Poveşti din ClujPoveşti pentru cei mariCentimetrul și kilogramele, inamicii ascunși ai statului în casă

Centimetrul și kilogramele, inamicii ascunși ai statului în casă

Aud din ce în ce mai des afirmația :

“Am grijă ce mănânc/mă abțin de la alimente nesănătoase sau fac mult sport, însă nu reușesc să slăbesc”

Această situație este foarte des întâlnită, iar cauzele sunt multiple. Iată cele mai întâlnite situații și cel mai comune greșeli pe care le fac oamenii în timp ce consideră că mănâncă sănătos sau încearcă să slăbească.

În primul rând vreau să identificăm factorii care împiedică scăderea în greutate. Aceștia sunt diverși și variază de la deficitul de nutrienți, la dezechilibre hormonale, oboseală cronică, infecții cu paraziți sau factori emoționali.

Hai să vedem, pentru început ce să NU facem pentru a slăbi.

Nu trebuie să disperăm și să creștem exagerat efortul fizic și numărul exercițiilor. Acest lucru nu va face decât să adâncească și mai tare dezechilibrul.

Soluția este identificarea factorilor vinovați prin analize medicale, consultarea unui medic sau nutriționist.

Mișcarea este un lucru sănătos și vital omului, însă nu va duce neapărat și la pierderea în greutate dorită, iar acest lucru apare din diverse motive. Abordarea de genul “fac sport, mănânc ce vreau” trebuie să țină cont că procesul de slăbire se realizează 70% în bucătărie.

Iată 5 reguli de respectat pentru următoarele 30 de zile dacă vrei să scazi în greutate :

1 . Atitudinea pozitivă în procesul de slăbire atitudinea noastră față de propriul organism joacă un esențial. În permanentă trebuie să te împingi spre obiectiv, să crezi în ceea ce eșți capabil să dobandeșți și să fi mulțumit la finalul fiecărei zile că ai dat totul.

Soluție: Setează obiective care să te țină motivat și să te facă să îți dorești să îți depășeșți limitele.

2 . Hidratare – Consumă zilnic o cantitate de apă de 35ml/kg corp. Adică, la 80kg  trebuie să bei aprox 2,8l de apă pe zi. Bineînțeles că valorile pot crește țînând cont de efortul fizic, de condițiile de temperatură și climă. Consumă pe parcursul zilei doar apă, ceai sau cafea fără zahăr. Exclude sucurile și alcoolul.

În situația în care consumați o cantitate de apă mai redusă în comparație cu cea calculată pentru dumneavoastră (35 ml de apă per kilogram greutate corporală) se întârzie procesul de detoxifiere, deoarece apa curăță organismul și elimină  prin lichide reziduurile descompuse.

Soluție: Bea un pahar de apă și când ți-e sete și când nu.

3 .  Exclude zahărul – Scoate dulciurile, sucurile și alte mici gustări nepotrivite din rutina ta zilnică. Înlocuiește aceste gustări cu fructe cu conținut redus de fructoză.

„Zahărul ne îngrașă, ne urâțește și ne îmbătrânește. Detoxifierea de zahăr ajută organismul prin îndepărtarea excesului de greutate, cauza principală a bolilor de inimă,” declara Brooke Alpert, dieteticiană și autoare a volumului „The Sugar Detox: Lose the Sugar, Lose the Weight – Look and Feel Great.”

Soluție: Notează tot ce mănânci, așa nu vei putea să te păcăleșți pe tine.

4 .  Îmbunătățește-ți somnul – Musculatura se reface cel mai bine în timpul somnului. Acesta trebuie să fie unul de calitate, nevoia unui adult fiind de minim 7h. Îmbunătățește-ți somnul prin eliminarea TV sau a telefonului mobil, fă dușuri fierbinți înainte de somn sau meditează. Opriți consumul de lichide într-un interval de două ore înainte de somn, pentru a reduce la minimum deplasările la baie în timpul nopții.

Soluție: Taie orice sursă externă care îți distrage atenția, creează un ambient plăcut și relaxează-te.

5 .  Micul dejun – Este cea mai importantă masă a zilei și trebuie să fie bogată în proteine, vitamine și nutrienți. Acesta se servește în prima oră după trezire. NU sărim niciodată peste micul dejun.

Soluție: Mănâncă ultima masă seară cu minim 2h30 înainte de somn, pentru amplificarea senzației de foame de dimineață.

Urmează aceste 5 cerințe timp de 30 de zile. Ia notițe și monitorizează-ți progresul.

Dacă ți-a plăcut articolul te invit să îl distribui mai departe, astfel încât să ajungem la cât mai multă lume.

Acest articol vă este oferit de Paul Vulturar- tehnician nutriționist și antrenor de fitness Burn Fitness 

Articolul precedentAlergiile de primăvară
Articolul următorCe le citim azi copiilor

Mai Multe

More article