Acasă Blog

Bugetul programului Erasmus al UBB pe primul loc în rândul universităților românești

0

Universitatea Babeș-Bolyai este, și în acest an, pe primul loc în rândul universităților românești în ceea ce privește bugetul aferent programului Erasmus finantat de Uniunea Europeană. Astfel, UBB va beneficia în anul universitar 2022/2023 de aproximativ 4.495.000 Euro pentru a finanța mobilități Erasmus cu partenerii din spațiul european, reușind astfel să crească numărul de studenți, cadre didactice și personal administrativ care  efectuează misiuni și stagii Erasmus în străinătate. Spre exemplu, în anul universitar 2021/2022 sute de studenți ai UBB (aproximativ 620) au beneficiat deja de mobilități Erasmus în străinătate, în vreme ce alte sute de studenți străini au efectuat la rândul lor stagii Erasmus la UBB.

Rectorul UBB, prof. univ. Dr. Daniel David declară: „Era absolut normal ca cea mai mare universitate a țării și una dintre cele mai bine integrate internațional în aria academică europeană să câștige cel mai mare buget Erasmus. În acest fel comunitatea UBB va avea în continuare o platformă de internaționalizare puternică, trimițând temporar în străinătate și primind de acolo „minți” pentru a dinamiza formarea resursei umane de calitate și generarea de cunoaștere avansată. Nu în ultimul rând, tinerii care doresc să se înscrie la studii universitare au oportunitatea de a găsi în țară o platformă serioasă de internaționalizare, nefiind nevoiți să se angajeze din start în universități din străinătate, evitându-se astfel și fenomenul nedorit pentru țară de „brain/mind drain”. Le mulțumesc tuturor colegilor implicați în acest demers, sub proiectul Centrul de Cooperări Internaționale, aflat în coordonarea Prorectoratului de relații internaționale al UBB.”

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) este universitatea cu tradiția academică cea mai veche din România (începută acum 440 de ani – 1581), reprezentând cea mai mare comunitate academică din țară (cu peste 55.000 de oameni, din 15 localități și 11 județe). De la fondare, UBB face parte din galeria universităților de prestigiu și de referință din România, de șapte ani aflându-se pe prima poziție în țară în Metarankingul Universitar care sumarizează rankingurile internaționale majore ale universităților. În plus, de mai mulți ani UBB ocupă primele poziții în țară în rankingurile internaționale globale și pe domenii, aflându-se constant între primele 5% universități ale lumii, cu o infrastructură academică avansată (ex. unități CDI integrate în rețele europene, laboratoare didactice modernizate și integrate cu realitatea virtuală/augmentată/mixtă prin Centrul UBB-EON-XR etc.). Recent (2021), în urma auditului internațional QS STAR, UBB a fost confirmată ca prima universitate world-class (QS*****) din România, din 2020 UBB a fost acceptată în GUILD, organizația unora din cele mai prestigioase universități europene world-class/research-intensive, iar din 2021 este parte a alianței universităților europene EUTOPIA.

Direcția Comunicare și PR a UBB

Atenție! Câine rău!

0

Am fost cândva frumoși și tineri …

Ca polițiști, sectoriști sau de proximitate, aveam tot felul de sarcini de îndeplinit. Sarcini administrative, ca de „ezemplu” să înmânăm oamenilor din parohie cărțile de alegător. Cărțile de alegător sunt chestiile alea care trebuiau tipărite odată cu cartea de identitate și pe care se presupune că fiecare cetățean cu drept de vot ar fi trebuit să le prezinte la vot, atunci când mergea el să voteze după cum îl mâna pe el, propria lui conștiință, influențată de partide și candidații de pe liste, cu mici, bere, găleți (absolut întâmplător în culoarea partidului), pixuri, desfăcătoare de bere sau astfel de alte chestii din astea de campanie electorală.

