Other web storiesAmok – animația de Oscar, la TIFF 2022

Amok – animația de Oscar, la TIFF 2022

Vedeta secțiunii short films a Festivalul de Animație de la Annecy (Franța) a fost pelicula „Amok”. Regizată de Balázs Turai, aceasta a câștigat marele premiu și a intrat automat în cursa pentru Oscar 2023.

Proiectată la TIFF în deschiderea filmului „Pentru totdeauna” a regizorul György Pálfi (câștigător a numeroase premii internaționale și selectat de două ori la Oscar),  animația este o revelație în culori neon care prezintă iubirea, frustrările și descompunerea societății moderne.

Titlul nu este ales întâmplător, ”amok” este un termen englez de origine malaeziană care înseamnă atac furibund împotriva unei mase de oameni sau a unor obiecte, act realizat de o singură persoană. ”Running amok” este de fapt o afecțiune psihiatrică dobândită de un individ, care mânat de o emoție puternică, obține o armă și începe să atace oameni.

Întâlnit pe tot globul, amok este un comportament psihopatologic și nu ține de o cultură anume, dar la origine, în cultura malaeziană, amok este un spirit malefic care intră în corpul cuiva și provoacă acte violente și odioase.

Realizatorii animației transmit prin această formă facilă de comunicare, un mesaj universal împotriva violenței și a atacurilor în masă, atât de frecvente acum, în societăți bântuite, nu de duhuri necurate, ci de o suprasaturație a mesajelor, care ne ațâță pe unii împotriva celorlalți. Dacă în cultura asiatică, arma este sabia sau pumnalul, în animația noastră, elementul distructiv este inelul de logodnă, simbol al iubirii și al familiei. Povestea frustrărilor se împletește din copilărie, în viața de familie, din neglijență și abuz, din dezinteres și superficialitate, născând monștri care trăiesc printre noi. Atât în cultura malaeziană, cât și în practica psihiatrică, Amok este un bărbat, însă pelicula vine și cu o varianță feminină, transformată în monstru de către comportamentul abuziv al partenerului. Această animație este o lecție pentru fiecare dintre noi, un film care ar trebui proiectat, explicat și discutat în orice școală de pe planetă.

Finalul fericit este doar gura de oxigen prin care răzbat speranță, iubire, liniște și frumusețe.

Succesul peliculei este dat tocmai de universalitatea la care face apel, cele 14 minute de tensiune fiind similare actelor de violență din școli, magazine, terenuri de sport și alte locuri publice, la care putem fi expuși oricare dintre noi. Cinematografia are marele rol de a ne izbi în cele mai profunde unghere ale sufletului, prin intermediul mesajelor vizuale. Lipsit de dialog, scurtmetrajul taie adânc în conștiința celor care pot să vadă dincolo de simboluri, faptul că societatea modernă este agresivă și în același timp mută la forme de violență care apar lângă noi.

Sursă foto: YouTube – Amok trailer

Mai Multe

More article