20 și 27 septembrie 2019 au fost zile în care milioane de oameni au ieșit în stradă să manifeste împotriva schimbărilor climatice și să ceară celor care pot lua decizii, să acționeze urgent. Planeta este în criză, acesta a fost sentimentul care a dominat acest eveniment de jur împrejurul lumii.
Se estimează că în cele două vineri au ieșit peste 6 milioane de oameni în 156 de țări. Din SUA, în Australia, în Brazilia, până în Germania și Afganistan, Japonia sau India, tinerii au luat cu asalt străzile, inspirați de activista suedeză Greta Thunberg, care a creat mișcarea „school strike for climate”, greva școlilor pentru climă. Lor li s-au alăturat grupuri de activiști climatici, organizații indigene și cetățeni de rând care își doresc să vadă acțiuni concrete pentru combaterea schimbărilor climatice.
Și clujenii mici și mari și-au manifestat îngrijorarea față de schimbările climatice care deja se fac simțite pretutindeni. Marșul Clujului pentru Mediu a început de la Teatrul Național până la Piața Unirii și Prefectură. Îngrijorarea față de situația actuală s-a manifestat și prin artă în spațiile Artă a Pământului și Peretele Eco, unde cetățenii au putut să lase mesaje desenate sau scrise pentru soluții la problemele climatice.
La New York lucrurile au fost mai animate, cu 250 000 de oameni manifestând în stradă pe 20 septembrie. Elevii au fost învoiți de la școală ca să participe la greva climatică. Participanții, în frunte cu tineretul și un grup de portoricani (care încă nu și-au revenit după uraganul Maria) au mărșăluit pe străzile din districtul financiar, până în parcul Battery, unde Greta Thunberg și alți activiști printre care Xiuhtezcatl Martinez (activist indigen mexican de 19 ani), Artemisa Xakriabá (indigena din Brazilia) au ținut câte un scurt discurs cerând acțiune urgentă pentru a stopa activitățile care distrug planeta. Evenimentul s-a încheiat cu un show dat de copii lui Will Smith, Willow și Jaden.
Alături de newyorchezi a demonstrat pe străzi și un contingent inpresionant de indigeni din Amazon, sosiți la Summitul pentru Acțiune Climatică convocat de Secretarul General ONU pe 23 septembrie. Indigenii se luptă de ani buni să fie incluși în discuțiile și deciziile climatice, deoarece cunoștințele lor tradiționale ar putea juca un rol important în găsirea unor soluții pentru ameliorarea schimbărilor climatice și pentru a găsi soluții de adaptare la schimbările iminente.
Cu dispariția ghețarilor din Islanda, Groenlanda și mai nou, din masivul Mont Blanc, cu secete și inundații extreme, furtuni ieșite din comun, temperaturi din ce în ce mai ridicate, schimbările climatice își fac simțită prezența în viața oamenilor de rând. Insă cei care au putere de decizie par că nu iau in seamă semnele deja evidente ale crizei climatice. O parte esențială din soluție este conștientizarea maselor și educarea lor, iar acțiunile climatice din septembrie au demonstrat că din ce în ce mai mulți cetățeni – mici si mari – vor ca lucrurile să se schimbe.
- Halloween-ul în Brooklyn la casa unui dramaturg de Pulitzer - 31 oct. 2022
- Prietena de pandemie - 22 oct. 2020
- Medicinistul care tratează newyorchezii cu muzică - 22 ian. 2020