Acasă Blog

Nitriții și nitrații din alimente – la tot pasul. Cum îi evităm?

0

Recent am călătorit pe o insulă din Grecia, un loc mai retras unde am avut ocazia să savurez la o
tavernă gestionată în familie o mulțime de preparate simple și bune. Aproape toată materia
primă folosită în bucătărie provenea din gospodăria proprie: legumele culese din grădină,
brânza și iaurtul făcute în casă și nelipsita carne de capră. Acest lucru mi-a adus aminte de un
subiect dezbătut pe larg la facultate la cursurile de ecologie…

Și anume, nitriții și nitrații din alimente (pe scurt, două săruri asemănătoare care diferă foarte
puțin între ele): soluția pentru producții mari de fructe și legume pe care țara noastră le
importă, și de asemenea, soluția pentru prospețimea cărnii și a produselor din carne
indispensabilă întregului lanț de distribuție pornind de la marii procesatori și până în vitrinele
magazinelor. Din păcate, aceste substanțe sunt regăsite la scară largă în unele categorii de
produse alimentare, iar din cauza toxicității lor și al potențialului cancerigen, ar fi bine de evitat.

În agricultura intensivă și superintensivă sunt folosite concentrații mari de fertilizatori pe bază
de azot. Acest azot este transformat de către microorganismele din sol în nitriți și nitrați care
ajung apoi să se acumuleze în roadele plantelor. Rezultatele sunt caracterizate prin producții
mari pe perioade lungi de timp și prețuri mici care se pretează exportului. Cele mai mari
concentrații se regăsesc în zarzavaturile cu frunze (în special la plantele cultivate în sere), iar
mai puțin în tuberculi sau fructe. Primele locuri în clasament sunt ocupate de rucola, salatele
verzi, spanacul, iar apoi urmează sfecla. Bineînțeles, există reglementări pentru concentrațiile
maxime de nitriți și nitrați admise în produsele vegetale, dar de ce să consumăm produse care
se apropie de aceste limite?

Există și vești bune. Tratamentele termice aplicate acestor produse, spre exemplu fierberea lor
sau orice tip de gătire, scad concentrația celor două substanțe. De asemenea, conservarea lor
fie cu ajutorul oțelului, fie prin fermentare naturală, duce la o diminuare a concentrațiilor de
nitriți și nitrați.

La capitolul carne și mezeluri, lucrurile sunt puțin diferite. Aici, cei doi aditivi sunt adăugați ca
atare în procesele de obținere ale produselor finite pentru a le păstra prospețimea și culoarea
plăcută un timp mai îndelungat. Nitrații reacționează cu proteinele din carne și rezultă în final
un grup de compuși numiți nitrozamine. Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentelor
(EFSA) a concluzionat că pentru toate grupele de vârstă această expunere la nitrozaminele din
produsele alimentare reprezintă o adevărată problemă de sănătate. Au un real potențial
cancerigen și pot deregla funcția glandei tiroide. Însă tot studiile arată că până în prezent nu s-a
descoperit niciun alt aditiv care să fie cel puțin la fel „de bun” în ceea ce privește produsele din
carne precum nitriții și nitrații (E250, E251 și E252).

Subiectul este extrem de complex și merită aprofundat. Întrebarea e simplă: ce alegem să
mâncăm? Și mai presus, care produse se regăsesc astăzi preponderent în alimentația copiilor?

Donează şi primeşti BILET de o zi la UNTOLD sau NEVERSEA

0

Organizatorii festivalurilor UNTOLD și Neversea dau startul celei mai longevive inițiative de donare de sânge din România, BLOOD NETWORK, care a ajuns, în acest an, la a 10-a ediție. De la începutul campaniei au fost salvate peste 60.000 de vieți, cu ajutorul a peste 18.000 de donatori din întreaga țară. Perioada de desfășurare a campaniei este cuprinsă între 18 mai și 30 iunie, iar donatorii sunt așteptați atât la caravana mobilă, care va ajunge în 10 orașe din România, cât și la centrele de transfuzii din țară.

