Căsuța cu cărți

În New York încă se citește. Se citește mult. Oamenii mai știu să prețuiască cărțile și asta mă bucură mult. Poate dispar librăriile, din cauza marilor magazine online, mai ieftine și mai convenabile. Dar cărțile nu pleacă niciunde.

În cartierele rezidențiale din New York au răsărit, de ani buni, mici căsuțe care adăpostesc cărți. Little Free Library, mică bibliotecă liberă. O mișcare care are scopul de a aduce cărți gratis în cartiere, de a împarți cărți cu necunoscuții, promovând cititul. În micile căsuțe proprietarul pune câteva cărți. Trecătorii se uită, le răsfoiesc, și pot să ia o carte, cu condiția să returneze o carte.

 

Și la mine pe stradă este o librărie gratis, la care contribui, ocazional, cu mare plăcere. Chiar astăzi am observat că cele două cărți pe care le-am lăsat în weekend, au dispărut, și au fost înlocuite cu altele.

Pe ploaie, pe vânt, pe arșiță sau pe zăpadă, cărțile sunt mereu acolo, se rotesc mereu prin mâini nevăzute, încurajând cititul în stil „clasic” (nu digital), zidind și consolidând spiritul de comunitate din cartier.

Articolul precedentPovestea bradului, după Crăciun
Articolul următorAripioare de … bivol

Mai Multe

More article