„Tăt înainte, că înainte o fost mai bine…”‒ Ovidiu Avram
Să fie încrederea și dorința, cele care i-au țesut aripi pictorului contemporan Ovidiu Avram, cel în care sălășluiește meta universul creației artistice ?!
Îndemnând la visare și fantezie, câteva dintre tablourile artistului, ce complementează esteticul arhitecturii clădirii simbol al orașului, și anume, Cazinoul din Parcul Central, fotografiază fragmente dihotomice: pe de-o parte, reflecția către timpuri trecute, iar pe de alta, năzuința către viitor.
O cafenea din centrul istoric al orașului, zona preferată de artist, devine locul în care, nici cerurile întunecate, fulgerele din depărtare și ploaia, nu împiedică interacțiunea pentru împărtășire, oferind astfel, spațiul ideal pentru ce avea să fie, chiar și ea, părtașă…
|Ne mai vedem aici, în centrul vechi, cei care mai suntem în viață. ‒ Ovidiu Avram
Vestimentația nonconformistă, anunță creativitatea și originalitatea personalității artistice.
Mulți sunt anii de când Ovidiu Avram transpune în real, prin inspirația ce vine din zone doar de el cunoscute și simțite, imagini ce surprind și fascinează.
Tablourile, rămân bunurile ce aduc și creează valoare atemporală. Fie că le dorim pentru a dărui cadouri inedite, fie că, prin achiziționarea acestora permitem artei să ne transpună într-o stare de bine, ele sunt un semn al educației, rafinamentului și aprecierii perenității vieții, deoarece, prin ele, artistul devine nemuritor, impregnând clipe din cotidian, realitate sau posibilitate.
OMUL, DINCOLO DE ARTIST
Pictorul, face și el parte dintre cei pentru care părinții doriseră alte căi, decât cea pe care pășește acum. Prin el însă, viața ne dovedește că menirea, nu e decât forma naturală a ingeniozității Universului de a materializa destine ce transformă realitatea în miracol.
| Bătrânul Avram, o fost dezamăgit că i-am descărcat o dubă de cărți când am venit din Germania. ‒ Ovidiu Avram
Vocea caldă, domoală, modestia și deschiderea de a împărtăși, sunt cumulul experiențelor și interacțiunilor avute până acum, ce i-au creionat alegeri și etape profesionale. Prietenia cu monahul Nicolae Steinhardt îi trasează valori adiacente personalității sale, făcându-l să fie mereu uman, cutezător și să privească tolerant diferite evenimente. Alfa și Omega, Yin și Yang, Lumina și Întunericul, contrastele vieții, în general, îl fac să devină omul și artistul ce are porțile sufletului deschise către cei ce îl fac să crească spiritual și moral.
|Nicolae m-a învățat să accept că da, cărările spre vârful muntelui sunt multe. ‒ Ovidiu Avram
Indiferent de provocări, pictorul se concentrează mereu pe aspectele și valorile umane înălțătoare. Deși picturile sale te trimit într-un viitor al unui trecut familiar, abstract, artistul știe că adevărata legătură este cea pe care omul o creează cu natura, așa că homeopatia și aromaterapia sunt elemente chintesențiale ale momentelor existenței sale.
META CREAȚIA ‒ SUPRAREALISMUL
De câte ori ne întrebăm, privind un tablou, care este esența ce conturează intenția, forma și maniera în care artistul a ajuns să creeze sens, prin combinare, evidențiere și abstractizare ?
Opera de artă este liantul ce face transferul dintre expeditor și destinatar, creând astfel o legătură valoroasă între palpabil și etern.
| Realitatea unui tablou e dată de privitor și creator. Opera pornește de la o anumită sinteză între mesajul spiritual și opera artistică, existând anumite structuri și metafore. Nu întotdeauna realizezi că ai terminat o lucrare, iar modalitățile de evaluare a iluziilor sunt tot mai dificil de urmărit. ‒ Ovidiu Avram
Procesul creației este amplu, răsfățat, iar câteodată, chiar un soi de „hazard al accidentelor” ‒ vopseaua ce ajunge în anumite locuri nestabilite concret, pensula care atinge involuntar pânza, imboldul de a combina și alătura culori, toate, contribuie la obținerea unui efect vizual magnific, ce te face să te oprești și să devii prezent și visător, totodată.