Anul acesta numărul de orașe unde fanii UNTOLD sau Neversea pot dona sânge este de 10:  București, Craiova, Giurgiu, Târgu-Mureș, Zalău, Constanța, Târgu-Jiu, Ploiești, Cluj și Timișoara.

Eroii care donează sânge la caravana mobilă, între orele 08.00 și 14.00, și se înscriu în baza de date ,,Și Eu Donez” (reteaua.sieudonez.ro) primesc un bilet de o zi, pentru prima zi de festival la UNTOLD sau Neversea 2024.

Donarea la caravana mobilă se face în limita capacității de recoltare.

Calendarul caravanelor mobile BLOOD NETWORK 2024

25 – 26 mai – Giurgiu, Kaufland, Bd. Bucureşti, nr. 197

25 – 26 mai – Ploiești, Kaufland, Șoseaua Vestului, nr. 9 

01 – 02 – iunie – Târgu-Mureș, Kaufland, str. Str. Gheorghe Doja, nr. 66 

01 – 02 iunie – Zalău, Kaufland, Bvd. Mihai Viteazu nr. 49 pe 1-2 iunie

15 – 16 iunie – Constanța, Kaufland, Blvd. 1 Decembrie 1918, nr. 21 

15 – 16 iunie – Târgu-Jiu, Kaufland, Strada Termocentralei 2A 

29-30 iunie – Cluj-Napoca, Kaufland Mărăști, str. Fabricii 12 

29-30 iunie – Timișoara, Kaufland, str. Gheorghe Lazăr 26 

Implicarea fanilor UNTOLD și Neversea în campania BLOOD NETWORK ne-a surprins de fiecare dată. Ajungem la a 10-a ediție a acestei inițiative și suntem mândri să anunțăm că am salvat, împreună cu partenerii și fanii festivalurilor noastre, peste 60.000 de vieți. Este minunat să vedem cum pasiunea pentru muzică se transformă într-un gest extraordinar, acela de a dona. Să donăm sânge nu este doar un act de generozitate, ci și un gest de solidaritate și compasiune față de cei din jur. Anul acesta caravana BLOOD NETWORK va ajunge în 10 orașe din România, iar noi îi așteptăm pe oamenii de bine la caravana mobilă dar și la centrele de transfuzii din țară. Suntem încrezători că și anul acesta mulți oameni vor dori să facă o faptă bună, să salveze o viață și să se bucure de experiențele noastre de festival, UNTOLD sau Neversea. (EDY CHEREJI, Co-Fondator UNTOLD Universe)

Noaptea Muzeelor 2024 la Cluj-Napoca

0

În acest an, la Noaptea Muzeelor din Cluj-Napoca participă numeroase entități din mediul public și privat, care vor bucura publicul cu evenimente culturale în seara de 18 mai 2024.

În aproape treizeci de spații, peste cincizeci de evenimente culturale vor anima în Cluj-Napoca una dintre cele mai așteptate seri ale anului. 

Câteva dintre evenimentele de neratat ale Nopții Muzeelor din acest an sunt:

Expoziția „Frumusețea Otrăvită” este un proiect fotografic al artistului Gheorghe Popa, realizat în Munții Apuseni. Imaginile preluate cu drona deasupra satului Geamana, afectat de existența minei de cupru și a lacului de decantare sunt extraordinare și par desprinse din alte lumi.  Lucrările lui Gheorghe Popa sunt un monument dedicat frumuseții unice a naturii. Scopul fotografiilor sale este să trezească simțul responsabilității și atenția privitorilor, încurajându-i să prețuiască și să protejeze natura. 

Gheorghe Popa este primul român care a avut o fotografie prezentă în Galeriile National Geographic Fine Art din SUA. 

Expoziția poate fi vizitată, în prezența fotografului la Centrul de Cultură Urbană Casino.