După cum spuneam, din când în când, prin grija celor de la evidența populației, primeam teancuri întregi de cărți de alegător, tabele cu listele aferente și trebuia să purcedem cu ele în brațe, ca „nește” adevărați factori poștali pentru a le înmâna în mod direct, propriu și personal pe bază de semnătură, nu așa că le dădeam pur și simplu, nu, semnai în tabel, primeai cartea de alegător și o țineai acasă până trebuia să o predai la eliberarea unei noi cărți de identitate. Dacă nu o mai aveai, începea „circusul” … mă rog, altă prostie, altă discuție, bine că s-a renunțat la ele, însă povestea noastră era din alte timpuri, adică din acele timpuri când polițiștii trebuiau să predea titularului cartea de alegător.

Revenind la oile noastre, cu ar veni vorba, adică la distribuirea cărților de alegător, pretenul și colegul meu, Nicu, ajunge cu cărțile de alegător undeva în zona străzilor aflate în jurul Pieței Mihai Viteazul, zonă cu multe case, pitorească de altfel. Ajunge el la o adresă și vede pe poartă, amplasat un anunț, pus regulamentar de altfel, „Atenție! Câine rău!”. Nu știu dacă era și în ungurește scris, că asta ar fi fost o problemă să nu pui anunț și pe ungurește că în ogradă este un „harapós kutya” și unii cu mintea mai „înferbântată” ar putea spune că asta este discriminare, dar era un anunț că avem de-a face cu un câine harapós, no că am împăcat și capra și varza.

Nicu, privește el cu atenție prin poartă și vede că anunțul era pe bune, în curte, legat cu un lanț se afla un frumos „ezemplar” de pitbull, care stătea el plictisit, cu capul pe labele din față. Nicu, având câine acasă, și ce exemplar frumos de ciobănesc german avea atunci, studiază din priviri lungimea lanțului și apreciază că în situația în care câinele s-ar repezi spre el, dacă el merge pe lângă casă, nu are cum să îl ajungă. Când ne-a povestit asta, l-am văzut pe Nicu în postura lui Tom, motanul din Tom și Jerry, când a verificat lungimea sforii cu care era legat bulldogul și apoi îl provoca pe câine … Așadar, lungimea lanțului fiind apreciată, grosimea lanțului oferea siguranță, Nicu deschide poarta de acces în curte și pășește sigur pe el. În momentul în care s-a deschis poarta, câinele s-a activat automat, a ridicat privirea și nefiind câtuși de puțin impresionat de uniforma de polițist a lui Nicu, țâșnește ca din blokstart către Nicu.

„Băi, eram atent la el, dar sigur că lanțul îl va opri. Așteptam ca lanțul să se întindă și să îi oprească alergarea. Exact cum am apreciat, lanțul se întinde la maxim, cu vreun metru înainte de a ajunge câinele la mine, doar că, odată întins, aud un plesnet ca de sârmă întinsă peste limita de rezistență, ca atunci când se rupe o coardă de chitară, un sunet a cărui intensitate avea să mă urmărească foarte mult timp. Evident, lanțul uzat, intins la maxim cedase iar între mine și pitbull nu mai era nici un obstacol. Și nici nu era nimeni acasă. Noroc că nu a sărit pe mine, s-a apropiat lătrând ca turbat în timp ce eu, încet, mă retrăgeam, ușor, pas cu pas, către poartă și de acolo, tot cu spatele, am ieșit din curte în stradă, dar cum să închid poarta? Asta, poarta, avea un zăvor pe interior, trebuia să bagi mâna printr-o fantă, să poți închide, dar dincolo era pitbull-ul, „turbat”, iar mâna îmi mai trebuia. Cum să închid? În acel moment, îmi vine idea de ai distrage câinelui atenția și îi ofer pe sub poartă, vârful pantofului de serviciu. Câinele se repede să latre la „păpuc” iar eu reușesc să închid poarta, pastrându-mi mâna intactă. Cartea de alegător a fost returnată la evidența populației” la adresa respectivă, nu mai locuia persona în cauză.”

