Pasiunea pentru off-road a reușit să îi aducă împreună, asta se întâmpla prin 2009, iar traseele montane le-au descoperit o lume extrem de frumoasă și pitorească, însă care ascundea familii sărace, izolate de civilizație și care doar visau la un trai decent. În anul 2009, un mic grup, mai exact 18 persoane, au reușit să pună bazele CERT Transilvania.
Odată ajunși în zonele mai puțin accesibile, au constatat că ONG-uri pentru persoanele nevoiașe dar aproape de orașe, sunt. Rămân în necesitate cei aflați la câteva zeci, poate sute de kilometri distanță. Așa a luat naștere asociația care, la unele acțiuni, reușește să aducă împreună peste 500 de voluntari.
„Din 2009, pe măsura trecerii timpului și a acțiunilor pe care le facem , am crescut organic, oamenii au răspuns pozitiv și am reușit să ne adunăm într-un număr mult mai mare. Azi avem în jur de 60 de membri permanenți și activi, iar în funcție de acțiune, putem strânge undeva la peste 500 de voluntari.” (Cristian Farcaș – membru fondator și vicepreședinte onorific CERT Transilvania)
Descrierea lor ca grup este simplă și în același timp exprimă exact ceea cum sunt:
„Suntem un grup de oameni care au ca și pasiune comună Off road-ul și care au câteva valori comune și o misiune clară. Noi credem în: SOLIDARITATEA UMANĂ, VOLUNTARIAT, IMPLICARE ACTIVĂ.”Un GRUP DE OAMENI ce provin din domenii diverse și care își dedică timpul și resursele proprii pentru a ajuta semenii aflați în situații dificile.
„Pentru că avem logistica necesară ne asumăm rolul de a interveni acolo unde alții nu au posibilitatea să ajungă. Avem în vedere cazuri sociale de familii care trăiesc în condiții izolate, în munți și la care accesul este dificil. Deasemenea ne pregătim intens pentru a fi în măsură să acționam rapid în caz de dezastre naturale, inundații, alunecări de teren, salvări montane, situații în care mijloacele de care dispunem sunt utile.”
„După ce am format echipa de offroad, primăvara am găsit o familie care trăia într-o cabană săpată în munte. Trăiau 11 suflete! Atunci am decis că trebuie să facem mai multe. Ne-am documentat și am aflat că erau o familie exemplară, copiii nu lipseau de la școală, erau mereu curați, ceea ce era extrem de greu în asemenea condiții. În momentul în care am văzut acei copilași ieșind din căsuța lor, zâmbăreți și extrem de frumoși, deși eram toți bărbați, nu ne-am putut stăpâni și inevitabil fiecare dintre noi a vărsat câte o lacrimă. Am plecat și ne-am întors, după câteva săptămâni, hotărâți să construim ceva.
Într-o singură zi am reușit să ridicăm o cameră, de dimineața până seara. Am început să le facem casa, una pe care dorim să o terminăm anul acesta. Construcția a decurs perfect și copiii, în acea seară, s-au mutat în ea. Eram doar 18 persoane atunci, dar am reușit să facem o treabă excelentă.” (Cristian Farcaș – membru fondator și vice-președinte onorific CERT Transilvania)
După construirea primei case, a luat ființă Asociația CERT Transilvania.
În viața de zi cu zi, majoritatea membrilor au muncă de birou. Nu sunt constructori, însă datorită implicării în acțiunile lor de weekend se transformă în zugravi, zidari și constructori amatori.
Și nu, nu sunt chinezi:). Acțiunile și determinarea lor dovedesc că un număr mare de oameni, extrem de bine organizați și cu multă dăruire reușesc să facă minuni.
Contactează primăriile din diverse zone din Transilvania pentru a afla cu exactitate cazurile sociale din împrejurimi. Le vizitează pentru a verifica nevoile reale și, în final, rezolvă problemele cum se poate mai bine. Dacă ar fi Crăciunul, aș spune că sunt un fel de elfi, ajutoare ale lui Moș Crăciun. Dar, din fericire, marea familie de voluntari CERT Transilvania nu face minuni doar de sărbători.
În fiecare an, în luna ianuarie, au o întâlnire cu toți membrii permanenți, unde este vorba doar despre ei, însă anul acesta, de aniversarea lor, au decis să ajute SOS Bambini cu o acțiune în Poienile de Sub Munte, Maramureș.
„Am fost foarte impresionat de bogăția umană a celor de acolo, din Maramureș. Un număr mare de copii. Sunt 2.000 de copii la 10.000 de oameni. Ceea ce se întâmplă cu copiii e foarte important și trebuie să avem grijă. Iar ceea ce face SOS Bambini pentru aceștia este un lucru extrem de bun și de apreciat. Sunt familii extrem de nevoiașe, dar unite în tradiții și valori.” (Cristian Farcaș – membru fondator și vice-președinte onorific CERT Transilvania)
În Poienile de sub Munte, membrii CERT Transilvania au ajutat peste 200 de familii. A fost un weekend cu mult sens, căldură sufletească și emoție, cu drumuri lungi și bucurie împărtășită.
Oamenii de bine de la CERT Transilvania organizează anual cel puțin două acțiuni mari de împădurire.
2017 a fost un an în care pasionații de offroad de la CERT au strâns, din donații, 50.000 de euro pentru achiziționarea unui ecograf special la Clinica de Ginecologie „Dominic Stanca” din Cluj- Napooca.
Îmbină mereu plăcerea ieșirilor de weekend cu bunăstarea și dragostea de a dărui. Așa au crescut, în cadrul Asociației, pentru că îi unește credința de a face în jurul lor o lume mai bună, mai fericită și fără atâtea lipsuri.
Cât despre proiecte de viitor, continuă să construiască case pentru oamenii din mediile mai puțin dezvoltate, din locurile unde doar cu mașinile de teren pot ajunge. Tot cea mai mare familie de voluntari din Ardeal este „responsabilă” și de programele sociale „Primul ghiozdan” și „Prima bicicletă”.
Jos pălăria!
- Madridul și cum m-a cucerit el - 11 sept. 2019
- Și Moșul mai greșește….ghetuțele - 18 dec. 2018
- Cum se schimbă iubirea odată cu aplicațiile de întâlniri - 30 nov. 2018