„Mini-minuni la scară macro” – Expoziția de fotografie macro & close-up realizată de Marosi Lóránt vă invită într-un microcosmos, la nivelul detaliilor fotografice rar întâlnite în expoziții. Veți fi martori la minunile naturii mărite la scară mare și veți avea ocazia să explorați universul ascuns care se află dincolo de ochiul liber. De la subtilitățile delicate ale aripii unui fluture până la perfecțiunea cristalină a tibiei furnicii, fiecare imagine vă invită să vă adânciți mai mult în magia miniaturii. Colecția de 15 fotografii la scară macro afișate în format mare, prezintă frumusețea deosebită a lumii care ne înconjoară, dezvăluind extraordinarul din ceea ce pare obișnuit. 

Expoziția poate fi vizitată la Centrul de Cultură Urbană Turnul Croitorilor

Tot la Turnul Croitorilor vor fi evenimente deosebite, programe de reenactment oferite de Asociația Cultura Gratia Urbis: parada costumelor medievale, dansuri medievale, scenete medievale și prezentarea costumelor de epocă. Aceste evenimente se desfășoară la fiecare jumătate de oră, începând cu ora 18:00.

„Peisaj metafizic” – Instalația de artă contemporană a artistului Florin Olari propune faguri de  miere transfigurați în forme noi și elevate ale creației artistice. Expoziția este o bucurie a tuturor simțurilor, o emergență într-un mediu nou și fascinant, în care experiențele vizuale și olfactive acaparează publicul de toate vârstele.

Instalația de artă contemporană poate fi vizitată la Centrul de Cultură Urbană Turnul Pompierilor.

Expoziția „Animale fantastice: realitate sau ficțiune?”-  evenimentul aduce în atenția publicului o suită de animale preistorice care sunt des întâlnite în filmele de animație sau în jocurile video. Aceste mijloace de divertisment reprezintă un mod distractiv și captivant de a oferi informații despre speciile de animale dispărute. Totuși, cât este realitate și cât este ficțiune în acest tip de divertisment cu tematică paleontologică? Vom afla răspunsul la această întrebare, analizând câteva din aceste animale fantastice: unicorni, sirene, cerbi giganți sau elefanți preistorici. 

Expoziția poate fi vizitată la Muzeul de Paleontologie-Stratigrafie.

„Viespile: îngerii păzitori din iad” – expoziția își dorește să prezinte publicului larg lumea fascinantă a viespilor, o lume în cea mai mare parte microscopică și, prin urmare, ascunsă privirilor noastre. Scopul este de a informa publicul cu privire la beneficiile substanțiale pe care viespile le aduc tuturor formelor de viață din mediul înconjurător. Astfel, expoziția își propune să promoveze o modificare a percepției negative a publicului vis-a-vis de viespi și, totodată, să demitizeze temerile legate de ele. 

Expoziția poate fi vizitată la Muzeul Zoologic.

Programul de vizitare este 18:00-24:00.

Intrarea este liberă la toate expozițiile și evenimentele din cadrul Nopții Muzeelor.

Pentru mai multe detalii despre toate evenimentele și locațiile cuprinse în acest an în Noaptea Muzeelor,  puteți accesa pagina de Facebook, Noaptea Muzeelor Cluj-Napoca https://www.facebook.com/NoapteaMuzeelorCluj

Record de vizitatori la Grădina Botanică a UBB

0

Grădina Botanică „Alexandru Borza” a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) a înregistrat cifre record de vizitatori în perioada de înflorire a lalelelor.

Astfel, în luna aprilie 2024, Grădina Botanică „Alexandru Borza” a întâmpinat aproape 57.000 de vizitatori, stabilind un record de aflux pentru această lună de primăvară, când colecția de plante bulboase este în plină înflorire. În două zile au fost peste 5.000 de vizitatori zilnic, atingând un alt record de 5.350 de vizitatori într-o singură zi. Cu peste 40.000 de bulbi de lalele, zambile și narcise plantați în toamna anului 2023, vizitatorii au avut ocazia să se bucure de un spectacol de culori unic.

