Poveşti din ClujClujul vintageAflă cum arăta clujeanca ideală în perioada interbelică

Află cum arăta clujeanca ideală în perioada interbelică

Fiecare perioadă are norme ale frumuseții dictate de vedetele care sunt pe val. Astfel, pentru a defini frumusețea anilor ’30 și pentru a oferi exemple reale ale dimensiunilor ideale, presa a „alcătuit” femeia ideală prin alăturarea unor puncte forte ale mai multor vedete de la Hollywood.

Înălțimea de 1,63 m și greutatea de 54 kg erau dimensiunile considerate perfecte, iar părul deschis la culoare (într-o nuanță de blond-roșcat) și ochii căprui întregeau portretul femeii ideale.

Este surprinzător azi cum cifrele respective alcătuiau parcă un robot format din mici părți care aparțineau unor actrițe celebre. Calculate la modul real, aceste dimensiuni date în cifre atât de fruste nu făceau decât să preseze
cititoarele, iar noua industrie cosmetică venea în ajutorul oricărei femei dispuse să se apropie cât de puțin de această imagine.

Experimentul publicistic interbelic ar reuși în orice perioadă să ne răpească interesul în a ne măsura dimensiunile și a ne compara cu această formă corporală considerată a fi cea mai dezirabilă. Cifra are marele avantaj al exactității, dar combinația prezentată ar crea o ciudată ființă cu încheieturi fragile și forme planturoase.

Circumferința gâtului de 32 de cm a Normei Talmadge, brațul de 45 de cm al Clarei Bow sau talia de 65 cm a lui Bebe Daniels completează fantasma „femeii de vis” ale cărei firave încheieturi (15 cm a Gloriei Swanson) și fluierul piciorului de 20 cm al lui Marion Davies ar reflecta grația și gingășia.

Șoldurile de 90 cm au supraviețuit ca cifră de reper, iar numărul 36 la pantof aduce în față eterna preferință față de talpa de dimensiuni cât mai mici, acel „picior de căprioară” glorificat mai cu seamă în cultura asiatică, dar preferat pentru forma delicată și în Europa și America de Nord.

Cel puțin pentru înălțimea de 1,63 m, numărul 36 la pantof părea destul de real.

Dacă azi multe nume din cele enumerate atunci nu mai spun nimic, există personalități al căror talent și imagine au trecut proba timpului.

Greta Garbo a fost un simbol care a influențat modelul femeii în cinematografie fiind cea care a reușit să facă recerea de la filmul mut la cel sonor, așa cum nici o altă vedetă (femeie sau bărbat) nu a izbutit. Succesul din Anna Cristie (1930) lansat cu sloganul „Garbo Talks!” a definit genul de actriță cu personalitate, talent și o frumusețe atemporală,
naturală.

În anul 1954 a fost declarată de Guiness World cea mai frumoasă femeie care a trăit vreodată. Culmea, în imaginea ideală din Realitatea ilustrată, pieptul Gretei cu circumferința de 82,5 cm a trezit interesul mai mult decât oricare altă parte a corpului ei…

Ideea era însă crearea unei imagini atât de profund disipate prin intermediul a 13 nume mari de la Hollywood, încât aceasta chiar să constituie un ideal, o infățișare imposibil de redat în realitate.

Dr. Ancuta-Lacrimioara Chiș
Manager
Asociația Clujul de altădată

Mai Multe

More article