Poveşti din ClujPoveşti pentru cei mariCum îţi poţi schimba viaţa prin imaginaţie nelimitată ?

Cum îţi poţi schimba viaţa prin imaginaţie nelimitată ?

Zilele trecute, textul ce decora o clădire veche, mi-a atras atenţia.

În Cluj-Napoca, nu doar arhitectura este impresionantă, ci, până şi mesajele ce le accesorizează, sunt originale şi inspiră.

Peretele purta invitaţia:  devino creatorul bunăstării tale şi nu managerul circumstanţelor cotidiene.

Apoi, mi-am amintit de Florina Russu– o creatoare a bunăstării ei, prin accederea la imaginar, dar şi prin aplicarea în realitate a cunoştinţelor dobândite.

Aşa că, o întâlnesc pentru a-mi povesti despre conceptul de terapie a imaginarului sănătos şi cum putem să îl integrăm în activităţile zilnice, pentru a ne îmbogăţi experienţele.

Sunt la GLOBULARIA-un loc business unde se face transfer de bune practici imagistice, prin proiectare voită şi impusă de un altfel de imaginar, unde conotațiile pe care ei le aduc în realitate sunt inteligente, pozitive, tehnice, dar şi inspiraționale, în acelaşi timp.

Cum ne putem transforma peisajul cotidian într-unul efervescent, activ, cu experienţe unice, înconjuraţi de persoane ce contribuie la dezvoltarea plenară a spiritului şi fiinţei noastre, depăşindu-ne astfel limitările?

Florina Russu, are răspunsul.

Antreprenor-Preşedintele şi inițatorul primei Academii a eduprenorilor din țară, un laborator comercial de reinvestire simbolică a promotorilor educaționali, scriitor, autor, jurnalist cultural “STEAUA”, ”TRIBUNA”, “ADEVĂRUL”, coordonatorul volumului  în lucru- IMAGINAR EDUCAȚIONAL ÎN ROMÂNIA, profesor de Literatură şi Limba Engleză, coordonator Proiecte şi Programe Educative, cu zeci de premii naționale şi internaționale în domeniul educației vizuale şi mamă a trei copii şi soția unui om extraordinar, înțelege provocările unei familii interesate de arhitectura viitorului bazat pe competențe reale, adevăr inovativ şi proiectare imagistică sistemică.

Cum ne poate schimba imaginația rutina și viața? Imaginație bogată-viață bogată?

F.R. Imaginația unei persoane va fi, într-un viitor foarte apropiat, factorul decisiv pentru o viață mai bună, o carieră de succes şi o familie în care starea de bine creează o atmosferă de interacțiune pozitivă, deschisă. Dacă mă gândesc la asta, aş face imediat o listă de 5 situaţii în care imaginaţia te salvează efectiv!

Scopul imaginației. La ce ajută aceasta?

F.R. Aşadar scopul imaginației este de a elabora subiectivitate, individualitate acțiunilor noastre dar şi conştiinței noastre, ne ajută să facem şi să dăm semnificație valorilor noastre cu care alegem să trăim zi de zi. Imaginația nu limitează sanşele noastre, ci le multiplică şi chiar dezvoltă logica, îmbunătățeşte memoria, observația, analiza şi îmbunătăţeşte abilităţile cognitive, îmbunătăţeşte capacitatea de comunicare şi aptitudinea de a identifica modele de gândire şi acţiune.

Prin ce metode sau tehnici o putem extinde și dezvolta, într-o eră tehnologizată? Cum exersăm imaginația într-un cotidian aglomerat?

F.R. Într-o eră supertehnologizată, hiper-robotizată, imaginația va diferenția şi va face plăcută viața noastră, o lume în care meseriile viitorului vor arăta complet altfel, ideea de cultură, familie, casă, şcoală, job, în sens clasic, vor avea alte conotații.

În era tehnologiei, a jocurilor video, a robotului casier şi a generațiilor do-it-yourself, a  multitudinii de informații, e evident că avem mare nevoie de POVESTE, de a JUCA ROLURI, de a face loc de cinste comportamentelor adaptative precum cooperarea, sacralitatea valorilor personale, empatia şi altruismul, devotamentul misiunii noastre. Poveştile transmit o anumită tipologie arhetipală de comportament, care se transmite din generaţie în generaţie şi care face ideale, încercările omului de a face sens şi de a avea şi o viaţă cu sens şi misiune.

Ne permitem adesea să ne imaginăm grandios, iar apoi poate apărea teama de a nu manifesta acele proiectări imaginare în realitate. De ce avem nevoie, după procesul imaginar, pentru a concretiza viziunea?

F.R. După ce procesul plin de imaginație, de poveste, a fost accesat, avem nevoie de inteligența de a manifesta imediat un IMAGINAR SĂNĂTOS în viața noastră.

Să schimbăm tot ceea ce nu ne-a încurajat în devenirea noastră (părinții, şcoala, prietenii nocivi, profesorii plini de ego) şi să ne folosim de terapia imaginarului pozitiv prin umplerea de sens bun, frumos, vesel, a conceptelor care vor deveni realitate.

