Poveşti din ClujOamenii frumoși ai ClujuluiCostumele care întorc deşeurile în mări şi oceane, sub formă eco

Costumele care întorc deşeurile în mări şi oceane, sub formă eco

De curând am auzit de existenţa, pe piaţa clujeană a costumelor de baie create dintr-un material special care are îm componenţa lui deşeuri de plastic reciclate din apa mărilor şi oceanelor. Ştiu că nu e ceva nou, însă pe mine m-a fascinat ideea Andreei Cojocaru, absolventă a două facultăţi: jurnalism şi drept care a vut şi mintea şi curajul de a merge până la capăt cu ideea ei. Şi când spun „până la capăt” mă refer la Mexic şi Costa Rica.

Andreea Cojocaru a primit bucuroasă întrebările mele şi mi-a răspuns cu toată sinceritatea.

„Mereu mi-am dorit să creez un produs perfect, să fiu propriul meu şef, să nu lucrez pentru altcineva şi să pot investi într-un vis propriu. Am observat că am foarte multe costume de baie şi asta mai ales pentru că multe din ele îşi pierd în timp culoarea sau materialul elastic din ele se deteriorează rapid. Am început să mă documentez cu privire la această industrie, mai ales pentru că doream să găsesc un material care să-şi păstreze culoarea în timp.”

După 6 luni de research am găsit econyl-ul şi am început să produc costume de baie

Odată ce a decis să se diferenţieze prin materialul eco folosit la realizarea costumelor, a început să promoveze calităţile deosebite pe care acesta le are, de la protecţia solară şi termică oferite, la uscarea rapidă şi nuanţele puternice, durabile în timp.

Ţesatura de bază, foarte versatilă are în componenţă plastic reciclat din mări şi oceane. Imaginaţi-va că acel plastic a stat in apa cu zecile de ani.

Companiile care adună deşeurile marine, găsesc plase de peşte şi plastic pe care le duc în fabricile specializate care le transformă într-o ţesătură fină care reprezintă nucleul econyl-ui.
Materialul este comercializat alb şi, mai apoi îi sunt infuzate culorile dorite şi, în acest caz este croit după tiparele costumelor de baie.

„Deşi pe parcursul celor doi ani de activitate (se pare ca pandemia a fost sursă de imaginaţie pentru multe industrii) am creat diverse modele, cel mai bine s-au vândut costumele de baie întregi cu mânecă lungă, tip surf. Curios este că se cumpără de către femei de toate vârstele. Este super versatil şi ascunde mici defecte de contur ale corpului.”

Din România, pe plajă în Costa Rica

„În România am început vânzarea costumelor de baie în anul pandemic 2020. Lumea a fost uşor receptivă, desi conceptul de eco nu a prea contat. Clientele erau mai mult fascinate de design şi culorile tari. Dup achiziţie primeam şi feedback-urile pozitive cu privire la material şi calităţile lui (se usucă în aproximativ 2 minute). Multe şi-au luat unul, la început şi apoi a urmat şi a doua bucată, cel puţin. Cu toate acestea vânzările nu erau mari.
În Europa am vândut online şi a mers binisor, la început, mai ales pentru că sezonul estival este scurt şi riscam să fabric un număr mare de colecţii şi să rămân cu ele pe stoc în condiţiile în care materialul nu este unul ieftin şi nici mâna de lucru în România nu e prost plătită.”

Mi-am facut un plan de extindere în ţările calde

„Costa Rica a devenit realitate după o drinţă, un gând doar. O cunoştinţă născută în Costa Rica mi-a povestit cum, în America Centrală, sunt multe persoane care practică surf-ul, că e cald mai mereu şi că turismul este în ascensiune.
Fusesem în Brazilia şi văzusem ceva din cultura Americii Latine, însă mi-a plăcut felul în care trăiau acei oameni.
Un an de zile mi-a stat gândul la Costa Rica, până când mi-am luat un bilet dus, două bagaje: unul cu haine şi unul cu costumele mele de baie şi am plecat singură să văd ce găsesc acolo.