De foarte multe ori, polițiștii ajung în situații ciudate, dificile, greu de anticipat. Mergi la o intervenție care pare banală din informațiile primare primite. Cei vechi știu că niciodată nu poți fi sigur ce este la o intervenție, ce te așteptă acolo cu adevărat sau cum pot evolua sau degenera lucrurile și de aceea trebuie să te aștepți mereu la ce este mai greu, mai rău, iar astfel nu vei fi surprins negativ și vei putea controla situația.

Pălăria – accesoriu al eleganței și ghid de comportament civilizat

0

Atestată documentar înainte de anul 3.000 î.e.n., pălăria a fost folosită de la ritualuri religioase, la întâlniri civile sau în ținute militare, și a devenit în timp un accesoriu care pe plan social a trecut peste cutumele modei. „Codul Toaletei Civile” apărut în anul 1870 menționa că fiecare persoană care dorea să aibă o apariție demnă și impunătoare trebuia să dețină cel puțin patru pălării: una pentru vară, două pălării închise la culoare pentru restul sezoanelor și o alta pentru baluri.

Acoperirea capului pe stradă, a însemnat în secolele trecute o atitudine de respect față de  ceilalți. Nu se ieșea pe stradă cu capul descoperit, așezarea pălăriei pe cap fiind gestul care făcea legătura între plecarea dintr-un spațiu și pășitul în afară. Pălăria nu se purta niciodată în interior, ba mai mult, la spectacole li se recomanda doamnelor să nu poarte coafuri înalte și pălării elaborate pentru a nu obtura vizibilitatea spectatorilor aflați în spatele lor.

În București, negustorul francez Jobin a introdus la mijlocul secolului al XIX-lea moda pălăriei înalte, iar în Transilvania, i se spunea „țilinder” sau „țilindru” (din termenul german „ Zylinder”) și era confecționată inițial din fetru din blană de castor, apoi dintr-o țesătură tare din mătase.

Cele mai multe pălării erau realizate din pâslă, și pălărierii știau inițial să producă inclusiv materialul de bază. Cu timpul, au început să-l cumepere gata prelucrat, căci procesul era destul de lung. Era necesară alegerea lânii de calitate, care trebuia bine spălată și dărăcită, apoi tratată termic și modelată pe o matriță. Marginea pălăriei se confecționa separat, cele două părți fiind pe urmă atașate. Procesul continua cu întărirea și vopsirea, coaserea căptușelii, aplicarea benzii pentru transpirație și lipirea panglicii pe exterior. Nodul panglicii era pus pe partea stângă pentru domni, iar pe dreapta pentru doamne.

În satele ardelenești, pălăriile bărbătești erau confecționate cu predilecție din pai, iar dacă decorul era pus în partea dreaptă, purtătorul era român, deci trebuia salutat în limba română, iar dacă decorul era pe partea stângă, posesorul pălăriei era maghiar și trebuia salutat în maghiară.

La Cluj, magazinul de pălării al surorilor Sári de la parterul unuia dintre Palatele Statusului Romano-Catolic era printre cele mai frecventate saloane de modiste, în timp ce domnii își puteau alege o gamă foarte variată de pălării de la magazinul Fehér, de pe Str. Memorandumului. Pălăriile erau livrate mereu în cutii, iar persoanele care dețineau mai multe bucăți le depozitau sau transportau în voiaje, tot în aceste recipiente, pentru ca pălăriile să nu-și piardă forma, cele pentru dame fiind adevărate opere de artă, împodobite cu pene, panglici, flori, perle sau pietre prețioase.

După instaurarea regimului comunist, purtarea pălăriei a devenit o problemă, fiind asociată obiceiurilor burgheze, astfel că baticul și basca au devenit noile accesorii aprobate social ca fiind dezirabile.

Uite-l pe Șuier, încă o dată, la UNTOLD

0

Festivalul UNTOLD 2022 a fost declarat cu câteva zile în urmă cel mai sigur loc public din România. Mii de angajați ai M.A.I. s-au asigurat că toate lucrurile sunt exact așa cum trebuie să fie, implementându-se o serie de măsuri de siguranță pe toată durata festivalului. Au fost convocați Direcția Generală Management Operațional M.A.I., Jandarmeria Română, Poliția Română, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, Agenția Națională Antidrog, Brigada de Combatere a Crimei Organizate și U.P.U. Cluj-Napoca.

