Poveşti de binePoveşti cu mâncareAnul nou: rezoluții pentru un stil alimentar mai sănătos și mai echilibrat

Anul nou: rezoluții pentru un stil alimentar mai sănătos și mai echilibrat

În 2023 un procent semnificativ dintre noi ne-am propus să facem ceva bun pentru mediul înconjurător. Este un lucru relativ nou, dat fiind faptul că rezoluțiile începutului de an sunt mai personale de obicei. Spre exemplu, o alimentație mai sănătoasă sau economisirea unei sume de bani sunt două dintre vedetele listei pentru noul an. Aflați că, prin alegerile zilnice pe care le facem pentru a ne hrăni, alegeri inevitabile în fața cărora suntem puși, putem bifa toate cele trei obiective concomitent.

Industria alimentară, prin globalizarea ei care a luat un puternic avânt în ultima perioadă, produce un sfert din totalul de emisii de gaze cu efect de seră. Iar aici sunt vizate alimentele ultra-procesate care nu promit nimic altceva decât salvarea prețiosului nostru timp pentru a nu-l mai petrece în bucătărie, ci altundeva. Dar unde? În fața ecranelor?

Statisticile arată că în prezent petrecem mai mult timp urmărind emisiuni culinare sau filmulețe cu rețete decât gătim într-adevăr.

Putem începe în forță noul al prin planificare mai atentă a meniului în fiecare săptămână. Astfel, reducem risipa alimentară, iar mediul și portofelul vor fi la fel de fericiți. Acum e unul din cele mai bune momente având în vedere mesele festive din zilele trecute. Găsim variante pentru a include în noile preparate ce a rămas neconsumat și folosim cu prioritate produsele perisabile care riscă să se strice primele în frigider. De asemenea, congelarea preparatelor gătite în cantități mai mari este o variantă extraordinară pentru a reduce folosirea nechibzuită a alimentelor.

În fiecare bucătărie există o oarecare risipă personală în funcție de preparatele care sunt gătite cu preponderență, iar multe lucruri care se aruncă, începând de la ingrediente și până la mâncarea gătită, pot fi, cu puțină voință, resuscitate în noi preparate.

Dacă ne punem pe noi în prim-plan, pentru noul an putem încerca măcar o zi pe săptămână să nu consumăm carne. O zi în care ne hrănim cu alimente bogate în fibre, vitamine și proteine vegetale. Aceste rețete au la bază leguminoasele precum lintea, fasolea sau mazărea, iar dacă adăugăm și cereale integrale în preparate vom crea o mâncare mai mult decât hrănitoare. Iar în rest, dacă consumăm carne, de preferat ar fi să alegem variante cât mai puțin procesate, lăsând deoparte în special mezelurile.

Reducem impactul negativ asupra mediului prin diminuarea risipei alimentare, ne hrănim mai sănătos și economisim în final, toate prin alegerile îndreptate spre alimentele pe care le consumăm zi de zi. Există un început pentru orice, iar stângăcia în bucătărie e inevitabilă inițial. Însă odată cu transformarea unor alegeri bune în obiceiuri totul va putea fi privit dintr-o altă perspectivă. O perspectivă în care ca printr-o simbioză, ne facem bine atât nouă, ca individ, cât și mediului înconjurător.

Mai Multe

More article