Activitățile interactive, precum tururile ghidate tematice, programele educative pentru copii și atelierele axate pe explorarea lumii plantelor, au amplificat experiența vizitatorilor.

Suntem încântați de interesul crescut al publicului și îi așteptăm pe toți și în perioada următoare să descopere și să se relaxeze în mijlocul colecțiilor noastre variate de rododendroni, azalee și cepe ornamentale. Îi invităm de asemenea să admire diversitatea arborilor și arbuștilor din toate colțurile lumii, care acum sunt în plină floare”, a declarat prof. univ. dr. Mihai Pușcaș, directorul Grădinii Botanice „Alexandru Borza”.

Articol oferit de

Direcția Comunicare și PR a UBB

Povestea noilor deserturi Iris Delice

0

Iată-ne ajunși în fața unui nou meniu conceptual. Un meniu în care aducem în prim-plan perspectivele… prin deserturi, prin asocieri de gusturi, arome și texturi.

În cazul lor, perspectivele sunt raportate la toate simțurile pe care le avem: cel vizual, olfactiv, gustativ, tactil și chiar și auditiv. Ne dorim să impresionam printr-o experiență senzorială completă și să lăsăm puțin deoparte obiceiul de a cumpăra doar cu ochii. E mai mult decât atât. Cu toate acestea, fără a neglija estetica deserturilor, credem că vizual un produs ar trebui să transmită cat mai natural conținutul acestuia, lucru reflectându-se în conceptul lor.

Minimalismul e începutul multor perspective. Spre exemplu, privit de sus, crema din interiorul desertului are forma unui cerc, însă în secțiune verticală aceasta devine un dreptunghi. Aromele naturale provenite din ingredientele folosite se deschid și se lasă descoperite în timp ce desertul este savurat și plimbat prin cavitatea bucală. Tot aici, prin masticație simțul tactil ne face să recunoaștem diferitele texturi pornind de la cele cremoase, aerate, până la cele crocante. Și nu în ultimul rând, cu puțină concentrare, credem că e posibil chiar să și auzim desertul.

Am lucrat la acest meniu foarte mult timp. Am făcut, apoi refăcut, iar apoi din nou refăcut rețetele până am ajuns să fim pe deplin mulțumiți de produse. E rezultatul muncii tuturor colegilor din laborator pornind de la premisa că esența e probabil cea mai importantă caracteristică. Aproximativ un an a durat să concepem cele cinci piese din meniul Perspective, timp în care a fost nevoie să împletim toată imaginația noastră cu cunoștințele tehnice de specialitate.

Astfel, am reușit să creăm cinci deserturi, și respectiv varianta lor de torturi, și ne-ar plăcea ca fiecare dintre noi să se regăsească în cel puțin una din ele. Poate că ne aduce aminte de unele gusturi sau prăjituri din copilărie, poate că ne face să ne simțim confortabili într-un moment în care căutăm o mică plăcere dulce sau poate pur și simplu ne trezește amintiri frumoase.

Fructe roșii în fistic, Grapefruit în vanilie, Caramel în cocos, Mango în alune de pădure și Stracciatella în ciocolată.

Există artă fără privitor? Fără simțuri? Fără interpretare? Acestea au fost primele întrebări pe care ni le-am pus în momentul în care am început să lucrăm la meniul din prezent. Am folosit culoarea naturală, nefiltrată și nealterată, a ingredientelor. Le-am păstrat în forma lor pură și ne-am jucat cu unghiurile. Cu culorile vibrante. În final am reușit să dăm naștere unui manifest gustativ.

Toate cele cinci deserturi sau torturi din noul meniul Perspective pot fi savurate și descoperite  în ambele locații Iris Delice: Gallery și Atelier sau pe www.irisdelice.ro.