Other web storiesClujul şi ale lui cafenele

Clujul şi ale lui cafenele

Lumea care mă cunoaşte ştie că ȋmi place să beau cafea. Ştie că ȋmi place latte-ul sau cappuccino-ul ȋn mod special şi că ȋmi fac cunoscute preferinţele pe unde apuc pe social media.

Aparent, aşa funcţionez.

Am bătut oraşul ȋn lung şi lat ca să descopăr savoarea fiecărei cafenele. Norocul meu e că avem, sau am ȋnceput să avem şi o cultură a cafelei destul de dezvoltată. Nu mai vorbim doar de obişnuitele cafele de pe la diferite pub-uri şi restaurante, acum vorbim de prăjitorii şi latte art.

Azi am să vă fac un top al locurilor mele preferate de unde pot sorbi licoarea ce alungă somnul (bine, la mine nu mai are acelaşi efect, deja e mai degrabă un tabiet decât o necesitate).

Un loc special şi care ȋmi va rămâne ȋntotdeauna ȋn inimă este Captain Bean, cu al lui căpitan ce prepară cafele presărate cu zâmbet. Chiar de mergeam ȋmbufnată, ȋnfrigurată sau ȋngrijorată, nu a existat moment ȋn care să nu plec de acolo ȋncălzită şi cu gura până la urechi. Oi fi subiectivă, căci oamenii din spatele tejghelei ȋntotdeauna au avut grijă să-mi readucă zâmbetul pe buze şi să mă facă să uit de toate. Deşi iniţial erau pe format to go, de ceva vreme au deschis şi un mic spaţiu unde poţi lua loc – de obicei, ȋmi place să mai şi lucrez de acolo. Deci, dacă ȋntr-o zi aveţi o dispoziţie mai proastă, treceţi pe la unul dintre punctele lor, luaţi un echilibratu’ şi lăsaţi-l pe Căpitan să vă readucă pe linia de plutire.

Narcoffee e iar un loc de unde poţi bea o cafea absolut delicioasă. Situat lângă Cinema Victoria, Narcoffee ȋţi arată exact de ce cafeaua poate fi un drog – şi aici nu mă refer la sensul lui negativ, ci la gustul absolut genial al cafelei care nu are cum să nu te ȋmbie să nu te ȋntorci. E imposibil, vă zic.

Asiguraţi-vă că treceţi şi pe la Meron ȋntr-o zi. Ȋn oricare dintre locaţii. Preferata mea este şi va fi cafeneaua lor de pe Napoca, căci ȋntotdeauna voi prefera stilul clasic şi cochet, ce aminteşte de vremuri trecute, ȋn detrimentul clădirilor moderne. Dar staţi liniştiţi şi alegeţi oricare locaţie, căci calitatea cafelei este extrem de ȋnaltă şi, deseori, de eşti interesat, poţi afla fel de fel de lucruri interesante despre cafea – cum să o prepari mai bine, de unde vine, gusturile diferite ale boabelor de cafea din diferite părţi ale lumii, cât de mult contează solul şi lumina la calitatea cafelei şi tot felul de alte informaţii. Sâmbăta trecută am avut efectiv un moment wow la un banal cappuccino atât de bine preparat, ȋncât papilele mele gustative mai că nu dansau lambada.

Şi ajungem la ultimul paradis al cafelei de pe ziua de azi: Kups. Micuţ, ascuns ȋn centrul vechi al Clujului, pe lângă Canalul Morii, e un loc ce ȋn ultimele luni a constituit sursa mea constantă de cofeină. L-am descoperit ȋntr-o zi, ȋmbiată fiind de un prieten şi… credeţi-mă, de atunci, n-a fost zi ȋn care să fiu dezamăgită de cafelele lor. Aici am ȋnvăţat să beau cafeaua fără zahăr – şi de atunci, nu mai suport să ȋmi pun zahăr ȋn cafea. E un loc unde mă simt ca acasă uneori – ba chiar, credeţi-mă, fac cea mai instagramabilă cafea, din punctul meu de vedere. Aflaţi ȋn era tehnologiei, nu ai cum să te abţii să nu ȋi faci o poză şi să o arăţi şi celorlalţi. E pur şi simplu imposibil.

Cam astea sunt locurile mele preferate ȋn care ştiu sigur că ȋmi pot savura cafeaua dorită. Şi credeţi-mă, eu sunt o mega-fiţoasă când vine vorba de astfel de lucruri. Sau cel puţin sunt, de când frecventez aceste cafenele şi ȋi ascult pe cei iniţiaţi ȋn această artă.

Voi ce locuri preferate de mers la cafea aveţi?

Mai Multe

More article