Poveşti de călătoriePoveşti în imaginiAfrica, un continent într-un album de fotografii - episodul XI

Africa, un continent într-un album de fotografii – episodul XI

Vaccinăm câinii nomazilor Samburu

La începutul anilor 2000, rabia făcea ravagii în comunitățile tribale pastorale nomade din nordul Kenyei. Și în multe alte locuri din lume. Câinii turbați mușcau animale și oameni deopotrivă, răspândind virusul letal în stânga și în dreapta. Animalele mușcate mureau în chinuri, oamenii încercau să ajungă la unul dintre cele câteva spitale din regiune, răsfirate și ele pe sute de kilometri. Serviciul de vaccinare post-expunere nu era gratuit, iar cei care nu își permiteau să călătorească sau să plătească tratamentul mureau invariabil. Copii, adulți sau bătrâni. Fără discernământ.

Așa am găsit noi locul și acesta a fost contextul în care am început prima campanie de vaccinare antirabică a câinilor din această zonă. Autoritățile veterinare kenyene nu au ajuns până aici. Lipsa infrastructurii, a utilităților, a căilor de acces și a resursei umane condamnă aceste comunități la izolare față de tot ce înseamnă servicii guvernamentale, turism și le lăsa pradă selecției naturale. Ar fi normalitatea până la urmă, dar nu în actualul context global.

Ideea proiectului de vaccinare s-a născut într-o seară rece de decembrie, în 2015, în timpul unei povești între prieteni, în jurul unor halbe de bere, undeva într-o bodegă întunecată din Brno, în Cehia. Discutând cu David Modrý acest context al rabiei din zona Turkana, zonă pe care el o vizitase deja de câteva ori în ultimii ani, a apărut ideea unui proiect de medicină veterinară socială. David știa că aveam experiență clinică (la urma urmei la vremea aveam două cabinete veterinare în Cluj), știa că Africa e visul meu și avea încredere în mine că pot să duc un astfel de proiect în spate. Odată ideea născută, a urmat o perioadă de organizare, în care am pus la punct toate detaliile, am stabilit perioada și am început să căutăm surse finanțare. Din Cehia m-am întors în România și am început să visez. Tot mai real, tot mai aproape.

Conceptul de bază al fazei pilot a proiectului de vaccinare era să încercăm să vaccinăm cât mai multe animale (în principal câini și pisici) din câteva sate din zona Muntelui Kulal.

Va urma…

                                                                                            ……………

Acestea sunt primele gânduri ale autorului, Andrei Daniel Mihalca, din cartea pe care a început să o scrie despre Africa. Albumul cu fotografii de excepție este gata deja, îl puteți comanda AICI.

Urmează cartea cu povești, aventuri și experiențe trăite în lumea fascinantă a Africii, carte din care ne va dezvălui puțin câte puțin și nouă, în exclusivitate, în următoarele episoade…..

Primele episoade din seria “Africa, un continent într-un album de fotografii” le puteți citi AICI: episodul I, episodul II, episodul III, episodul IV, episodul V , episodul VI, episodul VII., episodul VIII, episodul IX, episodul X.

Mai Multe

More article