| Cine știe, poate există o karma artistică, ce deschide porți. ‒ Ovidiu Avram
Cu toată încrederea și viziunea, are și el frici, iar una dintre temerile artistice este să înceteze să mai aibă un mesaj articulat.
|Pentru mine relevantă e coerența și claritatea. Am învățat că dincolo de frică, mă așteaptă libertatea reală în exprimarea sinelui și a esenței mele. Deși majoritatea tablourilor au impresia de oniric, ele au totuși niște teme foarte structurate. Mereu, o îmbinare a forțelor pământului și cosmosului. ‒ Ovidiu Avram
Simte deseori și frica de a nu fi conform cu societatea și a prelua diverse tipare, dar asta nu îi încetinește ritmul și impulsul autenticității creative.
| fricile… dacă-s la tine, ce mai contează de unde le-ai preluat ?! Îmi doresc să reușim să ne eliberăm de frică pentru că, doar atunci, vom putea să găsim un alt tip de limbaj și exprimare. ‒ Ovidiu Avram
Eliberarea de frică l-a făcut capabil să creeze, să expună lucrări la nivel național și internațional și să se lase apreciat, ajungând cu o parte din el, în case, muzee și clădiri semnificative, regăsindu-se printre pictorii semnificativi ai lumii.
|Uneori, aș vrea ca tablourile să capete viață. Ele, sunt materie, așa că, prin ele, eu voi fi mereu aici. E interesant cum, și prin câte forme, putem lua în stăpânire materia.‒ Ovidiu Avram
PRIN IUBIRE, DINCOLO DE FRICĂ
Admirația față de Sfântul Francisc de Assisi îi induc principii de viață pașnice, empatice și pline de compasiune și iertare.
| Iertarea are puterea de a consolida conexiunea cu ceilalți și, e interesant cum, ea devine din ce în ce mai ușor de realizat, odată cu trecerea anilor. ‒ Ovidiu Avram
Dacă ar putea, ar apropia comunitățile prin spiritul empatiei și utilitatea comunicării fluide. Artistul, simte tot mai pregnant o conștiință a faptului că ne scufundăm în materialism.
| Suntem prea obișnuiți să semnalizăm falsități și să acceptăm cu ușurință conveniențe și tipare. Mi-ar plăcea ca tineretul să nu piardă accesul la spiritualitate, care este o forță adevărată. Prea mult ne dorim să avem, pentru a putea fi. ‒ Ovidiu Avram
Creativitatea nu îl îndepărtează de cotidian, iar pulsul societății actuale redate printr-un tablou, l-ar face să includă elemente precum ceața și o busolă stricată.
| … în căruță, ăștia suntem. ‒ Ovidiu Avram
Cu toate nemulțumirile și regretele, simte mereu nevoia să se repună pe înalta frecvență a iubirii, și anume cea de 528 Hz, o frecvență vindecătoare, care, crede el, va păstra omenirea umană.
Cunoscând persoanele dincolo de fațada profesională, stereotipuri și prejudecăți, realizăm cât de multe ne apropie, și câtă inspirație oferă, dar asta, se poate întâmpla doar dacă avem deschiderea de a păși pe drumul aprecierii unicității potențialului pe care fiecare dintre noi își găsește sau nu, curajul să îl și împărtășească omenirii.
Prin tot ceea ce este și realizează, Ovidiu Avram este un tezaur actual și o mândrie națională, lăsându-ne inspirați și cu dorința de a trece dincolo de vizibil, pentru a da aripi visurilor ce vin înspre materializare, și doar la cei ce știu să uite că frica le aparține.
Încântarea simțurilor o puteți face pe pagina http://www.ovidiuavramart.com/ , dar și pe facebook, unde îl găsiți ca Surrealism by Avram Ovidiu.
Până data viitoare, gânduri senine.
Gyorgydeak Patricia
- Bilet spre MARTE, prin FICȚIUNE - 10 sept. 2024
- Perioada de Probă: O Fereastră de Oportunități și Provocări - 20 aug. 2024
- Cum Influențează Preavizul Viitorul Tău Profesional? - 15 iul. 2024