Poveşti din ClujAmintiri din ClujCe nu ar trebui să facă un şef de post

Ce nu ar trebui să facă un şef de post

Stăteam de curând, seara, la o șuetă cu o cunoștință. Seară, vreme bună, în orașul de sub Tâmpa. Discuții despre tot felul de lucruri, mai mult sau mai puțin banale, oricum despre tot și toate. Invariabil, amicul, știind că am fost polițist începe să-mi povestească despre o întâmplare pe care a trăit-o. O întâmplare din vremi pe care le credem demult apuse …

Într-o zi, zice omul, sunt sunat de la finanțe de către o cunoștință, care mă întreabă când îmi plătesc o amendă? Ce amendă?, zic. Ceva proces cu nevastă-ta, vine replica …

Mă, ce proces cu nevasta? Când am avut eu proces cu nevasta? Băi nu știu, dar ai o amendă și trebuie să o plătești pentru că altfel se adună penalizări …

Mă duc glonț la amic care îmi arată hârtia și atunci mă dumiresc și eu. Eu sunt apicultor și când eram plecat cu treburi, cineva mi-a furat din gospodărie o cantitate de miere destul de mare și de aceea am anunțat poliția, șeful de post. Au venit, au făcut cercetări însă nu au găsit nimic. După ceva vreme, șeful de post, vine la mine și îmi zice că se fac avansări și că dacă are dosare nerezolvate nu poate fi și el avansat. I-am zis, zice omul, cum să te ajut eu? Dacă știi tu cum, fă ce trebuie și gata. Și șeful de post a făcut, dar, procurorul se pare că nu a fost de acord și i-a aplicat nevestei omului o amendă pentru că ar fi alertat organele judiciare fără motiv. Cu o sumă modică, de vreo 600 de lei.

Ce a făcut omul? A luat hârtia, a mers cu ea la șeful de post și după ce i-a înmânat-o, i-a spus că dacă până a doua zi, amenda nu este plătită, va merge la sediul IPJ.

Amenda a fost plătită, însă, povestea mi-a readus în minte anumite povești despre cum nu trebuie să îți faci meseria. Chiar nu mai credem că astfel de lucruri se mai întâmplă, chiar credeam că acele vremuri au apus de mult, cu toate că povestea este de acum câțiva ani. Totuși, ce anume îi determină pe unii dintre colegi să acționeze astfel? Sunt cu adevărat presați de șefi să „scoată” dosare? O fac de capul lor? Greu de spus, însă oricum, așa ceva nu se face. Nu este ok să faci așa ceva, și, fiecare ar trebui să fie conștient că o astfel de atitudine aruncă cu noroi asupra activității întregii instituții. Că aceste lucruri nu rămân nespuse, netransmise de la unul la altul, și, asemenea bulgarelui de zăpadă, se amplifică, cresc și se întorc împotriva acelora cere își fac datoria cu dăruire, cu pasiune, cu sacrificii …

1 COMENTARIU

  1. Sa va spun și eu o poveste cu polițiștii noi, la vremuri noi, fost elev de al meu cuminte și respectuos, ajunge polițist in fascinanta suburbie Apahida, mă duc la el cu plângeri serioase și întemeiate , agresiuni nejustificate ale vecinilor de o anumită etnie. Ce face produsul educației noastre , nou intrat în poliție , îmi explică cum îngroapă ei dosare la înțelegere cu tovarășii procurori? Bineînțeles asta da nas 👃 vecinilor de etnie majoritară. Pentru ce sunt plătiți acești tineri , unde vor ajunge ei, dar noi? Aceasta este întrebarea?

Comments are closed.

Mai Multe

More article