Se apropie sărbătorile… toata lumea se gândeşte ce bunătăţi să prepare sau să comande (persoanele foarte ocupate)… Ne învăluie parcă mirosul specific doar la gândul că vin sărbătorile. Facem liste de cumpărături, ne gândim la meniul de sărbători, la sarmalele făcute de bunici, la cozonacul cu nucă sau la prăjitura preferată, etc.
Însă multă lume mă întreabă ce ar trebui să facă astfel încât să nu depună kilograme în această perioadă sau să evite problemele digestive care pot să apară.
Sărbătorile sunt un prilej de bucurie, de apropiere de cei dragi, un prilej de a ne întâlni şi a socializa, un prilej de a respecta ceea ce a mai rămas din tradiţii…şi că veni vorba de tradiţii…hai să ne oprim la bucatele pe care le aşezăm pe masă.
Nu trebuie să renunţăm la obiceiurile noastre cu atât mai mult, cu cât asistăm în ultima perioadă la o transformare a sărbătorilor în ceva comercial. Cred, însă, că ar trebui să fim moderaţi astfel încât să putem să ne bucurăm de sărbători şi să evităm problemele digestive care pot să apară.
O repet în multe situaţii…nu există aliment „bun” sau aliment „rău”, există cantităţi din alimente care ne fac bine şi cantităţi din alimente care ne fac rău.
Pentru persoanele care se află într-un proces de slăbire, obiectivul în timpul acestei perioade ar trebui să fie acela de a-şi menţine greutatea, prin urmare, atunci când se află la masă împreună cu familia sau cu prietenii poate să guste din bucatele de pe masă, însă trebuie să aibă grijă la cantitatea ingerată.
Există şi câteva trucuri de care putem să ţinem cont pentru a nu pune prea mult în greutate sau pentru a ne feri de indigestii (mai predispuse la aceste indigestii sunt persoanele care au ţinut post).
Trucuri:
• Aveţi grijă la carnea tocată care o folosiţi atunci când faceţi tradiţionalele sărmăluţe- evitaţi carnea gata tocată din magazine şi alegeţi-vă bucata de carne mai slabă pe care o puteţi toca dvs sau cereţi să o macine în faţa dvs la magazin- eliminaţi astfel o parte din grăsimea nedorită.
• Smântână folosită la sărmăluţe, ciorbă sau salate poate fi înlocuită cu un iaurt cremos fără a se simţi o diferenţă prea mare sau puteţi să alegeţi o smântână cu un conţinut scăzut de grăsimi (10-12%).
• Consumaţi cu moderaţie salate care conţin maioneză (salată de boef, salată de vinete, de ciuperci..); uleiul, care nu este în cantităţi neglijabile, ne aduce un număr mare de calorii.
• Alături de friptură alegeţi ca garnitură legume gătite (la cuptor, sote..), crude sub forma de salată sau murături (atenţie la persoanele cu hipertensiune arterială).
Încercaţi să evitaţi cartofii nu pentru că nu este bună combinaţia de cartofi cu carne, ci, pentru că, de obicei mâncăm: pâine la aperitiv, orez în sărmăluţe, probabil vom gusta şi din cozonac sau dintr-o alta prăjitură…deci avem pe masă suficienţi carbohidrati care, mâncaţi în exces, se vor depune sub formă de… grăsime.
• Încercaţi să nu mâncaţi toate produsele tradiţionale la o singură masă (ar fi foarte multe calorii). Dacă mâncăm friptură la amiază, alături de câteva aperitive, putem să lăsăm sărmăluţele pentru urmatoarea masă…O felie de cozonac poate fi mâncată şi dimineaţa la cafea…
• Dacă simţiţi că aţi exagerat la o masă, poate ar fi bine să porniţi pe jos la colindat (şi am mai bifa o tradiţie) sau la o plimbare… pentru a mai consuma din caloriile ingerate.
• Aveţi grijă la cantitatea de alcool, care, pe lângă caloriile (destul de multe) care le aduce, ne face să mâncăm mai mult (prin dezinhibiţia pe care o produce) şi favorizează transformarea lipidelor în depozite de grăsime.
• Limitaţi-vă în a gusta din prăjituri şi alegeţi-le pe cele mai simple.
• Cei cu hipertensiune arterială (o afecţiune des întâlnită) trebuie să fie atenţi la consumul de sare care poate fi mult prea crescut în această perioadă.
Să aveţi sărbători fericite şi fără deranjamente digestive :)!
Sorina Adam
Nutriţionist-Dietetician
- Cum ar trebui să mâncăm de sărbători - 19 dec. 2014
- Alcoolul îngraşă? - 15 dec. 2014