Other web storiesAtunci când ajuți un coleg

Atunci când ajuți un coleg

Am fost cândva frumoși și tineri …

Sectoriștii și polițiștii de proximitate țineau legătura cu oamenii din sector, „din parohie”, un hâtru a zis că sectoristul trebuie să îi cunoască pe toți oamenii din sectorul său,”de la cel cu țâța-n gură, pân la cel cu barba sură „, vorbe de duh, no. În acele vremi, nu chiar așa de mult timp apuse, legătura se făcea, așa cum v-am mai spus eu în alte povești prin verificarea cărților de imobil, treceam din casă-n casă, nu treceai pe o stradă fără să dai bună ziua unui om care era în curte, în fața casei sau în fața blocului.

O altă metodă era verificarea în teren a celor pentru care evidența populației solicita efectuarea de verificări în teren. De aici a apărut o „derivată”, sectoriștii ajutau pe cei care aveau nevoie de eliberarea unui act de identitate, un permis de conducere și așa mai departe. Ca să nu se înțeleagă altceva, „ajutau”, înseamnă că apelam la cei care eliberau aceste acte pentru a fi eliberate în regim de urgență să spunem, cu respectarea tuturor pașilor legali. Evident că se apela reciproc și la rândul nostru, răspundeam la fel de promt la solicitările adresate de colegi.

La evidență, lucra o doamnă, mică de stat, mare la sfat, îți era prietenă când apela la tine să îi faci o verificare rapidă în teren, dar invers, înainte de a te ajuta, te „scrofălea” de numa numa. Serios, așa era ea, dar, chiar dacă te ajuta cu preluarea actelor și eliberarea buletinului/cărții de identitate felul în care îți vorbea în fața oamenilor te făcea să te abții cu greu să nu îi zici ceva de dulce. Cu mare greu.

Într-o bună zi, vine soția mea să își depună actele pentru preschimbarea cărții de identitate. Îi completez cererea, întocmesc tot dosarul și intru cu el, cu dosarul și cu ea, cu soția mea și apelez tocmai la colega în speță. Îi zic că e vorba despre soția mea, prezentă aici de față, și o rog să verifice dosarul, să îl semneze ca să pot merge la camera foto. Ea, colega cu pricina, ia dosarul din mâna mea, și începe o tiradă despre faptul că mereu am pe cineva pentru care apelez la ele, la evidența populației adică, că am fost și acum câteva zile cu nevasta, mai corect spus, citez:”și asta ți-e nevastă?”, că ălea, ălea … Vă dați seama cum mi-a picat mie, chiar dacă îi cunoșteam „stilul” și vă dați seama cum i-a căzut povestea asta soției mele, că na, soțiile sunt mai sensibile la astfel de afirmații. Mi-am jurat că i-o plătesc și …

La un moment dat, la nici o săptămână de la povestea de mai sus, colega de la evidența populației, vine însoțită de secretara secției cu o lucrare pentru care avea nevoie de verificare în teren din partea sectoristului. Suzi face introducerea, colega îmi zice că are nevoie de o verificare rapidă în teren. O ascult cu atenție, și cât se poate de serios, iau dosarul din mâna lui Suzi și îi zic colegei de la evidența populației că îi voi face verificarea în teren și îi voi înainta raportul cu rezultatul verificării în … 30 de zile. Totul fără să clipesc și pe un ton care NU admitea replică. Colegii mei au încercat să zică ceva dar privirea mea tăioasă i-a făcut să renunțe. Colega de la evidența populației a plecat cu lacrimi în ochi, nu m-a bucurat asta dar așa a fost. Verificarea am făcut-o în aceiași zi, dar abia după ce i-am spus șefei de la evidența populației, care m-a sunat să mă întrebe ce s-a întâmplat și despre ce e vorba și mai ales de ce am făcut asta. Colega a primit lucrarea dar odată cu ea, mai bine zis înaintea ei a învățat o lecție usturătoare despre cum trebuie să te porți și comporți cu colegii.

Niciodată nu am înțeles de ce atunci când cineva apelează la ajutorul tău colegial, firesc, fără să îți ceară să faci vreo ilegalitate, în loc să fii coleg, amabil, trebuie să îți umfli mușchii, să fii nesimțit chiar. De ce asta când poți fi coleg, poți fi amabil, poți ajuta. Atunci când ajuți ai un sentiment de bine, de colegialitate, de împlinire, ajuți pentru că poți, pentru că stă în puterea ta și alegi să o faci. Restul …

Mai Multe

More article