Other web storiesAdam vs.Eva sau meseriile bărbaților pe mâna femeilor

Adam vs.Eva sau meseriile bărbaților pe mâna femeilor

Vara aceasta, am zburat în două rânduri cu femei comandant de aeronavă  și pentru prima oară cu un echipaj format integral din femei: comandant de aeronavă Adina S.- 33 ani, pilot Anișoara B. – 43 ani, șefa de echipaj Valentina și încă 3 frumoase însoțitoare de bord Mădălina, Mihaela și Ildiko. Nu știu dacă a fost pentru prima oară în viața mea, însă a fost pentru prima oară când am obervat acest lucru.

La îmbarcare, urcând pe scara avionului am zărit la manșă o tipă minionă, tinerică și…..blondă. M-am oprit brusc și am exclamat “Waw, o tipă pilot!”. Busculada creată fără voie in spatele meu s-a transformat într-o distracție maximă (pentru mine). Comentariile celorlalți pasageri m-au amuzat peste măsură:“Vai de noi”, “Mai e și blondă pe deasupra”,”Oare are carnet?”sau “Mai bine cobor…” au continuat minute în șir. Au început instrucțiunile pentru situații de urgență pe care nu le-a ascultat mai nimeni, continuând să vocifereze. Atunci când însă șefa de echipaj a terminat prezentarea cu ….. “Da, suntem un echipaj format integral din femei”, tot avionul a amuțit pentru câteva momente. Gheața s-a spart cu oftatul unui domn de undeva din spatele meu…”Ei, asta e”

Am așteptat să decolăm și după ce s-a terminat vânzoleala m-am grăbit  să o chestionez pe șefa de echipaj. Foarte draguță, mi-a răspuns la toate întrebările, mi-a satisfacut toate curiozitățile si chiar mi-a zâmbit amabil atunci când am pus o întrebare de-a dreptul cretină ”Oare aș putea să fac o fotografie cu voi toate și cu domnișoara pilot?”

Așa încât, singurele fotografii pe care le-am facut „legal”sunt astea:

M-am gândit apoi, în timpul zborului, cât de spectaculos par femeile în meserii “bărbătești”.

Până și în dicționar există zone dominate de bărbați. Există cuvinte ca: general, soldat, comandant, chirurg, manager, director, președinte, care pur și simplu sunt substantive de genul masculin. Nu se poate spune generală (se poate spune, dar …..), soldată, comandantă, chirurgă, manageră, directoare (asta înseamnă total altceva) sau președintă. Pur și simplu nu se poate.

Dicționarul nostru se revanșează însă și pentru genul “slab” căruia mai nou i se spune amabil genul ”frumos”. Iată că există și așa zise domenii-vedetă exclusiv feminine, spre exemplu bonă, doică, sau menajeră. Ați auzit vreodată de vreun …vedet masculin de denumit bon, doic, sau menajer???

Lumea evoluează, în consecință ar trebui să evoluăm și noi odată cu ea. Gheața s-a spart de câteva decenii, așa că nu mai e nimic deosebit în a avea femei comandant de aeronavă, femei pilot de supersonic, femei explorator, femei oenolog, femei general de armată, femei savant, femei neurochirurg, ….etc.

Bravo doamnelor, sunteți cu adevărat remarcabile.

 

Mai Multe

More article