Poveşti de binePoveşti cu mâncareAlimentele care ne fac mai fericiți

Alimentele care ne fac mai fericiți

Dacă ne uităm înapoi, putem trage concluzia că acest an nu a fost chiar cel mai frumos sau cel puțin nu s-a ridicat la așteptările multora dintre noi. În prag de sărbători și totodată ca un pas premergător pentru noul an, cred că este momentul oportun să aduc în prim-plan câteva exemple de alimente care, într-o oarecare măsură, contribuie la fericirea noastră. Și nu, nu este vorba de fericirea de scurtă durată, mai ales dacă le includem în dieta noastră obișnuită.

Pentru început, iată care sunt cele două substanțe care au legătură cu starea noastră de bine: serotonina și dopamina; doi hormoni care se formează cu preponderență din componentele alimentelor pe care le consumăm. Serotonina ne ajută organismul să se liniștească și să se odihnească, iar dopamina este în strânsă legătură cu motivația, atenția și plăcuta senzație atunci când suntem răsplătiți. Nivelurile scăzute ale celor doi hormoni sunt asociate cu depresia sau lipsa de interes. Fiind de natură proteică, serotonina și dopamina se formează în cea mai mare parte în corpul nostru pornind de la aminoacizii esențiali din alimente.

Ouăle

Conțin o cantitate semnificativă de proteine, grăsimi bune și vitamine din complexul B. Toate aceste componentele ajută la buna funcționare a creierului, iar carența în ceea ce privește vitamina B poate fi cauza unei concentrații scăzute ale celor două substanțe responsabile cu buna noastră dispoziție, serotonina și dopamina.

Peștele

În special cel gras, pe lângă proteine, conține în cantități mari acizi grași nesaturați (Omega 3) care ajută serotonina și dopamina să își îndeplinească funcțiile. De asemenea, peștele și fructele de mare sunt surse importante de zinc, componentă esențială în aproape toate aspectele ce țin de funcționarea normală a creierului.

Fructele, legumele și cerealele integrale

În ceea ce privește alimentele de origine vegetală, carbohidrații din compoziția lor joacă un rol extrem de important în transportul aminoacizilor necesari producerii serotoninei și dopaminei. Participând indirect la starea noastră de bine, fără ajutorul carbohidraților efectul celor doi hormoni ar fi mai redus. De exemplu, triptofanul, aminoacid prezent în ouă sau pește și responsabil pentru producerea serotoninei este asimilat într-o cantitate mai mare în prezența carbohidraților decât în lipsa lor.

Pe lângă consumul alimentelor care conțin aminoacizii esențiali pe care organismul nostru îi transformă în serotonină și dopamină, la fel de importante sunt și mesele luate la intervale regulate de timp sau buna hidratare a organismului. În concluzie, cred că se poate afirma că fericirea trece prin stomac.

Articolul precedentMiturile din farfurie
Articolul următorPovestea ciocolatei în anul 2020

Mai Multe

More article