Other web storiesCum să mănânci fără să te simți vinovat

Cum să mănânci fără să te simți vinovat

O veste proastă, un avion pierdut sau pur și simplu o vreme  posomorâtă care nu te lasă să ieși din casă. Cred că la toate acestea răspunsul tău este „Tartă, una de ciocolată sau ceva dulce să fie!”, iar după aceea apare sentimentul de vinovăție…că na, se apropie vara și trebuie să strălucim în noul costum de baie achiziționat de curând.

Conform specialiștilor în nutriție, acest sentiment de vinovăție este extrem de periculos, deoarece ne face să ne simțim lipsiți de control în gestionarea evenimentelor negative din viața noastră, iar singurul gând care apare obsesiv este acela de a mânca….de preferință ceva dulce.

Iată 6 pași în schimbarea și controlul acestei atitudini cu privire la mâncare:

Pasul 1: Întreabă-te sincer dacă într-adevăr ceea ce simți este senzația de foame și dacă nu o confunzi cu altceva, poate stres, nemulțumire, agitație sau frustrare.

Dacă răspunsul este nu, atunci mâncarea nu este soluția. Încearcă să faci exerciții pentru eliberarea acelei tensiuni acumulate sau orice activitate care să te detensioneze. Dansând timp de 3 minute, se activează alt hormon, cel al fericirii (serotonina) și îți vei declanșa o senzație de energie mult mai mare decât ingerarea zahărului.

Pasul 2: Atunci când îți este foame, fii foarte atentă la ceea ce mănânci.

Bucurându-te de mâncare în adevăratul sens al cuvântului, se vor activa toate simțurile, iar senzația de sațietate va apărea mult mai repede atunci când întreaga ta atenție este concentrată acolo. Poți mânca astfel fără prea multe restricții dar bucură-te din plin de farfuria ta.

Pasul 3: Mănâncă cu tact și savurează intens

Delectează-te cu fiecare moment delicios și crează din fiecare masă un moment de răsfăț. Cu fiecare porție de mâncare, mestecată de minim 15 ori și savurată la maxim, corpul tău îți va oferi senzația de sațietate mult mai rapid … mai mult decât atât, o sa fie mult mai bucuros că îi ușurezi munca de digestie.

Pasul 4: Bea apă în timp ce mănânci

Pe lângă beneficiile aduse de o hidratare optimă, atunci când bem apă stomacul nostru se umple mai repede. Astfel senzația de sațietate apare mai repede.

Pasul 5: Chiar dacă tocmai ai terminat de mâncat, gândul tău încă îți zboară la mâncare

Cum să acționezi atunci când stomacul tău este extrem de plin dar mintea încă îți zboară la niște hamburgeri? Încearcă să îți găsești o activitate solicitantă pentru mintea ta, precum o lectura bună sau chiar niște cumpărături online.

Pasul 6: Folosește hashtag-ul #blessed fără ironie

Serios funcționează! Când ne simțim mulțumiți și binecuvântați pentru ceea ce mâncăm, automat ne simțim mult mai fericiți. Fă să dispară cuvântul „vină” din vocabularul tău și începe să te bucuri de tot ceea ce mănânci…fie niște paste cu extra cașcaval fie o salată de legume, fructe și tofu!

Mai Multe

More article