Acasă Blog

Cluj Symphony Experience: întâlnirea muzicii pop și rock cu cea simfonică

0

Se spune că piesele bune pot fi cântate pe orice stil muzical. Indiferent care ar fi acela, emoția transmisă ajunge direct în sufletul ascultătorului, iar vibrația dă naștere unor stări de bine.

Programat inițial în Parcul Etnografic Romulus Vuia, din cauza vremii care nu a ținut cu noi de această dată, organizatorii festivalului Cluj Symphony Experience au fost nevoiți în ultimul moment să mute experiența la Sala Polivalentă BT Arena. Astfel, atât cei mici (care până în 14 ani au avut intrare gratuită), cât și cei mari s-au putut bucura de fuziunea unică între stilurile muzicale care mulți ar spune că nu au nimic de-a face una cu alta. Dar lucrurile sunt puțin diferite…

Vineri seară, una dintre cele mai așteptate trupe, Subcarpați, au readus folclorul românesc în prezent pe ritmurile lor originale și ne-au reamintit cât de importantă este istoria muzicii noastre. Toată lumea a dansat și s-a simțit extraordinar.

Sâmbătă, trupele Hara și Holograf au concertat în fața fanilor aflați într-un număr mai mare decât în seara precedentă. Clasicele și celebrele piese care cel mai probabil trezesc amintiri în rândul multor participanți au fost poate exact ceea ce trebuia în zilele înnorate din acest sfârșit de săptămână.

Iar duminică Lupii lui Calancea au încins la propriu scena cu energia lor dezlănțuită parcă din inima pădurii, ca doară nu degeaba sunt o haită de lupi. Le-au avut alături și pe surorile Osoianu care au adus un plus de autenticitate concertului.

Toate trupele care au urcat pe scena Cluj Symphony Experience au fost acompaniate superb de Orchestra Filarmonicii de Stat Transilvania. Acordurile instrumentelor lor au creat alături de toți artiștii prezenți o atmosferă unică care a încântat întreg publicul. A fost o experiență aparte prin care muzica rock, pop, hip-hop și rap s-au împletit perfect cu muzica simfonică.

În plus, în cadrul evenimentului a avut loc și o lansare de carte. “Copilul din stele” a Mirelei Buzilă este prima apariție literară a autoarei care aduce în prim-plan, printr-o fascinantă călătorie, planurile ascunse ale existenței noastre.

Sperăm ca anul viitor vremea să țină cu festivalul astfel încât cadrul pitoresc al Parcului Etnografic să completeze, așa cum suntem obișnuiți, muzica bună.

Începe Cluj Symphony Experience! Festivalul se muta la Sala Polivalenta

0

Headlinerii sunt trupele Subcarpați, Holograf, Lupii lui Calancea & Surorile Osoianu, Bosquito, Hara, acompaniate de orchestra Filarmonicii de Stat Transilvania

Festivalul se mută în Sala Polivalentă pentru ca publicul să se poată bucura la maximum de concertele extraordinare. Prognoza meteo arată acum ploi în toate cele 3 zile de festival

Headlinerii sunt Subcarpați, Holograf, Lupii lui Calancea & Surorile Osoianu, Bosquito, Hara, Deliric & Silent Strike & Muse Orchestra, fiecare dintre formații acompaniate de orchestra Filarmonicii de Stat Transilvania 

Cluj Symphony Experience, festivalul unic în România care aduce împreună stilurile muzicale precum rock, pop și muzică simfonică, începe în weekend la Cluj.

Timp de trei zile, în 4, 5 și 6 octombrie, publicul va avea ocazia să asiste la  experimente artistice și concerte în premieră națională. Organizatorii anunță acum că din cauza prognozei meteo toate concertele se mută la Sala Polivalentă pentru ca artiștii și publicul să aibă cea mai bună experiență.

