă unul pe celălalt, se bucură de compania celuilalt şi petrec timp împreună, participând la diverse activități. Acest lucru se schimbă atunci când dragostea încetează să mai existe.

Când dragostea dispare, fiecare partener poate să se “teamă” de compania celuilalt sau pur și simplu să o tolereze.

O relație de codependență nu este niciodată sănătoasă.

  • Similar cu sentimentul de dragoste, comunicarea este esențială în orice relație. Întreţine o formă de comunicare sănătoasă şi relația nu va avea de suferit. O lipsă continuă de comunicare sau lipsa unei comunicări sănătoase, cum ar fi incapacitatea de a rezolva conflictele, este un alt indicator important că dragostea ar putea să fi dispărut.

Atunci când oamenii se iubesc cu adevărat și țin unul la celălalt, ei doresc să vorbească unul cu celălalt și să asculte ce are de spus cealaltă persoană. În relaţia sănătoasă există dorința de a se suna unul pe celălalt, de a petrece timp împreună. Uneori, simpla dorinţă de a auzi vocea celeilalte persoane este sănătoasă și normală.

Atunci când această dorință dispare, este adesea un semn al unei probleme sau al unei crize în cadrul relației.

A rămâne timp îndelungat, ani de zile, într-o relaţie lipsită de iubire, înseamnă a ajunge să experimentezi erodarea încrederii de sine, afectarea imaginii de sine, ca adult, anxietatea sau dezamagiri repetate, poate chiar şi depresia clinică. De asemenea, dacă sunt copii în respectiva relaţie ei vor primi un exemplu nesănătos pentru asumarea vieţii şi condiţiei propriei persoane.” (Valentina Şimon psihoterapeut sistemic pentru cuplu şi familie)

Pentru a reactiva relaţia, în măsura în care acest lucru poate fi posibil şi este o dorinţă reciprocă, partenerii pot lucra activ şi constant pentru a corecta şi readuce ceea ce lipseşte, adesea cu ajutorul unui consilier sau pot rămâne în negare, temându-se să conştientizeze o posibilă îndepărtarea de relație sau un final al ei.

Valentina Şimon psihoterapeut sistemic pentru cuplu şi familie

Sursă foto: medium.com

Mai Multe

More article