La sfârșitul anilor ‘50 ai secolului XX a început sistematizarea zonei centrale a Clujului. Lucrările s-au desfășurat pe strada Horea, Piața Mihai Viteazul și Piața Lucian Blaga prin construirea de ansambluri de locuințe și clădiri reprezentative pentru viața socială și culturală a orașului.
În anii 1958 și 1959, zona de la începutul Căii Moților a fost degajată de casele vechi, pe locul vechilor construcții ridicându-se Blocul ONT (ONT = Oficiul Național de Turism). Edificiul de 7 etaje, cu 45 de apartamente a două, trei și patru camere, era locuit în mare parte de protipendada Clujului.
Ceea ce atrăgea la parterul blocului era sediul Oficiului Național de Turism (ONT), denumire schimbată apoi în Oficiul Județean de Turism (OJT), instituție care se ocupa cu organizarea excursiilor și a vacanțelor.
Istoria turismului începe în secolul al XVII-lea, când se ivește moda ca tinerii nobili din vestul și nordul Europei să parcurgă Grand Tour, o excursie în care străbăteau Italia, Franța, Germania și Grecia. Se considera că educația lor nu este completă în lipsa experienței dobândite pe parcursul acestui traseu, în care se familiarizau cu istoria, arta și cultura marilor așezări urbane pe care le vizitau.
Abia în secolul al XIX-lea au apărut primele agenții de turism (prima fiind Thomas Cook & Son, înființată în anul 1841). Dacă inițial turismul era dedicat claselor înstărite, în a doua jumătate a secolului XX posibilitatea de a călători a devenit accesibilă tuturor categoriilor sociale.
Oficiul Național pentru Turism s-a înființat în anul 1926 și era în subordinea Ministerului Sănătății, dar abia în anul 1936 a devenit o organizație cu un statut clar definit. ONT a trecut în timpul perioadei interbelice și în subordinea Ministerului Muncii și al Ministerului Instrucției Publice și avea sarcina de a supraveghea activitatea stațiunilor balneo-climaterice din țară.
În perioada comunistă, OJT Cluj coordona activitatea turistică organizând excursii în țară și în străinătate, cu precădere în țările socialiste, dar și în câteva state capitaliste. OJT avea în subordine cabane și hoteluri, cel mai cunoscut din Cluj fiind Belvedere.
Surse info + foto: Asociația Clujul de Altădată // Rohonyi Iván.
- Turnul Croitorilor de-a lungul timpului - 6 sept. 2024
- Căminul de fete „Blanka Teleki” - 26 aug. 2024
- Insula mică din Parcul Central - 1 aug. 2024