Pe lângă muzica mixată de artiștii prezenți în acest an s-a mai auzit un lucru: Uite-l pe Șuier! De aici a apărut și curiozitatea noastră pentru echipajele canine care au luat și ele parte la festival – adevărate ajutoare de nădejde.

Inspector principal de poliție Florea Daniel-Felix, Împuternicit Director Adjunct al Centrului Chinologic „Dr. Aurel Greblea” Sibiu ne-a făcut cunoscută povestea echipelor canine și ce presupune toată instruirea lor pentru a putea fi alături de conducători în orice situație.

Are aproape vârsta festivalului UNTOLD și a devenit celebru – Șuier. Alături de conducătorul lui care îl folosește, îl antrenează și nu în ultimul rând, se joacă cu el, au fost prezenți pe toată durata festivalului. Întreaga lume îl cunoaște pentru că este cel mai prietenos, dar i-au fost alături și alți colegi din echipajele canine special antrenate pentru detectarea substanțelor stupefiante.

Untold cu Suier

În perimetrul festivalului copiii au fost cei mai impresionați de ajutoarele necuvântătoare, pozele au fost de nelipsit, iar datorită conexiunii puternice pe care o au cu ai lor conducători, părinții au putut fi liniștiți în privința incidentelor. Câinii sunt dresați de mici, sunt pregătiți pentru socializare și nu au nicio problemă cu mediul aglomerat. Într-un cuvânt, sunt speciali.

Selecția și dresajul pregătitor al tineretului canin începe la vârsta de aproximativ 12 săptămâni, iar instruirea lor de specialitate durează 4 luni. Apoi, merg la unitățile de care aparțin urmând să își înceapă activitatea. Cu trecerea timpului însă, din cauza vârstei, aptitudinile câinilor scad. Ajunși la momentul pensionării, echipajele canine pot rămâne la unitățile care le dețin dacă sunt îndeplinite condițiile de cazare, cele medicale și hrană până la decesul acestora, conform legislației în vigoare. Desigur, există și posibilitatea adopției dacă există doritori.

În perioada festivalului am aflat că sunt la datorie în momentele critice: dimineața, pentru unele acțiuni punctuale, și seara, în timpul fluxului mare de persoane care intră. În general, câinii sunt pregătiți să muncească destul de mult, iar sarcinile pe care le au în cadrul UNTOLD nu au ridicat probleme niciodată.

La final, inspector principal de poliție Florea Daniel-Felix ne invită la Centrul Chinologic „Dr. Aurel Greblea” Sibiu cu următoarea ocazie a Zilelor Porților Deschise pentru a descoperi minunata interacțiune din cuplurile chinotehnice.

Standul UBB te așteaptă la UNTOLD – How cool is that?

0

Kindly reminder… Suntem în plină desfășurare a fermecatului festival UNTOLD. Inima Transilvaniei unește inimile oamenilor din peste 100 de țări într-o singură bătaie a ritmului ce răsună de pe scenă. Voia bună se ridică de peste Cluj Arena și îmbrățișează întregul oraș, iar zâmbetele sclipitoare ale oamenilor se transmit la fel cum lumina licuricilor veghează templul vrăjitorului.

Temple of Luna este invadat și în acest an de mișcările unduitoare ale zânelor și ale personajelor din lumea fantastică care își deschide porțile o dată pe an, la Cluj.

Ei bine, din acest splendid loc de întâlnire a distracției cu aventura și experiența, nu putea să lipsească standul celor care dau Clujului titlul de Centru Universitar. Exact, ați intuit bine, este vorba despre standul Universității Babeș-Bolyai.