Dar, repet, facem apel la toată mintea noastră sclipitoare pentru asta. Aici se va vedea gradul de inteligență de care dăm dovadă. Felul cum vom reuşi să ne reinventăm, de fiecare dată replicile, direcția şi energiile constructive, felul cum ştim să fim „de poveste”, vor face diferenţa.

Să fie imaginația o competență a liderilor ?

F.R. E bine să clarificăm nişte termeni.

IMAGINEA ŞI IMAGINARUL SUNT, AŞADAR, PRODUSE ALE IMAGINAȚIEI noastre.

IMAGINAȚIA este capacitatea umană de a produce imagini, care reprezintă şi construieşte lumea prin imagini, mai mult decât CREATIVITATE, ea este fantezie, inovație, orientare, originalitate, inventivitate, energie vie şi tehnică cerebrală foarte ordonată.

 Liderul de azi este sub dominația efectelor „gravitației cuantice”, care implică procese dincolo de calculul realităților care se văd/analizează/inventariază.

Ea este o funcție a creierului conectată la INTELIGENȚĂ.

 Adevărații lideri au cercetat acest lucru şi au intuit aplicarea acestei categorii intelectuale în viața reală. Astăzi, în momentul în care ne alimentăm o gândire de genul lui „ca şi cum” (als ab), ce nu poate fi demonstrată, putem obține sens, simbol, viață, în cele mai originale feluri.

Odată raționalizat tiparul după care tu îți organizezi imaginile şi îți formezi gândurile, capeți şi putere deoarece primeşti structură în raționamentele tale. Să fie imaginația primul pilon în construirea celor mai reușite proiecte și experiențe? Cu siguranță răspunsul este: „DA!”

Cum a schimbat imaginația viaţa ta ? Proiectul Globularia- cum a arătat în imaginația ta și cum este în realitate?

F.R. Există în România Institute de cercetare a Imaginarului, pe diverse domenii: literar, istoric, religios, social, însă sunt instititute care cercetează, scriu, analizează.

Noi am hotărât să facem un loc practic, fizic, profesional, cu aparatură de ultimă generație, care să ajute eduprenorii să simplifice mesajele lor educaționale, să le redea imagistic un mesaj global, rapid şi încărcat simbolic pozitiv. Exemplele de bună practică ale programelor educative VIZUALE gândite şi proiectate sistemic şi interdisciplinar digital sunt acum în bibioteca noastră şi în portofoliul nostru, şi asta înseamnă pentru mine succesul azi, o viață pe plus în ceea ce priveşte beneficiile unei vieți pline de imaginație

GLOBULARIA, agenția de publicitate şi marketing în educație, livrează cele mai bune imagini foto-video, texte adaptate profilului vostru, publicitate media, grafică digitală.

Am demonstrat că putem fi vocea ta în domeniul unei piețe deschise de idei, un hub de care ai nevoie să îți educe clienții înainte de a vinde, poate o carte bună, poate excursii sau o conferință, poate şansa copilului tău la o educație bună.

Misiunea noastră este EDUCAȚIE prin IMAGINE şi valoarea care ne diferențiază este PROGRESUL prin concepte de IMAGINAR sănătos, fundamentate pe inteligența umană pozitivă ca stare de bine în mentalul colectiv al categoriilor sociale care au legătură cu domeniul acesta

Concluzionând, în spatele marilor invenții și realizări a stat o imaginație bogată, curaj și un strop de nebunie?

F.R. În spatele marilor minuni ale lumii au fost nişte VIZIONARI!

Planul ar fi următorul: FII VIZIONAR ŞI CREATOR DE VIITOR!

Munca îndreptată către viziunea ta despre viitor poate arăta în felul următor:

  • Imaginează-ți viitorul! Fii managerul propriilor visuri!
  • Dezvoltă o viziune unică prin care să-ți transformi ideile în acțiune *sport, meditație/formare continuă/familie/religie etc
  • Proiectează imaginar orice! Anticiparea şi prevederea contururilor, alternativelor viitoare este o abilitate de viață care face diferența!
  • Explorează şi stabileşte-ți misiunea clară. Alege și elimină alternativele nocive, improprii tiparelor tale de reacție şi acțiune!
  • Fii rezilient! Ține minte că eșecul e menit să deschidă noi ferestre. Perseverența e trenul de mare viteză al tuturor timpurilor.
  • Everything you can imagine it’s real! Poți să faci imposibilul-determinarea e cheia
  • Creativitate şi fantezie în orice manifestare îți dă o stare de bine interior, de libertate!
  • Mișcă-te în interzis! Vulnerabilitatea şi curajul de a sta în vulnerabilitate atât cât e necesar e o altă formă de curaj, unul eliberator!
  • Asumăți riscuri! Toleranța riscului e un indice de succes!
  • Actionează liber, scrie-ți povestea jucăuş

Aşa că, „practice what you preach with dignity”.

În lumea Florinei, puteţi păşi pe aici.

www.florinarussu.ro

www.globularia.eu

 

Până data viitoare, gânduri senine şi pline de imaginaţie,

 

Gyorgydeak Patricia©

Mai Multe

More article