Poveşti de călătoriePoveşti din junglăCe pot face două mâini dibace în mijlocul junglei

Ce pot face două mâini dibace în mijlocul junglei

Dacă locuieşti într-un sat indigen din junglă, trebuie să ai mâini îndemânatice. Cum nu sunt bani pentru shopping la oraş, multe din cele necesare traiului trebuie făcute cu mâna. Pădurea, dacă o îngrijeşti, te îngrijeste şi ea la rândul ei, punându-ţi la dispoziţie toate materialele necesare.

Scoarţa verde de pe tulpina unui palmier este tot ceea ce ai nevoie pentru a-ţi face un coş. Bineînţeles, îţi trebuie răbdare şi dibăcie. Dacă vrei să ai un coş frumos, fâşiile de scoarţă trebuie să fie cât de cât egale. Dezlipirea lor de pe tulpină necesită atenţie şi o mână precisă.

Palmierul de chambira are fibre excelente, rezistente, numai bune pentru împletit plase, hamace, frânghii şi bijuterii. Mai întâi trebuie prelucrată materia primă, firele. Colectarea fibrelor nu este o muncă uşoară. Palmierul are spini lungi şi ascuţiţi, făcând accesul la frunze extrem de dificil. De multe ori indigenii plantează un copac ajutător langă chambira, pe care se pot căţăra, ca să ajungă la frunzele din vârf. Fibrele se obţin doar din frunzele tinere, înainte ca ele să se desfacă.

Fibrele de chambira se usucă la soare, iar apoi se torc într-un fir subţire. Firele pot fi vopsite cu vopsele naturale, extrase din scoarţă de copac, din fructe sau sâmburi. Apoi, similar croşetatului bunicilor şi mătuşilor noastre, firul este împletit într-o plasă mai mică sau mai mare, după trebuinţe.

 

Cu răbdare şi tehnică, poti face o mulţime de capcane pentru a prinde mici rozătoare, folosind doar beţe, ramuri şi fire. Totul trebuie îmbinat perfect, altfel capcana nu funcţionează şi familia rămâne fără mâncare.

 

Poveştile Luminiței Cuna le găsiți AICI.

Articolul precedentCascada româncelor
Articolul următorMax mănâncă maimuţica

Mai Multe

More article