„Am decis să mutăm festivalul la Sala Polivalentă pentru că prognozele meteo arată ploi de lungă durată în toate cele trei zile de festival. Avem mii de oameni care și-au luat abonamente și bilete și care fac un efort mare, mulți vin din București, Brașov, Ploiești, plus cei din Cluj și din apropiere care vor să petreacă alături de noi. Din respect pentru ei, precum și pentru artiști, am ales să mutăm concertele la Sala Polivalentă, ca să ne putem bucura cu toții de experiențele pe care pe pregătim”, declară Flavius Buzilă, organizatorul Cluj Symphony Experience.

Copiii până în 14 ani inclusiv au acces gratuit, însoțiți de cel puțin un adult. Abonamente și bilete sunt disponibile online: https://extasy.ro/divertisment/cluj-symphony-experience-2024.

Concerte unice și experiențe inedite 

Pe scena festivalului vor urca, printre altele, trupele Subcarpați, Holograf, Lupii lui Calancea & Surorile Osoianu, Bosquito, Hara, Deliric & Silent Strike & Muse Orchestra, fiecare dintre formații acompaniate de orchestra Filarmonicii de Stat Transilvania în cadrul unor concerte extraordinare.

În plus, mai multe tinere talente în ascensiune vor deschide aceste concerte.

„Pregătim o ediție grandioasă și ne bucurăm din suflet că avem un line-up atât de fain la această ediție. Vor fi momente de neuitat cele în care îi vom asculta pe Subcarpați, Holograf, Lupii lui Calancea & Surorile Osoianu, Bosquito, Hara, Deliric & Silent Strike & Muse Orchestra – cu toții acompaniați de orchestra Filarmonicii de Stat Transilvania. Deja mi se face pielea de găină doar când mă gândesc. Va fi epic”, spune Flavius Buzilă, organizatorul festivalului.

Prezentatorul evenimentului va fi și în acest an Cristi Hrubaru.

În plus, la Polivalentă, în cadrul Cluj Symphony Experience va avea loc și o lansare de carte: „Copilul din Stele”, prima apariție literară a Mirelei Buzilă,  designer, cadru medical și hipnoterapeut specializat în vindecare spirituală. Cartea îi poartă pe cititori într-o călătorie fascinantă prin planurile ascunse ale existenței și este o călăuză literară pentru cei care caută răspunsuri la întrebările esențiale despre viață, moarte și destin.

Anul trecut, peste 4.500 de persoane s-au bucurat de concertele, activitățile și momentele spectaculoase de la Cluj Symphony Experience. Capete de afiș au fost atunci Cargo, Subcarpați și Alternosfera, Filarmonica de Stat Transilvania și artiști de folk, fado, rock alternativ și muzică simfonică.

Cluj Symphony Experience este unicul festival unde arta și stilurile muzicale se îmbină într-un mod inovator, iar astfel sunt create experiențe sonore remarcabile și unice.

Detalii despre festival găsiți și pe pagina evenimentului: https://www.facebook.com/events/1458893221687782

PROGRAM PE ZILE CLUJ SYMPHONY EXPERIENCE 2024

Sala Polivalentă Cluj

VINERI, 4 octombrie 

18:30: Mano and Gregor

19:30: Timothy Kross
20:30: Deliric & Silent Strike & Muse Quartet & orchestra Filarmonicii de Stat Transilvania
22:00: SUBCARPAȚI & orchestra Filarmonicii de Stat Transilvania

SÂMBĂTĂ, 5 octombrie 

16:00: lansare de carte Mirela Buzilă – Copilul din stele 

18:00: Adriana Berezovski & Trupa Viu Grai

19:00: Ada Morar
20:00: HARA SIMFONIC & orchestra Filarmonicii de Stat Transilvania
22:00 HOLOGRAF & orchestra Filarmonicii de Stat Transilvania

Despre cartea Copilul din stele 

Într-o lume în care realitatea fizică se împletește cu misterele necunoscute ale universului, „Copilul din Stele”; ne poartă într-o călătorie fascinantă prin planurile ascunse ale existenței. Scrisă de Mirela Buzilă, designer, cadru medical și hipnoterapeut specializat în vindecare spirituală, această carte este o călăuză literară pentru cei care caută răspunsuri la întrebările esențiale despre viață, moarte și destin.

