Acasă Blog

Alimentația din zonele albastre, alimentația longevității

0

Chiar dacă dieta din zonele albastre a devenit extrem de mediatizată în ultima perioadă, cercetătorii analizează de foarte mult timp toți factorii care caracterizează longevitatea celor care trăiesc în aceste locuri. Iar până acum s-a dovedit că starea de sănătate este în strânsă legătură cu dieta care nu înseamnă nimic altceva decât lipsa exceselor și consumul alimentelor în forma lor cât mai apropiată de cea naturală.

Dar unde sunt aceste zone albastre? Un celebru jurnalist a conturat locațiile în care media de viță depășește 100 de ani. În cele cinci regiuni descrise locuitorii au cele mai mici șanse de a dezvolta boli cronice, diabet, boli cardiace, cancer și așa mai departe. Bineînțeles, longevitatea nu poate fi raportată doar la alimentație, însă ceea ce consumă ei și felul în care o fac poate fi un bun exemplu pentru noi toți.

Chiar dacă dietele din zonele albastre diferă într-o oarecare măsură datorită culturilor și a tradițiilor specifice, în mare parte alimentele consumate cu preponderență pot fi grupate după cum urmează:

Fructe și legume – de nelipsit de pe mesele locuitorilor din zonele albastre; ba chiar se poate spune că dieta acestora e una bazată pe produse vegetale. Astfel, aportul de vitamine, minerale și fibre este unul semnificativ fiind, după cum bine știm, esențiale pentru sănătate.

Leguminoasele –spre exemplu mazărea, fasolea, lintea sau năutul reprezintă în mare parte sursa lor principală de proteine pe care o consumă zi de zi. Mai mult decât atât, și acestea sunt pline de fibre care ajută enorm digestia și întreg procesul metabolic.

Grăsimile sănătoase – cei care trăiesc în zonele albastre au la îndemână în special produse bogate în acizi grași nesaturați: ulei de măsline, avocado, pește…, iar grăsimile saturate nu prea sunt întâlnite. Grăsimile sănătoase reduc colesterolul și riscul apariției bolilor cardiovasculare, iar mai mult decât atât, nucile, migdalele, fisticul și semințele oleaginoase sunt de nelipsit din dieta zonelor albastre, fapt ce îmbunătățește semnificativ aportul acizilor grași nesaturați.

Peștele – cea mai accesibilă carne și poate cea mai sănătoasă. Este consumată de trei sau patru ori pe săptămână datorită disponibilității ei, iar peștii grași sunt extrem de apreciați pentru valorile lor nutriționale și pentru conținutul de Omega-3 indispensabile unei minți sănătoase.

Vinul roșu – majoritatea locuitorilor din zonele albastre îl consumă cu moderație și regulat. Cu toate acestea, alimentul face parte mai mult din stilul lor de viață și din cultura transmisă din generații în generații.

Pe lângă alimentație, este de precizat faptul că rămân, de asemenea, o multitudine de factori care caracterizează longevitatea din zonele albastre. Tot aici, activitatea fizică a locuitorilor este intensă, peste medie, iar somnul joacă un rol extrem de important în viața lor de zi cu zi.

TÂRGUL DE CRĂCIUN DIN CLUJ-NAPOCA

0

Vineri, 24 noiembrie 2023, la ora 19:00, va avea loc deschiderea oficială a Târgului de Crăciun ,,Planeta Crăciun”, primul târg de sărbători organizat de UNTOLD Universe în Cluj-Napoca și unul dintre cele mai așteptate din România. Târgul este organizat în Piața Unirii din Cluj-Napoca și va fi deschis în fiecare zi, în perioada 24 noiembrie – 31 decembrie 2023.

Inaugurarea Târgului de Crăciun din acest weekend va fi marcată de:

  • ceremonia oficială de deschidere și aprinderea luminițelor de Crăciun, alături de echipa UNTOLD Universe;
  • concerte susținute de Carla’s Dreams, EMAA, trupa de cover-uri Speak Floyd, Prințesa Karla & prietenii ei și Corul de Copii al Operei Maghiare;
  • activități interactive pentru copii pe timp de zi în fața bradului de Crăciun și în Căsuța lui Moș Crăciun.

