Poveşti din ClujPoveşti pentru cei mariCum recunoaştem apneea în somn la copilul mic

Cum recunoaştem apneea în somn la copilul mic

Aceasta este mai mult o poveste pe care o spune specialisul ORL părinţilor cu copii mici.

Tulburările grave de respiraţie în timpul somnului pot să apară la copiii de toate vârstele, de la nou-născut până la adolescent.

Ronhopatia este o patologie caracterizată printr-o multitudine de semne, simptome şi sindroame, de la forma cea mai uşoară: sforăitul simplu, până la forma cea mai gravă: sindromul de apnee în timpul somnului.

Este necesar ca somnul să aibă o durată corespunzătoare vârstei copilului şi o calitate bună pentru că, în timpul somnului se secretă hormonii de creştere şi are loc producţia de proteine necesară pentru creşterea şi dezvoltarea copilului.
Detectarea la timp şi tratamentul adecvat al tulburărilor de somn vor îmbunătăţi nu numai starea de sănătate a copilului, ci vor contribui la starea de bine a părinţilor şi a întregii familii.

Sforăitul nu este întotdeauna semnul unei probleme de sănătate. Poate fi un semn al unei probleme de somn sau de respiraţie.
Supravegheaţi somnul copilului. Dacă cel mic sforăie în mod regulat, respiraţia îi este întreruptă de suspine, sforăit sau pauze mai lungi, se trezeşte de multe ori, doarme cu gura deschisă şi are un somn agitat, ar trebui să vă adresaţi unui medic. (Clinica Nova Explorări ORL are sediul în Cluj-Naoca la demisolul Spitalului de Recuperare )

Copilul nu se odihneşte suficient în timpul nopţii dacă dimineaţa se trezeşte greoi, are dureri de cap, este irascibil, mofturos, agitat sau agresiv, vorbeşte pe nas şi respiră frecvent pe gură.

Copiii cu sindrom de apnee în somn nu se odihnesc suficient noaptea şi astfel apar problemele de comportament din timpul zilei, tulburările de creştere în greutate şi infecţiile respiratorii frecvente.

Netratat, sindromul de apnee de somn poate duce la întârzieri în dezvoltare şi la insuficienţă cardiacă.
Alte cauze ale sforăitului la copil pot fi alergiile sezoniere, infecţiile respiratorii, vegetaţiile adenoide (polipi) şi amigdalele inflamate, deviaţia de sept şi obezitatea.

 

Dr. Pop Alexandra-Sabina, medic specialist O.R.L.

 

Mai Multe

More article