Poveşti de binePoveşti cu mâncareCum rămânem hidratați, simplu și fără efort?

Cum rămânem hidratați, simplu și fără efort?

Cu toții știm cât de important este să consumăm suficiente lichide astfel încât să rămânem hidratați. Dar uneori, și din nefericire, uităm să bem suficientă apă pe parcursul zilei din diferite motive, iar acest lucru nu e tocmai spre binele nostru.

Fiecare celulă din organism conține apă, iar aceasta are un rol extrem de important în toate procesele care au loc în corpul nostru. Prin urină, în special, se pierd cantități semnificative de apă cu scopul principal de a elimina ceea ce nu este necesar organismului. De aceea, este important să înlocuim constant apa și să rămânem hidratați pe tot parcursul zilei. În caz contrar, de cele mai multe ori vor apărea senzațiile de oboseală, durerile de cap, pierderea capacității de concentrare și așa mai departe.

Din păcate, un procent semnificativ din populație nu acordă atenție aportului de fluide și nu îl consideră a fi un lucru important.

Însă chiar dacă apa este cea mai bună alegere în ceea ce privește hidratarea, există foarte multe alimente care pot fi transformate în nenumărate mâncăruri cu un conținut ridicat de lichide. Iar ca mică paranteză, aceste preparate sunt și cele care au un aport scăzut de kilocalorii. Din acea cantitate de 2 litri de lichide recomandată a fi consumată, aproximativ un sfert ar trebui să fie din alimente.

Printre produsele care conțin între 90 și 99% apă se numără frunzele de salată, varza, tomatele, iar mai la vară, căpșunele. Apoi, sub vârful piramidei urmează merele, perele, citricele, morcovii, conopida sau broccoli. Nu trebuie uitat nici de iaurt, un aliment complex a cărui concentrație de apă este de aproximativ 85%. Iar pe o treaptă mai jos regăsim cartofii, bananele sau brânza proaspătă. Lista cu alimentele bogate în apă e lungă, dar accesibilă la o simplă căutare pe internet.

Așadar, dacă vrem să includem în dietă produse care conțin o cantitate semnificativă de apă, ne vom îndrepta spre fructe și legume în special. Iar dacă respectăm cele cinci porții zilnice, pe lângă beneficiile aduse în ceea ce privește hidratarea, vom adăuga și vitaminele și sărurile minerale de care avem nevoie.

Deci, revizuirea dietei este de luat în calcul, bineînțeles pe lângă paharele de apă din timpul zilei. Dar să nu uităm un aspect. Revenind la paranteza anterioară a kilocaloriilor, fiecare persoană e diferită și are alte nevoi energetice. Astfel, în unele cazuri, alimentele cu un conținut ridicat de apă vor trebui echilibrate cu produse mai bogate în calorii, de exemplu, în cazul persoanelor care fac sport.

În final, nu ne rămâne decât să acordăm mai mare atenție apei pe care o consumăm zilnic (în cazul în care nu o facem deja) deoarece este un element cheie în ceea ce privește sănătatea noastră. Iar mai mult decât atât, pentru a ne asigura că rămânem hidratați, putem adăuga într-o masă sau două de pe parcursul zilei alimentele care ne vor ajuta la atingerea necesarului.

Mai Multe

More article