Poveşti de călătoriePoveşti din New YorkCel mai greu de găsit în New York sunt americanii cei adevăraţi

Cel mai greu de găsit în New York sunt americanii cei adevăraţi

Locuind în New York City, printre „betoane”, este destul de greu să îţi imaginezi că centrul financiar al lumii era, cu câteva sute de ani în urmă, o insulă împădurită şi populată de poporul Lenape.

Fărâmituri ale culturilor native sunt greu de găsit, însă, cine caută, găseste. Aşa am găsit şi eu o prezentare de cultură nativă americană, tocmai în buricul financiar al oraşului, într-un atriu de sticlă din districtul financiar, străjuit de patru clădiri numite One, Two, Three şi Four World Financial Center.

Un eveniment destul de rar, la care am vrut neapărat să fiu prezentă. Drumul m-a purtat printre zgârie norii în care se decid cele mai mari tranzacţii financiare din lume, printre blocuri de lux în care locuiesc mulţi din bancherii de pe Wall Street. Prezentarea culturală se ţinea într-un atrium elegant de sticlă, cu banci, palmieri şi magazine de lux.

Cântecele, dansurile şi tobele băştinaşe contrastau cu mediul lucios, luxos în care se aflau.  Îmbrăcămintea lor tradiţională, aşa cum o ştim noi, stereotipică, cu piei, pene, franjuri şi coliere din ghiare şi colţi de animale, era foarte diferită de hainele expuse în vitrinele magazinelor din jur: Burberry, Hermes, Gucci, Lous Vuitton şi Salvatore Feragammo.

Oricât de ciudată era cacofonia dintre prezentarea tribală şi mediul înconjurător, m-am gândit că, totuşi era un lucru bun. Publicul avea ocazia să vadă, pe viu, nişte americani adevăraţi, stăpânii locului din vremuri pre-columbiane. Şi faptul că popoarele astea şi-au menţinut o parte din cântecele şi dansurile străbunilor, la 500 de ani de la „cucerirea” lor, demonstrează rezilienţa acestor popoare şi culturi, care sunt încă vii.

Mai Multe

More article