PRINCIPALELE ATRACȚII PE ,,PLANETA CRĂCIUN” ÎN PERIOADA 24 NOIEMBRIE – 31 DECEMBRIE 2023

Începând cu 24 noiembrie 2023, în Piața Unirii, vor fi amplasate peste 75 de căsuțe iluminate și decorate specific sărbătorilor de iarnă, unde vor avea loc activități dedicate copiilor, tinerilor și familiilor, dar vor fi comercializate și cele mai delicioase produse de sezon ale producătorilor locali.

Astfel, vizitatorii pot găsi o varietate de produse: de la decorațiuni și cadouri magice de Crăciun la produse de meșteșugărit, de la costume populare tradiționale la blănuri călduroase și pline de stil.

Organizatorii îi vor aștepta pe cei care se vor aventura iarna aceasta alături de elfi pe ,,Planeta Crăciun” cu preparate pentru toate gusturile. De la turtă dulce la cozonaci tradiționali de casă, de la brânzeturi maturate la produse tradiționale din carne, preparatele gătite în târg vor fi pregătite special pentru fiecare. Printre preparatele tradiționale românești, vizitatorii vor fi întâmpinați și cu produse din bucătăria internațională precum: kurtos kalacs, burgeri, churros, cârnați vienezi și multe altele.

Cu ocazia organizării Târgului de Crăciun de către echipa UNTOLD Universe, în Piața Unirii va fi amplasată și o scenă unde vor avea loc concerte și spectacole în fiecare zi, cu ocazia sărbătorilor de iarnă. În piață va fi prezentă și o roată panoramică, un carusel, căsuțe poștale pentru scrisori și Căsuța lui Moș Crăciun. La căsuță copiii se vor putea bucura alături de părinți de ateliere și jocuri interactive, în fiecare zi, în programul de funcționare al târgului.

PROGRAMUL DE PE ,,PLANETA CRĂCIUN” DIN ACEST WEEKEND

Târgul de Crăciun din Piața Unirii își va deschide porțile după cum urmează:

Vineri, 24 noiembrie, program 19:00 – 23:00

  • 19:00 – “Vocea Planetei Crăciun” – deschiderea târgului cu un concert susținut de Corul de Copii al Operei Maghiare
  • 19:15 – deschiderea oficială, aprinderea luminițelor
  • 19:30 – Carla’s Dreams

Sâmbătă, 25 noiembrie, program 10:00 – 23:00

  • 18:30 – Kids Sing Academy
  • 19:00 – EMAA
  • 20:00 – Speak Floyd

Duminică, 26 noiembrie, program 10:00 – 23:00

  • 18:00 – Povești la Gura Sobei – “Harap Alb” (în fața bradului de Crăciun)
  • 19:00 – Prințesa KARLA și prietenii ei
  • După weekend-ul de deschidere, în timpul săptămânii Târgul de Crăciun va fi deschis în fiecare zi. De luni până joi, programul de funcționare este de la 10:00 la 22:00, iar în weekend programul târgului se va prelungi de la 10:00 până la ora 23:00.

Pe toată perioada Târgului de Crăciun, programul de la scenă va începe în fiecare zi, de la ora 18:00.

Casa cu horn torsat

0
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pe Calea Moților la numărul 137 se află singura casă din Cluj al cărei coș de fum fascinează trecătorii. Este vorba de un horn cu o formă deosebită a cărui utilitate nu era numai de evacuare a fumului, ci și după cum spun legendele urbane, și de dispozitiv împotriva accesului vrăjitoarelor.

Ridicată în secolul al XVIII-lea casa modestă în stil baroc târziu este înzestrată cu acel horn torsat, realizat probabil de un maestru venit din vestul sau sudul Germaniei unde astfel de coșuri erau destul de frecvente. Se presupune că ar fi fost un soldat german stabilit la Cluj după Răscoala lui Rákóczi. Se spune că în secolul al XIX-lea a funcționat aici că aici un azil de nebuni. Casa avea inițial ferestre din fier forjat, dar au fost eliminate la începutul secolului XX. 