Nu a fost vorba decât despre un fel de documetare, să văd dacă mă pot descurca de una singura pe un alt continent, dacă mă pot integra şi dacă există şanse de a dezvolta GoldSwimwear. Pot spune ca a fost o ambitie, o călătorie pentru suflet împachetată cu multe vise. Nu ştiam pe nimeni, deci era un proiect care ma stimula la maxim şi, totodată o chemare pe care nici acum nu mi-o pot explica pe deplin.”

Întâlnirea cu prinţesa Arabiei Saudite

„Orice început este greu. De multe ori am vrut să renunţ şi să ma întorc acasa. Fusul orar diferă de al nostru cu 9 ore şi vorbeam destul de rar acasă. Nu îi puteam amărâ cu frica mea şi dorul de casă, dar va spun sincer, chiar mi-a fost.

Povestea este că mereu când am vrut să renunţ, se întampla ceva care să mă facă să mai rămân puţin.

Spre exemplu, într-o dimineaţă mohorâtă, am coborat la ocean, îmbracând un costum de al meu, să asist la lecţiile de surf ale unro copii, pe o plaja din apropiere. Fix în acea zi, prinţul şi prinţesa din Arabia Saudită primeau lecţii de surf. Erau în ocean, iar la mal, o întreagă echipă care le facea poze şi îi observa.
Eu am intrat să fac o baie, iar cand am ieşit, prinţesa a venit la mine şi m-a întrebat de unde mi-am cumparat costumul de baie. I-am spus ca eu îl fabric şi că am la mine câteva modele pentru vânzare, mi-a spus ca abia aşteaptă să le vadă. A fost norocul meu. Bineînţeles că nu mi-a venit să cred.

A doua zi, cu tot alaiul, a venit la casa în care stăteam şi a cumpărat trei costume. A fost un moment ireal. Atunci mi-am spus: mai stau! Şi, din acest moment a început adevărata poveste:).”

Start la contracte din toată lumea

În Santa Teresa, locul în care am locuit 3 luni, am început să cunosc mulţi oameni. Imaginaţi-vă o stradă lungă de-a lungul oceanului, iar pe cealaltă parte muntele cu jungla, unde îşi au vile o parte dintre cei mai influenţi oameni. Toţi trăiesc simplu şi se ajută între ei. Am avut inspiraţia să merg în low season, când nu este aglomeraţie şi am avut ocazia să întâlnesc proprietarii vilelor, magazinelor şi restaurantelor locului. Cu timpul, m-am împrietenit cu aproape tot oraşul, m-am integrat în comunitatea lor şi am reuşit să primesc o sumedenie de contacte, pentru costumele mele de baie, din toată lumea şi care m-ar putea ajuta să extind afacerea tot mai mult.

Planul e sa închei contracte cu cât mai multe magazine de beach wear şi să le vând lor. Acolo materialul ecologic este super apreciat. Toţi au fost încântaţi de produse şi au început deja colborările cu vile locale, am introdus costumele în magazinele de acolo, ba, uneori le-am expus penru vânzare, pe crengile copacilor de pe plajă.

Toate imi sunt dragi fiindca sunt creaţii proprii. Best seller-urile au fost mereu costumele cu mânecă lungă, cele în culori vii. Pentru fetele care practică surful sau yoga, sunt ideale.

Mama încă nu are un costum de-al meu:)

„Mama m-a sustinut 100% deşi ideea de a părasi ţara, de una singură, suna o nebunie, la început. A înţeles pe deplin ideea de business, iar acum mă încurajează mai mult ca oricând. Nu are costum din cele create de mine, încă, dar i-am promis că-i fac unul, curând.
Cine stie, poate ne şi asociem, la un moment dat.

Momentan vine în Santa Teresa doar în vacanţă pentru că îşi doreşte să vadă locul care m-a făcut atât de fericita. Îi mulţumesc pe această cale pentru toată susţinerea!”

Mai Multe

More article