Poveşti din ClujClujul vintageArta textilă PATCHWORK - o îndeletnicire veche de peste 5.000 de ani

Arta textilă PATCHWORK – o îndeletnicire veche de peste 5.000 de ani

Cuvântul „patchwork” provine din limba engleză (patch = petic / work = lucru, muncă, îndeletnicire) și înseamnă obiect sau o lucrare realizată din petice.

Concret: se cos împreună bucăți textile (stofe din bumbac, lână, mătase, etc.) în așa fel încât să iasă o lucrare plăcută și utilă. Cel mai frecvent se confecționează cuverturi, pleduri, fețe de pernă, covorașe de perete, dar și sacoșe, suporturi pentru pahare, semne de carte și multe altele.

Creatoarea unui patchwork are satisfacția de a face din resturi textile, fără valoare, o operă frumoasă și utilă. Azi, când deșeurile textile ocupă locul al doilea pe planetă după cele din industria petrolieră, reciclarea și reutilizarea materialelor vine din ce în ce mai des în discursul social.

Un patchwork clasic este compus din două straturi (fețe). Stratul de sus, cel alcătuit propriu-zis din petice, se numește „top”. Fața de jos, un simplu material din bumbac, se numește „dos”. Dosul are rolul de a acoperi fața nevăzută a topului, care este inestetică, datorită numeroaselor cusături. Dacă între top și dos se interpune un material pufos, călduros, ca de exemplu, vatelină, molton sau flanelă, creația se numește „quilt”. Acest strat pufos are rolul de a face obiectul mai voluminos, mai călduros, mai rigid și mai rezistent. Totodată cusăturile de tip plapumă dau obiectului un aspect plăcut.

Încă de acum 5.000 de ani, chinezii își făceau haine căptușite după metoda patchwork. La vechii arabi s-au găsit cămăși, covoare și corturi confecționate în acest stil. În Europa, tehnica a ajuns în secolul al XIII-lea, fiind lucrate așa mai ales cuverturi de pat și fețe de pernă, dar și drapele, sacoșe, mantale și pături pentru cai. În secolul al XVI-lea, o dată cu exodul europenilor spre America, a ajuns pe continentul nou descoperit și tehnica realizării obiectelor de tip patchwork, iar femeile au păstrat secole de-a rândul acest meșteșug, în SUA fiind astăzi cea mai puternică organizație națională de profil.

În Europa de Vest există peste tot organizații naționale de patchwork. Forul european se numește ”European Quilt Association” și organizează expoziții anuale în Birmingham, la care iau parte toate țările afiliate din Europa.

În țara noastră, tehnica patchwork este foarte puțin cunoscută și practicată. Dincolo de aparențe, patchwork-ul  necesită multă atenție, studiu, exersare și îndemânare.

Expoziția Arta textilă PATCHWORK a artistei Ilse Scheckenbach din Nürnberg (Germania) poate fi vizitată la Centrul de Cultură Urbană Turnul Croitorilor în perioada 10-24 martie 2021.

#AncutaLacrimioaraChis

Mai Multe

More article