Celui mai cunoscut fiu al Clujului, regele Matia Corvin, comunitatea i-a ridicat la începutul secolului XX, statuia din centrul orașului. Operă a sculptorului János Fadrusz, macheta a câștigat marele premiu la Expoziția Mondială de la Paris din anul 1900.
Dezvelită în anul 1902, statuia ocupă locul al cincilea în lume pe lista UNESCO în rândul statuilor memoriale. Locul său printre statuile ecvestre este unul deosebit, deoarece dacă în cazul celorlalte, cel puțin un picior al calului este ridicat, în cazul statuii lui Fadrusz, toate cele patru copite ale calului ating solul.
Grupul statuar compus din cinci personaje, îl are în centru pe regele Matia Corvin care stă sobru în șa, înconjurat de cei patru generali ai săi surprinși în mișcare.
Fadrusz și-a imortalizat chipul în personajul lui Ștefan Báthory, iar legenda spune că la inaugurare, sculptorul a spus că dacă cineva găsește o greșeală lucrării, atunci merită să moară, deoarece întregul ansamblu poate fi considerat perfect.
Un copil din public a făcut remarca lipsei potcoavelor calului regelui Matia. Stingherit, Fadrusz a spus că potcoavele sunt ascunse în paviment.
La un an de la dezvelirea grupului statuar, sculptorul aflat în plină activitate creatoare a murit subit la vârsta de doar 45 de ani.
La restaurarea recentă a statuii, nu s-au descoperit potcoavele calului…