Deoarece UBB nu este doar o simplă universitate, pe lângă prestigiul de care se bucură, UBB reușește să consolideze o adevărată comunitate de studenți și profesori. Ei bine, această comunitate nu păstrează tainele succesului unei echipe doar pentru ea, ci profită de fiecare ocazie pentru a ieși în fața publicului larg și a le vorbi tinerilor și nu numai despre tot ceea ce poate să ofere viața de student în cadrul UBB.

Luând la pas aleile festivalului, nu se putea să nu mă opresc la voluntarii noștri. Astfel, în cea de-a doua zi de festival am discutat cu Sânziana Varodi, Paul Iacob și Victor Malairau, studenți senatori și voluntari ai Universității Babeș-Bolyai despre ce au ei de oferit în cadrul standului UBB, ce anume pot afla viitorii studenți ai UBB-ului despre Universitate și evident, i-am întrebat cum se resimte viața de student din postura studentului voluntar.

,,În principiu, publicul nostru țintă sunt elevii claselor a 11-a și a 12-a, care își doresc să urmeze studiile de nivel licență la Cluj, în cadrul UBB. Le prezentăm specializările din cadrul facultăților  universității noastre, le oferim informațiile de care au nevoie, dar evident, venim înspre ei și cu diverse provocări pentru a le putea oferi câte un premiu surpriză. Tinerii sunt foarte interesați de ce are UBB-ul de oferit și am observat că pun întrebări despre mai multe facultăți, în ordinea în care informațiile acestea îi vor ajuta la momentul oportun să ia o decizie în privința alegerii unei facultăți.” – Victor Malariu, student senator și voluntar UBB.

,,Totodată le oferim tinerilor pliante informative pe care le pot lua acasă, pot scana codul QR de pe acestea și sunt direcționați direct înspre pagina de admitere a UBB-ului. Acolo le sunt prezentate pe larg toate posibilitățile și pot afla informații despre modalitatea de admitere la fiecare facultate.”– Sânziana Varodi, student senator și voluntar UBB.

,,Am primit întrebări și cu privire la celelalte activități cultural educative și posibilitatea de a se implica în activități studențești la nivel de universitate, dar și întrebări referitoare la cazare, cămine, cantine ș.a.m.d. Tinerii sunt interesați de fiecare oportunitate pe care o au în cadrul comunității studențești UBB.” – Paul Iacob, student senator și voluntar UBB.

Despre viața de student în cadrul UBB aceștia mi-au spus că ,,este o experiență  foarte faină, deoarece pe lângă facultate, cursuri și interacțiunile cu cadrele didactice avem parte de foarte multe activități la care putem să luăm parte . Există foarte multe asociații în cadrul UBB în care studenții se pot implica, iar aceste asociații au o deschidere înspre studenți încă din anul I. Voluntarii merg în facultăți, le prezintă oportunitățile… De exemplu standul nostru este coordonat de către Biroul de Voluntariat al UBB. Chiar și aici studenții pot să desfășoare activități de voluntariat încă din primul an de facultate.” – Paul Iacob

,,Prin intermediul voluntariatului reușim să ne facem mult mai mulți prieteni, avem parte de experiențe noi și reușim să ne dezvoltăm prin cadrul training-urilor și activităților la care luăm parte.”– Sânziana Varodi

,,Cu alte cuvinte universitatea îți oferă șansa de a te dezvolta nu doar pe plan profesional, ci și pe plan cultural educativ, pe plan personal. Cred că și acesta este un motiv pentru care universitatea se află azi alături de tineri în cadrul unui festival de succes.” – Victor Malariu

Așadar, fie că ești în punctul în care alegerea unei facultăți se află pe lista ta de priorități, fie că ești deja student și vrei să alegi un program de master, trebuie neapărat să treci pe la standul UBB.

Nu ne crede pe cuvânt, mergi să te convingi singur. Discută cu voluntarii noștri, consultă  broșurile, ia pulsul vieții de student, iar mai apoi, Join the clUBB! Ne vom vedea prin Cluj, vom discuta despre cursuri, ne vom întâlni chiar și la UNTOLD, toate acestea sub deviza #omdeubb. How cool is that?