S-a întâmplat să ajung la Costeşti. De multe ori, când ni se întâmplă lucruri, ajungem să nu ne mai întrebăm de ce, mai ales dacă ele nu aduc nimic rău în viaţa noastră, ci dimpotrivă.
Început de septembrie şi 2 ore timp pentru vizitarea vechii cetăţi dacice. Pentru cazare am ales Pensiunea Cotiso. Şi acum, când îmi amintesc gustul pâinii de casă, mă gândesc că a fost cea mai bună alegere.
Istoricul Dan Oltean s-a întâmplat să fie şi el disponibil pentru o tură de ghidaj, aşa ca între prieteni, şi planul era gata.
Vremea…ca la munte: acum soare, acum ploaie. Nu pot spune că vremea nu a ţinut cu noi. A plouat, da, dar ne-a lăsat timp suficient pentru adăpostire şi poveşti.
Părea supărată, însă ne-a lăsat să aflăm câteva din secretele locului.
Se spune că, demult, pe când templele din cetăţile dacice erau populate cu preoţi şi preotese, la Costeşti în cetate, avea loc un ritual de oprire a timpului.
Preoţii din templu, împreună cu cei de peste deal, de la Sarmiseghetusa, în acelaşi moment opreau soarele, ba chiar îl aduceau îndărăt, pentru a lungi ziua, exact în 21 decembrie.
Solstiţiul este un fenomen aparte privit de la Costeşti în 21 decembrie, la ora 8 dimineaţa. Orice fotograf care vine în această zi să fotografieze răsăritul soarelui are parte de surprize, am aflat de la istoricul Dan Oltean, cercetător şi bun cunoscător al istoriei dacilor.
Însă, când vorbeşti despre minunile locului, uneori, pentru a comunica şi ea, natura îşi trimite mesajele prin picurii de ploaie.
Într-o cetate medie, ca la Costeşti, locuiau femei, bărbaţi şi meşteşugari. Într-un astfel de loc găseai patru tipuri de temple: al Lunii (al femeilor), al lui Jupiter, al lui Marte (erau iniţiaţi războinicii) şi Templul Soarelui.
La Costeşti şi nu doar acolo, în fostele cetăţi dacice, românii îşi caută originile. De cele mai multe ori găsesc, instinctiv, energiile care li se potrivesc, liniştea pe care o caută sau pacea pentru sufletul lor.
E firesc să vină oamenii! Minuni se întâmplă în fiecare dintre ei, în funcţie de credinţă. (Dan Oltean, istoric)
Calcarul era materialul de bază în construcţia cetăţilor dacice, iar ei, dacii, au adus ceva nou vechilor tipuri de construcţie. De 2000 de ani, zidurile dacilor încă rezistă.
Costeştiul, trebuie să ştiţi că este cea mai veche cetate din Munţii Orăştiei.
Dacă ai ocazia să-l întâlneşti pe Dan Oltean, îţi vei da imediat seama că el nu doar iubeşte istoria dacilor, ci îi curge prin vene. L-am provocat la poveşti şi am aflat ce au folosit dacii, ca tehnică de construcţie, pentru a-şi face zidurile atât de rezistente.
Tu ce plan ai pregătit pentru 21 decembrie, anul acesta?
Deşi psiholog de profesie, hunedoreanul din Deva, Dan Oltean, pasionat de istorie, a digitalizat 862 de kilometri care te duc direct la ţintă, adică 60 de trasee virtuale, în Munţii Dacilor.
Rutele în acest format, text, imagini şi descrieri detaliate ale fiecărui traseu în parte, există din 2010 şi pot fi încărcate pe telefonul mobil, laptop, GPS sau PAD.
- Vara la Hoia – Concept unic de tabără etnografică pentru copii - 18 mart. 2025
- Line-up complet la Wonder Family Fest 2025 - 3 feb. 2025
- Când iubirea de oameni îţi aduce bucurie - 26 dec. 2024