Poveşti din ClujPoveşti pentru cei mariBebeii se adună joia la bibliotecă, la Cluj

Bebeii se adună joia la bibliotecă, la Cluj

Când am mers la bibliotecă și am intrat în încăperea unde au loc activitățile cu cei mici, eram pregătită de haos. În mintea mea,  cuvintele copii și mulțime nu puteau fi asociate altfel; însă urechile mele au fost fericite cât timp am stat acolo.

Diana Ardelean este una dintre mămicile care vine cu cel de-al doilea copil la acest program. A aflat de pe Facebook despre ceea ce se întâmplă la bibliotecă.

Recomand această activitate. Pe de o parte, copiii interacționează între ei, ascultă poveștile care le sunt citite de doamnele de aici, descoperă noi personaje și află despre anumite situații prezentate în cărți.  Și pentru părinți e interesant. Începem să ne cunoaștem și să stabilim legături între noi. De fiecare dată când venim aici este o atmosferă caldă, primitoare. Nicio ședință nu seamănă una cu cealaltă.” (Diana Ardelean)

Bibliotecarele s-au gândit, ca pe lângă povești să ofere celor mici ocazia de a confecționa lucruri hand-made, de a decupa personajele preferate din poveștile ascultate, cât mai des posibil, pentru a-și dezvolta dexteritatea.

Cu bebe la bibliotecă” este o activitate ce are loc în fiecare joi de la ora zece, la Biblioteca Județeană „Octavian Goga” din Cluj, pentru cei care au bebeluși cu vârste cuprinse între 0 și 3 ani. Dacă ești părinte și ai rămas fără povești de spus înaite de culcare, jucării care să îi mențină interesul copilului sau poate nici măcar n-ai aflat ce i-ar atrage atenția mai mult decât tableta, am venit cu o soluție; faptul că îți aduci copilul la bibliotecă nu înseamnă că îl pregătești pentru anii mulți de școală sau că îți vei crea un mini-olimpic. Nu îl aduci ca să învețe cum să stea cuminte într-un colț, cu o carte în mână, sperând că în acest mod împuști doi iepuri de odată- copilul e cuminte, părintele e fericit, liniștit și își poate vedea de treburi. (Aura Câmpean, bibliotecar)

Scopul acestor întâlniri este socializarea celor mici și informarea corectă a părinților cu privire la educația și dezvoltarea copilului în acest sens.

„Cu bebe la bibliotecă” își propune să ajute părinții și să aleagă cărțile potrivite vârstei lor, cu ilustrații clare, colorate și stimulative: „Textul ales poate să transmită un mesaj, să abordeze ca temă familia, iubirea, prietenia, să facă referire la activitățile lor zilnice: mâncarea, joaca, baia, somnul, mijloacele de transport. Selecția cărților este esențială. De aceea, încercăm să ținem cont de părerile psihologilor referitoare la caracteristicile de vârstă și de recomandările lor.” (Aura Câmpean, bibliotecar)

Și, ca să vă fie și mai ușor în alegerea cărților pentru copii, dacă sunteți interesați de acest aspect, am obținut și câteva informații prețioase, aranjate schematic.

 

Vârsta bebelușuluiCărțile potrivite
0-2 luni: ascultătorulCărți citite și înainte de a se naște
2-4 luni: observatorulCărți cu rime și cântecele, cărți cu imagini alb/negru sau în culori puternice
4-8 luni: gânguritorulCărți tactile, senzoriale
8-12 luni: palavragiulCărți cu sunet și butoane
12-18 luni: constructorul de cuvinteCărți care pun întrebări, cărți cu cântece și rime însoțite de mișcări
18-24 luni: constructorul de frazeCărți despre culori, numere, forme, cărți care includ interesele copilului

 

Iulia Buricea

 

Mai Multe

More article