DUMINICĂ, 6 octombrie

18:00: Emeric Imre

19:00: Nidal
19:50: LUPII LUI CALANCEA ȘI SURORILE OSOIANU & orchestra Filarmonicii de Stat Transilvania
 21:30: BOSQUITO & orchestra Filarmonicii de Stat Transilvania

Cum alegem corect pâinea pe care o cumpărăm

0

În țara noastră un adult consumă în medie aproximativ 7 kg de pâine pe lună, iar chiar dacă noua tendință se îndreaptă spre alegerea sortimentelor artizanale, un procent semnificativ din populație cumpără regulat produse realizate la nivel industrial. Rafturile supermarket-urilor sunt pline de variante care mai de care, începând cu pâine sau chifle moi făcute din făină albă și până la sortimente mai nutritive care au la bază făinuri integrale și poate adaosuri de semințe.

În cazul produselor ambalate putem citi cu ușurință eticheta care conține lista ingredientelor. Însă dacă vorbim de pâinea congelată care este coaptă în magazine și expusă pe rafturile specifice, s-ar putea ca de cele mai multe ori să nu fie chiar atât de vizibile ingredientele. Oare de ce?

O regulă universal valabilă pentru toate produsele alimentare pe care le cumpărăm este să citim ce conțin, iar dacă întâlnim cuvinte necunoscute, ingrediente care nu sunt în bucătăria noastră, cea mai bună alegere e să le lăsăm deoparte. Mâncarea care face parte din categoria ultra-procesat conține un șir interminabil de ingrediente, iar unele sortimente de pâine sunt și ele incluse aici având conservanți, regulatori de aciditate, arome sau coloranți. Și chiar dacă avem în cămară zahăr și oțet, pâinea care le conține nu e tocmai o alegere bună. Făină, apă, drojdie (sau maia) și sare – ingredientele unei pâini adevărate.

Iar dacă am renunța la sortimentele de pâine de mai sus și am compara o pâine albă cu una neagră frământate doar cu ingredientele de bază, datorită conținutului de fibre, pâine neagră va fi cea mai bună alegere. Fibrele susțin buna funcționare a digestiei și reprezintă cel mai frumos cadou pe care îl putem face bacteriilor bune din intestin (și implicit, nouă). Mai mult decât atât, carbohidrații complecși alături de vitaminele din complexul B fac din produsele care conțin făină integrală alimente cu adevărat nutritive.

Din punctul de vedere al multor consumatori de pâine, sortimentele făcute din făină neagră nu sunt tocmai apetisante. Dar cu puțină voință pâinea albă poate dispărea complet din meniu. Mai mult decât atât, strămoșii grâului comun de acum, spelta și alac dau naștere unei făini cu proprietăți extraordinare, iar chiar dacă aceste pâini nu sunt chiar atât de des întâlnite pe rafturile magazinelor, avem mai multe șanse să le găsim la micile brutării artizanale.

Alegerea unei pâini bune și nutritive nu e complicată, iar consumul ei nu ar trebui să ridice probleme atât timp cât e făcută din ingrediente naturale (și puține) sau conține fibre. Cu cât e mai hrănitoare pâinea, cu atât senzația de sațietate va fi mai mare, iar o mică felie e mai mult decât suficientă.

Ateliere pentru învăţarea limbii române cu ajutorul patrimoniului cultural local

0

Cinci organizații din cinci țări europene cu viziuni diferite asupra patrimoniului cultural, printre care şi Muzeul Etnografic al Transilvaniei, au analizat modul în care acestea pot fi utilizate pentru predarea limbilor materne ca a doua limbă străină a refugiaților și migranților.

Muzeul Varșoviei din Polonia organizează învățarea limbii poloneze prin intermediul artei și istoriei locale. Centrum Demokratického Vzdělávání, din Republica Cehă explorează învățarea limbii cehe prin cultura culinară tradițională. O școală de limbi străine din Luxemburg, Lux Langues SA, testează modul în care limbile engleză și franceză pot fi asimilate prin activități de tururi ghidate, iar la Stazione Utopia din Italia se învaţă italiana ca limbă străină, explorând flora și fauna grădinilor istorice ale vilei Medici.

