Poveşti de bineBeautyCum îngrijim corect tenul în sezonul rece

Cum îngrijim corect tenul în sezonul rece

Pielea feţei reprezintă o adevărată carte de vizită pentru fiecare dintre noi, prin urmare este deosebit de important ca aceasta să aibă un aspect sănătos și luminous. Venim din perioada de vară, când expunderea la soare ne afectează pielea în mare măsură. Stratul de celule moarte de la suprafața pielii este cel care, de multe ori, face ca tenul nostru să aibă un aspect obosit și îmbătrânit.

Opțiunile terapeutice disponibile sunt multiple, iar alegerea lor trebuie făcută de pacient, împreună cu medicul specialist. Evident, avem la dispoziție variante terapeutice mai puțin agresive: micordermabraziunea, mezoterapia “fară ace” şi mezoterapia injectabilă.

Microdermabraziunea este o procedură estetică non invazivă, care presupune îndepărtarea stratului de celule moarte de la suprafața pielii, printr-o abraziune fină, realizată cu ajutorului unui aparat care utilizează cristale de aluminiu sau diamant, conectat la vid. Pielea ajunge să fie curățată de stratul de celule moarte, capătă un aspect curat și luminos, fiind astfel pregătită pentru etapa următoare de tratament, mezoterapia.

Mezoterapia este, de fapt un tratament de hidratare intens, care se poate realiza în manieră non-invazivă, fară ac sau prin injectarea transdermică a unor substanțe nutritive. Mezoterapia “fară ac”, folosește dispositive cu oxigen hiperbar sau radiofrecvență, pentru a stimula trecerea transdermică a unor cocktail-uri de vitamine și substanțe nutrive, special concepute pentru a conferi pielii un aspect luminos.

Mezoterapia injectabilă presupune administrarea trasndermică a unor amestecuri de substanţe nutritive pentru ten, dezideratul fiind tot de hrănire în profunzime a pielii.

Peelingul chimic este o procedură cosmetică neinvazivă de îmbunatățire a aspectului pielii şi care constă în aplicarea unei soluții chimice pe piele pentru a îndepărta straturile superficiale ale acesteia. Această tehnică de înfrumusețare este utilizată pentru a îmbunătăți aspectul pielii de pe faţă, gât sau mâini. Soluția chimică aplicată pe piele în timpul procedurii declanşează exfolierea controlată a pielii, pentru a permite regenerarea acesteia. Rezultatul este un ten mai neted, cu mai puține riduri și un aspect vizibil mai sănătos. Peelingul chimic este folosit pentru a trata ridurile, decolorarea pielii și cicatricile şi este aplicat de obicei la nivelul feței. Procedura poate fi folosită și în combinație cu alte proceduri cosmetice.

În general, persoanele cu tenul și părul deschise la culoare sunt candidații ideali pentru peelingul chimic. Cu toate acestea și persoanele cu un ten mai închis pot obține rezultate bune în urma peelingului chimic, în funcție de tipul de problemă tratată. Printre problemele tenului care nu răspund bine la peelingul chimic se numără pielea cu aspect flasc și ridurile severe. Acestea pot avea nevoie de alte tipuri de proceduri chirurgicale cosmetice, cum ar fi intervențiile cu laser sau liftingul facial.

Peelingul chimic nu este o procedură cosmetică recomandată tuturor persoanelor. Contraindicațiile peelingului chimic sunt următoarele: tratamente cu izotretinoină în ultimele 6 luni, ten închis la culoare, cicatrici keloide cu evoluție îndelungată şi istoric de erupții cutanate frecvente. Deoarece după aplicarea peelingului chimic pielea este mai sensibilă la lumină, se recomandă realizarea acestei proceduri de înfrumusețare în sezonul mai puțin însorit, adică în perioada septembrie – mai. În acest fel se evita hiperpigmentarile post-peeling cauzate de expunerea la razele ultraviolete.

Peelingul chimic se poate realiza la diferite adâncimi ale pielii: superficial, mediu sau profund, în funcție de rezultatele dorite. Pentru fiecare tip de peeling chimic se folosește o soluție chimică diferită. Peelingurile chimice mai adânci produc rezultate mai dramatice, dar implică și perioade mai lungi de recuperare.

Nivelul de profunzime al peelingului se alege în funcție de problema tratata și de tipul pielii fiecărei persoane în parte.

Există 3 tipuri de peeling:

• Peeling superficial. Se folosesc acizi alfa-hidroxi sau alţi acizi slabi pentru a penetra doar stratul superficial al pielii cu scopul de a-l exfolia ușor. Tratamentul este utilizat pentru a îmbunătăți aspectul tenului depigmentat sau al pielii aspre, precum și pentru a oferi un aspect mai tânăr feței, gâtului, pieptului sau mâinilor. Un peeling superficial este însoțit de disconfort lejer în timpul procedurii, conduce la o descuamare fină ce poate dura 3-7 zile și permite reluarea activității în scurt timp. Pentru a obține rezultate optime, procedura se poate repeta la intervale de 3-6 săptămâni.

• Peeling mediu. Sunt utilizate acidul glicolic sau acidul tricloracetic pentru a penetra atât stratul superficial, cât și stratul mijlociu al pielii, eliminând celulele deteriorate. Se apelează la acest tip de peeling pentru a trata petele de pe piele cauzate de procesul de îmbătrânire, liniile fine, ridurile, pistruii și decolorarea moderată a pielii. De asemenea, tehnica poate fi folosită pentru a netezi pielea aspră și pentru a trata anumite modificări precanceroase (keratozele actinice).

• Peeling profund. Tehnica presupune utilizarea acidului tricloracetic sau fenolului pentru a pătrunde adânc în stratul mijlociu al pielii. Tratamentul elimină liniile moderate, petele cauzate de procesul de îmbătrânire, pistruii și cicatricile superficiale. Procedura este utilizată pe faţă, poate fi realizată o singura dată și conduce la o îmbunatățire importanta a aspectului pielii. Este rar folosit astăzi, fiind înlocuit de alte proceduri cum ar fi laserul sau radiofrecvența fracționată.

Sezonul rece, pe lângă faptul că ne afectează pielea prin variațiile termince, expunerea la frig și vânt este unul deosebit de propice pentru a acorda o atenție sporita tenului nostru, în primul rând datorită faptului că razele solare nu sunt atât de intense și putem aplica tratamente mai puternice la nivelul feţei.

Dr. Terezia Mureşan, medic chirurg generalist cu competenţe în estetică şi rejuvenare facială

Mai Multe

More article