Poveşti din ClujClujul vintageBlocul cu un singur balcon din Piața Mihai Viteazul

Blocul cu un singur balcon din Piața Mihai Viteazul

O ciudățenie, nu doar locală, ci națională, este blocul cu un singur balcon.

Situat pe malul drept al Someșului, în Piața Mihai Viteazul, imobilul de la numărul 9A, cu parter și cinci etaje atrage privirile trecătorilor, iar curioșii se întreabă care este povestea acestui element decorativ unic, aflat la etajul al patrulea.

Legendele urbane țesute în jurul acestei construcții conduc la teorii dintre cele mai fascinante, legate, fie de locatarul cu funcție importantă în Partidul Comunist, fie de neatenția în proiectare și execuție, sau ca o adăugare lipsită de inspirație, realizată în timpul procesului de construcție.

Blocul ridicat în anul 1961 a fost proiectat de către arhitectul Zoltán Balázs care a emigrat în anii ‘70 în Ungaria, unde a decedat de curând. Arhitectul Eugen Pănescu, coleg de planșă cu Zoltán Balázs argumentează faptul că fațada estică a edificiului a trebuit să fie echilibrată vizual, astfel  încât copertina de la intrare să aibă un punct în partea dreaptă sus cu care să se armonizeze compozițional. Inclusiv umbra care cade a fost luată în calcul astfel încât construcția prea austeră să fie îndulcită prin astfel de forme și unghiuri.

Multe dintre dileme au sporit datorită contextului social și politic existent atunci, și anume cum de i s-a permis arhitectului într-o perioadă atât de restrictivă să etaleze acest proiect neobișnuit, iar Eugen Pănescu spune că această permisivitate vine din imaginea extrem de bună pe care și-o făcuse arhitectul atât în branșă cât și printre decidenții politici.

Chiar dacă unora li se pare nepotrivit, chiar șocant din punct de vedere arhitectural, blocul cu un singur balcon poate fi abordat ca o bizarerie a cărei imagine să fie exploatată pozitiv, căci construcția în sine iese din banalitatea altor mii de edificii comuniste, printr-un element care o individualizează și îi conferă personalitate.

Mai Multe

More article