Hornul este asociat în multe tradiții ca fiind un portal de acces în casă folosit de vrăjitoare. În Evul Mediu se credea că acestea intră în case chiar dacă ușile și geamurile sunt închise, prin gura de evacuare a fumului. În multe dintre legendele europene vatra și hornul sunt considerate granițe între lumea cunoscută și cea supranaturală. Pornind de la aceste texte fantastice și Moș Crăciun este prezentat ca ajungând în case tot prin coșul de fum.

Casa cu horn torsat este o proprietate privată destul de degradată în zilele noastre, dar care are un farmec aparte, fiind singura casă din Cluj prevăzută cu o barieră împotriva vrăjitoarelor. 

Surse info + foto: Gaal, György, Kolozsvár: történelmi városkalauz, Tortoma, Baraolt, 2021 / Rohonyi Iván

Ansamblul de balet al Operei Naționale Române Clujene într-un turneu de amploare în Spania!

0

Opera Națională Română Cluj-Napoca anunță desfășurarea unui turneu de mare amploare al Ansamblului de Baletîn perioada 12 decembrie 2023 – 7 ianuarie 2024, în 14 localități din Regatul Spaniei!

Publicul spaniol, dar și publicul român din diaspora se vor putea bucura de două dintre cele mai cunoscute spectacole de balet din toate timpurile: Spărgătorul de nuci și Lacul lebedelor. După turneele de mare succes din China, Italia, Franța și Germania, Ansamblul de Balet al Operei române clujene va ajunge și pe tărâmuri spaniole, într-o țară cu o îndelungată tradiție de balet. Alicante, Albacete, La Nucia, Riba-Roja de Turia, Calp, Barbastro, Zaragoza, Gandia, Xàtiva, Valencia, Ávila‎, Salamanca, León și Medina del Campo, sunt cele 14 localități în care vor fi prezentate spectacolele.

Spărgătorul de nuci și Lacul lebedelor sunt unele dintre cele mai îndrăgite spectacole de balet de către publicul de pretutindeni!

Pe scena Operei Naţionale Române din Cluj-Napoca, premiera producției actuale a baletului Lacul lebedelor, semnată de Maestrul Vasile Solomon, a avut loc în anul 2016, având o viziune coregrafică de excepție, ce continuă să captiveze publicul. Lacul lebedelor este unul dintre cele mai prestigioase și cunoscute spectacole de balet din lume, în mod special datorită muzicii extraordinare a lui Ceaikovski și a talentaților coregrafi Marius Petipa și Lev Ivanov, care au creat producții uluitoare. Povestea emoționantă despre dragoste, magie și metamorfoză, cu mișcări de dans grațioase, costume deosebite și o partitură muzicală spectaculoasă, creează o experiență unică și de neuitat.

Spărgătorul de nuci este un spectacol regizat și coregrafiat tot de Maestrul Vasile Solomon – un balet fantezie în două acte, pe un libret de Marius Petipa, bazat pe nuvela cu același nume de E. T. A. Hoffmann și plasat pe muzica incredibilă a lui P. I. Ceaikovski. Într-un limbaj coregrafic clasic, respectând în totalitate povestea lui Hoffman, acțiunea baletului se petrece în Ajunul Crăciunului. Acest spectacol a devenit o tradiție a Crăciunului, datorită temei sale, precum și a spectaculoasei partituri scrise de P.I. Ceaikovski. Multe dintre fragmentele muzicale ale acestui balet sunt bine-cunoscute și adesea asociate cu sărbătoarea Crăciunului. Povestea introduce publicul în atmosfera festivă a sărbătorilor de iarnă, motiv pentru care a devenit o tradiție anuală de Crăciun în multe țări.

Două producții remarcabile, cu decoruri și costume spectaculoase, în distribuții excepționale, cu unul dintre cele mai bune Ansambluri de balet din România, vor purta publicul spaniol în lumea fantastică și minunată a lui Piotr Ilici Ceaikovski. Dând viață poveștilor prin dans, Opera Națională Română Cluj-Napoca invită publicul în două călătorii captivante, Spărgătorul de nuci și Lacul lebedelor, într-un tărâm în care dragostea și magia se combină cu grația și eleganța dansului clasic.

