Poveşti de călătorieSânziana Demian: Experiență în Rwanda în lumea gorilelor (II)

Sânziana Demian: Experiență în Rwanda în lumea gorilelor (II)

Sânziana Damian a povestit pentru Web for Cluj, experiența sa în Rwanda, unde a petrecut un an pentru a studia comportamentul maimuțelor. Începutul poveștii îl puteți citi tot pe woebforcluj.r

Continuarea…

În prima zi aproape am îngheţat de spaimă când Bwenge, masculul dominant al grupului în care de-abia intrasem, m-a fixat cu privirea de la doar câţiva metri depărtare. Cercetaşul l-a liniştit, însă, imediat, spunân/vocalizând pe „limba lui”că eram în regulă, veneam că prietenă. Bwenge m-a urmărit însă toată ziua, câteodată trecând razant pe lângă mine, pentru a se convinge singur că nu aduceam niciun pericol din lumea de dinafară. Femelele erau şi ele în gardă, în timp ce puii, mult mai sturlubatici şi puşi pe joacă, veneau curioşi lângă mine.

Ruwanda, gorile
Ruwanda, gorile

Uluită, fascinată şi desigur puţin crispată, în acea primă zi n-am fost în stare să scot nici măcar un sunet. Abia săptămâni mai târziu, când am căpătat oarecare experienţă şi am început să disting gorilele după amprenta nazală unică şi după comportament, am îndrăznit să le şi vorbesc. Repertoriul de bază cuprinde două tipuri de vocalizare, pentru „da” şi pentru „nu” – pentru acceptare şi pentru respingere. Doar o singură dată un mascul uriaş, dintre cei a căror blana devine din neagră argintie o dată cu înaintarea în vârstă, m-a anunţat, pe un ton dominator, că nu mă vrea în preajmă. Restul m-au acceptat fără probleme – datorită în primul rând cercetaşilor, care mă purtau peste tot în mare siguranţă.

(Sursa foto: facebook.com/sanzianademian)

Sânziana Demian

Mai Multe

More article