Prin activităţile ce îi revin în cadrul acestui proiect, Muzeul Etnografic al Transilvaniei din Cluj-Napoca instituţie de cultură subordonată Consiliului Judeţean Cluj, utilizează elemente din cultura populară, tradițională materială și imaterială în predarea limbii române. Până la finalul anului 2024, la Cluj vor fi 100 de adulţi refugiaţi şi migranţi care vor derula activităţi de învăţare a limbii române în cadrul a cinci ateliere precum: gastronomia ţării tale, realizare de cărţi poştale, povestea muzeului tău şi vânătoare de comori. 

“Una dintre nevoile de bază, alături de securitatea economică și socială, este comunicarea, o provocare uriaşă mai ales pentru cei care au fost nevoiţi, de împrejurările nefericite ale unui război, de exemplu sau a unor condiţii precare de trai să îşi găsească adăpost într-o ţară cu limbă şi cultură foarte diferite ce cele din ţara de origine. Învățarea limbii locale ajută nu dor la o comunicare eficientă, ci şi la o bună integrare în comunitate, construire de relații, acces la serviciile esențiale, dar şi la îmbunătățirea perspectivelor de angajare. Aşadar, o soluţie pentru intergrarea acestor persoane poate fi proiectul internațional PILLOT – Promovarea învățării limbilor ţărilor adoptive pentru refugiați și migranți prin intermediul culturilor locale și al moștenirii culturale, al cărui obiectiv principal este de a găsi formula adecvată pentru predarea integrată și nonformală a limbilor străine și a culturii și istoriei regiunii prin intermediul patrimoniului material și imaterial.” (Andreea Iasko, manager de proiect)

În cadrul atelierelor derulate prin acest proiect, lingviștii și formatorii care lucrează zilnic la muzeul clujean vor trata problema învățării limbilor străine pentru migranţi și refugiaţi, în mod diferit față de profesorii de limbi străine.

Scopul final este crearea unei metodologii de învățare a limbilor străine cuprinsă într-un ghid de bune practici realizat, până la finalul lui 2025, de toţi partenerii din proiect astfel încât să poată fi utilizat în diferite contexte și la diferite niveluri de învățare a limbilor străine.

Până în prezent, după primele nouă luni de implementare, 40 de beneficiari au participat la ateliere, la Muzeul Etnografic al Transilvaniei din Cluj-Napoca, şi au fost create 25 de activități care vor fi testate în proiect şi incluse într-un catalog foarte util, un ghid substanţial de învăţare practică a limbii române.

UBB își consolidează parteneriatele cu universități de prestigiu mondial

0

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) a reînnoit acordul de cooperare semnat în anul 2021 cu Universitatea Paris-Saclay (UPS) în vederea consolidării parteneriatului academic cu această prestigioasă instituție franceză.

Universitatea Paris-Saclay ocupă prima poziție în clasamentul universităților franceze și locul al 12-lea în clasamentul mondial Shanghai 2024, universitatea pariziană reușind această performanță în special grație concentrării resurselor umane, logistice și financiare prin  asocierea, în jurul Universității Paris XI Sud-Orsay, a unor institute de elită precum Ecole Normale Supérieure Cachan, AgroParisTech sau CentraleSupélec și a unor universități precum Versailles și Evry.

Cooperarea dintre Universitatea Babeș-Bolyai și Universitatea Paris-Saclay acoperă domenii academice variate, care vor fi extinse și mai mult în următorii ani. 

Mă bucură continuarea parteneriatului cu una dintre universitățile europene de elită, loc câștigat de aceasta prin performanță academică susținută prin mecanisme pe care le cer de ani de zile și în țară, și anume concentrări academice (și/sau arhitecturi de universități comprehensive și în centrele academice istorice) și susținere financiară adecvată. În preajma alegerilor, m-aș bucura să văd planuri în acest sens în programele partidelor și/sau în proiectele candidaților la prezidențiale, dacă dorim universități „world-class” în România tot mai reprezentative internațional, dincolo de discuții interminabile, adesea defensive și neinformate”, declară rectorul UBB, prof. univ. dr. psih. Daniel David.