Aflat pe strada București la numărul 55, blocul cu parter și zece etaje în formă de prismă, cu 16 fațete atrage în mod inevitabil atenția. Este singurul bloc din Cluj care are această formă.
Blocul a fost construit pentru angajații care lucrau la fabrica de cosmetice Farmec. La parterul blocului s-a deschis magazinul de prezentare Farmec (care există și azi), iar lipită de bloc, cantina instituției.
Istoria Farmec începe la Budapesta în anul 1889, când antreprenorii Molnár și Moser au pus bazele unui laborator de cosmetice și parfumuri. Marca Molnár & Moser a supraviețuit și în perioada interbelică, iar în anul 1943 laboratorul Mol-Mos din Cluj s-a desprins de compania mamă din Ungaria, devenind unul independent. În perioada comunistă acest laborator a fost transformat în cea mai cunoscută fabrică de produse cosmetice din România, brand care supraviețuiește și azi.
Forma construcției, cea de tub de spay era relevantă pentru produsele cosmetice pe care le punea pe piață Farmec, spay-urile fiind printre cele mai cunoscute și bine vândute.
Cel care a proiectat edificiul a fost arhitectul Constantin Maian. Ridicat în anul 1977, blocul are 40 de apartamente, cu două, trei și patru camere.
Un bloc în formă circulară este o provocare din toate punctele de vedere, atât ca posibilitate de construcție, cât și ca modalitate de amenajare a interioarelor.
În ciuda disputelor despre utilitatea sau estetica unei astfel de construcții, blocul spray este unul dintre cele mai cunoscute blocuri din oraș.
Surse info + foto: Arh. Eugen Pănescu, Arhiva Minerva.
- Arta bizantina și contemporană într-un proiect semnat de Florin Olari - 14 nov. 2024
- Biblioteca Academiei, sipetul comorilor de pe strada Kogălniceanu - 14 oct. 2024
- Turnul Croitorilor de-a lungul timpului - 6 sept. 2024