Poveşti din ClujPoveşti pentru cei mariBunele maniere la evenimente

Bunele maniere la evenimente

Evenimentele publice oferă o bună ocazie să demonstrăm respectul pe care îl avem față de cei din jurul nostru, dar și față de obiecte, clădiri și bineînțeles natură.

În acest sens ar fi de dorit să:

  1. Ajungem la timp la evenimente și asta fiindcă evităm aglomerația de ultim moment, dar și din respect față de cei ce performează sau față de ceea ce urmează să se întâmple.
  2. Dacă folosim pahare sau recipiente de plastic, să facem în așa fel încât la final să ajungă într-un tomberon și nu pe stradă. Așa ar trebui să se întâmple cu orice fel de hârtii sau ambalaje.
  3. Urgențele fiziologice se rezolvă doar la toaletă, fie că e ecologică sau aparține de un anume spațiu.
  4. O altă modalitate de a fi politicos la evenimente, e să te informezi înainte. Să cunoști spațiul, artistul și tot ce se va întâmpla acolo. Atunci când ești informat și conștientizezi valoarea unui spațiu ca să nu mai vorbim despre artist, îți vine mai greu să fii nepoliticos.
  5. Politețea față de propria persoană dar și față de orașul în care trăiești se manifestă și prin atenția față de parcuri și tot ceea ce există în interiorul lor. Să facem în așa fel încât să nu distrugem mobilierul din parcuri.
  6. Grija față de monumentele orașului în care trăim, reprezintă o formă de politețe. Cele mai frumoase urme pe care le putem lăsa unei clădiri sunt privirile noastre și, mai mult decât atât, informația prețioasă oferită vizitatorilor pe care avem ocazia să-i ghidăm prin oraș. Așadar, mâzgălitul sau scrijelitul clădirilor nu reprezintă un comportament civilizat.
  7. În timpul unui spectacol, fie el și în aer liber, respectul se demonstrează prin liniște și atenție. Conversațiile telefonice, șoptitul la ureche, râsul în momente nepotrivite ori consumul de alimente/băuturi, nu-și au locul.
  8. Atunci când conștientizezi că natura te hrănește și-ți oferă oxigen, faci tot ce-ți stă în putință pentru a o menține intactă. Fă în așa fel, încât să nu-i lași suveniruri: plastic, metale sau orice fel de deșeu.
Anca Șerban
Consultant în bune maniere

Mai Multe

More article