Andreea Jura, Dan Haja, Mircea Munteanu, Lucian Bacoiu, Doina Florea, Adelina Gribincea, Cristina Pop și Vlad Maier sunt soliștii principali ai Ansamblului de Balet, cu o vastă experiență în numeroase roluri interpretate pe scene naționale și internaționale, spectacole care îi recomandă ca fiind unii dintre cei mai buni balerini români.

Ansamblul de balet a luat naștere în anul 1919, odată cu fondarea Operei Naționale Române Cluj-Napoca, prima instituție lirică din România. În fiecare an, la Opera din Cluj sunt sold out peste 40 de spectacole de balet, ceea ce confirmă că publicul clujean este îndrăgostit de spectacolele pe care Ansamblul de Balet Cluj le propune, fie că este vorba de un spectacol tradițional sau de o premieră.

Predispuși să ne pierdem simțurile?

0

E vremea răcelilor și a gripelor, iar uneori ne confruntăm chiar și de mai multe ori în sezonul rece cu problemele în cauză. Dacă vorbim despre mâncare, da, acum suntem mai predispuși să ne pierdem simțul olfactiv, parțial sau total, pentru o anumită vreme. Adică acel simț pe care îl folosim pentru a aprecia savoare preparatelor culinare, pentru a face diferența între o mâncare insipidă și una aromată sau care ne face să ne aducem aminte de momentele din preajma sărbătorilor în care în casă predomină mirosul turtei dulci și a cozonacilor.

Multe persoane confundă noțiunile de gust și aromă. Cu ajutorul papilelor putem identifica cele patru gusturi: dulce, sărat, acru și amar. Însă combinațiile infinite de arome ale mâncărurilor sau a oricărui produs pe care îl consumăm sunt percepute prin intermediul receptorilor din mucoasa cavității nazale.

Cauza principală pentru pierderea parțială sau totală a simțului olfactiv în sezonul rece sunt virușii. Astfel, blocarea sau alterarea conexiunilor neuronale prin care se transmit impulsurile responsabile de miros sunt frecvent întâlnite atunci când răcim sau trecem print-o gripă de sezon. De asemenea, orice inflamare la nivelul cavității nazale se va manifesta și cu această pierdere a simțului olfactiv.

Cu toate acestea, capacitatea noastră de a identifica și distinge aromele dintr-un aliment diferă de la o persoană la alta. Spre exemplu, o sinuzită cronică sau o afecțiune neuronală poate limita simțul olfactiv, iar la polul opus, antrenarea acestuia va duce la performanțe specifice întâlnite în special la degustători.

Deși în majoritatea cazurilor pierderea mirosului apare pentru scurte perioade de timp, în cazul unei afecțiuni ireversibile consecința poate fi traumatizantă. Aromele din alimente sunt responsabile de unicitatea lor, iar când gătim acasă niciodată un preparat nu va fi identic cu altul. Se pot asemăna, dar nu vor fi la fel în totalitate din acest punct de vedere. Dacă ne raportăm la produsele obținute industrial, aromele sintetice pot fi folosite în cantități precise și sunt mereu aceleași. Luați exemplul băuturilor carbogazificate: deși au culori diferite, băutura A se poate distinge de băutura B doar datorită aromelor specifice din rețete (care sunt secrete).

Perioadele trecătoare din an când ne confruntăm cu alterarea simțului olfactiv pot duce de cele mai multe ori la lipsa apetitului, în cel mai bun caz. Majoritatea mâncărurilor nu transmit mare lucru, nu percepem nimic special, iar tot ce simțim e doar o textură și unul sau o combinație din gusturile de bază amintite mai sus.

Datorită impactului semnificativ pe care îl are asupra sănătății noastre și a stilului alimentar, subiectul capacității olfactive este pe larg dezbătut de către experți. Vestea bună este că pierderea sau alterarea ei în cele mai multe cazuri e temporară în sezonul gripelor și a răcelilor și nu există motive să ne facem griji. Cu toate acestea, pot exista și probleme mai grave care necesită cu prioritate investigații medicale.