La începutul lunii iulie, anul trecut (2018), Fundatia Americană de Cercetare a Audientelor (AHRF) anunţa că lansa o campanie în colaborare cu Sistemul Public de Radiodifuziune (PBS) pentru a educa publicul cu privire la Boala Meniere: „Spotlight on Hearing and Balance”
În prezent, în Statele Unite ale Americii, aproximativ 615.000 de persoane suferă de această afecţiune. Majoritatea persoanelor care suferă de boala Meniere au vârste peste 40 de ani.
Boala Meniere este o afecţiune a urechii interne ce prezintă, în mod clasic, trei simptome: acufene (zgomot în ureche), senzaţie de ureche înfundată sau hipoacuzie şi vertij/instabilitate, dezechilibru.
Aceste simptome nu sunt mereu asociate în stadiile de debut şi, astfel, afecţiunea este frecvent nediagnosticată. Această boală este un hidrops endolimfatic, o presiune oscilantă a lichidelor din urechea internă. Ca manifestare a bolii, cel mai frecvent apare un zgomot persistent şi deranjant într-o ureche, urmat de senzaţia de înfundare a acesteia. Iniţial, este un simptom intermitent ce apare rar, în caz de oboseală, stres sau prea multă cafea, etc. În timp toate astea se pot permanentiza, iar atunci este vorba despre primul stadiu al Bolii Meniere, de presiune, manifestat doar în cohlee (zona din urechea internă cu care auzim).
Există tratamente medicamentoase orale, injectabile generale, injectabile intratimpanice, dar există stadii ale bolii în care nu este nevoie de tratament, ci doar de exerciţii specifice, corecte.
Există o multitudine de factori favorizanţi şi declanşatori ce trebuie descoperiţi şi evitaţi sau trataţi. Este o boală complexă, cu o abordare foarte personalizată în funcţie de stadiul în care este descoperită. De aceea e nevoie de un diagnostic corect, de leziune, de stadiu, de evoluţie.
Avem nevoie de probe de auz: audiogramă tonală, otoemisuni acustice şi probe de explorare vestibulară precum probele calorice, platforma dinamică computerizată, VHIT, VEMP. Astfel se poate iniţia un tratament corect medicamentos şi de reeducare vestibulară atât în criză, cât şi în afara ei.
Pentru control, vă puteţi programa la Clinica Nova Explorări ORL din Cluj, aflată la demisolul Spitalului de Recuperare, strada Viilor 46-50, telefon 0364.881.531, 0771.419.766. Puteţi folosi şi trimitere din partea medicului de familie. Clinica are contract cu Casa de Asigurări de Sănătate.