Cluj Web Story

  • Cluj Web Story
    • Poveşti pentru cei mari
    • Tinerii frumoși ai Clujului
    • Vintage web stories
    • Other web stories
    • Povestile Giovannei
  • Travel Web Story
    • Poveşti în imagini
    • Jungle stories
    • Prin New York
  • Wellnes Web Story
    • Beauty Web Story
    • Mind&Soul Web Story
    • Poveşti cu mâncare
  • Events Web Story
  • Home/
  • Poveşti cu mâncare /
  • Alimentele care ne fac mai fericiți

Alimentele care ne fac mai fericiți

20 dec. 2020 Leave a Comment 306

Dacă ne uităm înapoi, putem trage concluzia că acest an nu a fost chiar cel mai frumos sau cel puțin nu s-a ridicat la așteptările multora dintre noi. În prag de sărbători și totodată ca un pas premergător pentru noul an, cred că este momentul oportun să aduc în prim-plan câteva exemple de alimente care, într-o oarecare măsură, contribuie la fericirea noastră. Și nu, nu este vorba de fericirea de scurtă durată, mai ales dacă le includem în dieta noastră obișnuită.

Pentru început, iată care sunt cele două substanțe care au legătură cu starea noastră de bine: serotonina și dopamina; doi hormoni care se formează cu preponderență din componentele alimentelor pe care le consumăm. Serotonina ne ajută organismul să se liniștească și să se odihnească, iar dopamina este în strânsă legătură cu motivația, atenția și plăcuta senzație atunci când suntem răsplătiți. Nivelurile scăzute ale celor doi hormoni sunt asociate cu depresia sau lipsa de interes. Fiind de natură proteică, serotonina și dopamina se formează în cea mai mare parte în corpul nostru pornind de la aminoacizii esențiali din alimente.

Ouăle

Conțin o cantitate semnificativă de proteine, grăsimi bune și vitamine din complexul B. Toate aceste componentele ajută la buna funcționare a creierului, iar carența în ceea ce privește vitamina B poate fi cauza unei concentrații scăzute ale celor două substanțe responsabile cu buna noastră dispoziție, serotonina și dopamina.

Peștele

În special cel gras, pe lângă proteine, conține în cantități mari acizi grași nesaturați (Omega 3) care ajută serotonina și dopamina să își îndeplinească funcțiile. De asemenea, peștele și fructele de mare sunt surse importante de zinc, componentă esențială în aproape toate aspectele ce țin de funcționarea normală a creierului.

Fructele, legumele și cerealele integrale

În ceea ce privește alimentele de origine vegetală, carbohidrații din compoziția lor joacă un rol extrem de important în transportul aminoacizilor necesari producerii serotoninei și dopaminei. Participând indirect la starea noastră de bine, fără ajutorul carbohidraților efectul celor doi hormoni ar fi mai redus. De exemplu, triptofanul, aminoacid prezent în ouă sau pește și responsabil pentru producerea serotoninei este asimilat într-o cantitate mai mare în prezența carbohidraților decât în lipsa lor.

Pe lângă consumul alimentelor care conțin aminoacizii esențiali pe care organismul nostru îi transformă în serotonină și dopamină, la fel de importante sunt și mesele luate la intervale regulate de timp sau buna hidratare a organismului. În concluzie, cred că se poate afirma că fericirea trece prin stomac.

Ți-a plăcut povestea?
Înscrie-te pentru a primi săptămânal pe email poveștile de Top.



  • Despre
  • Ultimele Postari
Alexandru Szabo
Alexandru Szabo
Alexandru Szabo
Ultimele postari ale lui Alexandru Szabo (vezi toate)
  • Vinul și dieta - 18 ian. 2021
  • Povestea ciocolatei în anul 2020 - 3 ian. 2021
  • Alimentele care ne fac mai fericiți - 20 dec. 2020
Alexandru Szabo
2020-12-20
Tags:
alexandru szabo alimentele si fericirea dopamina fericirea trece prin stomac Povesti cu mancare serotonina starea de bine
20 dec. 2020 Leave a Comment 307
More
← PreviousCe cărți le citim copiilor de Crăciun
Next →Fericirea eşti chiar tu.

Related Articles

  • Vinul și dieta

  • Povestea ciocolatei în anul 2020

  • Miturile din farfurie

  • Secretele portocalelor din fiecare casă

  • Beneficiile alimentelor bogate în probiotice

  • Concurs cu premii aromate

  • Toamna se numără dovlecii

  • Terapia te ajută când gândurile nu te ascultă!

  • Sfaturi pentru o toamnă savuroasă

  • Când un smoothie poate fi inamicul nostru?

Leave a Comment Cancel Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cluj Web Story

  • Vinul și dieta

  • Povestea ciocolatei în anul 2020

  • Miturile din farfurie

  • Secretele portocalelor din fiecare casă

  • Beneficiile alimentelor bogate în probiotice

  • Concurs cu premii aromate

  • Toamna se numără dovlecii

  • Terapia te ajută când gândurile nu te ascultă!

  • Sfaturi pentru o toamnă savuroasă

  • Când un smoothie poate fi inamicul nostru?

Etichete

Adrenalin Park alexandru szabo Anca Chitoran Ancuţa Lăcrămioara Chiş Asociatia Clujul de altadata aventuri in jungla burn fitness carte Cluj Cluj-Napoca clujul de altadata clujul vechi clujul vechi si nou concurs Concurs Farmec călătorie electric castle Farmec festival film fotografie Gerovital Gyorgydeak Patricia luminița cuna Mind and Soul Web Story muzică Opera Nationala Romana Cluj-Napoca Opera Naţională Română din Cluj-Napoca povesti clujul vechi povesti de calatorie povesti din Cluj povesti din clujul vechi povesti din jungla povesti dulci povestile Clujului prin lume Prin lume cu Luminiţa Cuna retete dulci Salty Spa Someseni spa la cluj spa someseni sweet Alex Tinerii frumoși ai Clujului UBB Universitatea Babes-Bolyai
  • Acasă
  • Despre noi
  • Shopping
  • Events Web Story
  • Politică de confidențialitate
  • Contact

Copyright © 2017 ClujWebStory.ro, All Rights Reserved. SEO made with Squirrly SEO