Evenimente8.000 de riverani la a doua ediție a FESTIVALULUI SOMEȘULUI

8.000 de riverani la a doua ediție a FESTIVALULUI SOMEȘULUI

8.000 de riverani și 20 de activități au animat în week-end-ul trecut Someșul, în cadrul celei de a doua ediții a festivalului Someș – Sunt Riveran. Printre highlight-urile celor trei zile de evenimente s-au numărat plaja Grigorescu regândită de Urbannect, plimbările pe râu oferite de Someș Delivery, inaugurarea de către Clubul Impact Ghibu a primelor planșe turistice tactile și tururile cu double-decker-ul de-a lungul râului propuse de Centrul Cultural Clujean și însuflețite de Cluj Guided Tours.

„Începând de anul trecut, facem în fiecare august o invitație deschisă tuturor organizațiilor și instituțiilor culturale care sunt preocupate de soarta râului și de rolul său în oraș, invitația a-și da mâna într-un week-end în care sărbătorim împreună Someșul. Festivalul Sunt Riveran este pentru aceste organizații ce e Noaptea Muzeelor pentru muzee: un moment în care toate sunt deschise simultan, un moment în care se propun activități deosebite, care atrag noi publicuri”, declară Ștefan Teișanu, directorul executiv al Centrului Cultural Clujean.

Plaja Grigorescu regândită

Mii de oameni s-au bucurat de Plaja Grigorescu în zilele de festival. Asociația Urbannect a regândit întreaga zonă, amenajând piscine și umbrare, instalând o tiroliană deasupra râului și amenajând spații pentru concerte și activități. Pe scena de pe Plaja Grigorescu au urcat Luna Amară, Cuantune și The Glass Fish, iar atelierele au fost oferite de Muzeul Național de Istorie al Transilvaniei și Clubul Impact Ghibu. Seria de evenimente a fost o nouă etapă a proiectului Orașul Acasă, organizat cu sprijinul Primăriei Cluj-Napoca.

E Someșul navigabil?

Someș Delivery au oferit un nou răspuns acestei întrebări, prin amenajarea unui debarcader și a unui ponton între podurile Zodiac și Garibaldi. Mai multe bărci și hidrobiciclete au putut fi închiriate gratuit de la cele două platforme amenajate pe un mal și pe celălalt al râului, în zona Sălii Sporturilor, iar sute de clujeni au ales să profite de această șansă.

Orașul accesibil pentru mai mulți

Elevii din Clubul de Inițiativă Comunitară al liceului Onisifor Ghibu s-au alăturat și ei Riveranilor, propunând un proiect deschizător de drumuri în Cluj. Au creat și montat primele planșe tactile din oraș, care înfățișează, tipărite în relief, diferite obiective turistice: Podul Elisabeta, Biserica Sf. Mihail, Catedrala Ortodoxă, Primăria, Opera Maghiară și Biserica Franciscană. Planșele, prima montată pe Podul Elisabeta, iar cea de a doua pe Cetățuie, chiar în punctul de observare cu deschidere largă asupra Someșului, permit persoanelor cu deficiențe de vedere să identifice, prin pipăirea contururilor, formele obiectivelor turistice incluse în proiect.

Epigrame, povești și plimbări

Zona ștrandului Sun, mai multe poduri de peste Someș și mai multe trasee de plimbare de-a lungul râului au găzduit, la rândul lor, evenimente și activități variate: Scena Urbană a organizat dezbaterile „Poveștile apei”, Cluj Guided Tours a propus două tururi tematice, iar Casa de Cultură a Municipiului Cluj-Napoca a invitat comunitatea epigramiștilor din Cluj să își scrie și recite catrenele pe podurile Napoca, Horea, Garibaldi, Feroviarilor, Baraj-Grigorescu și Zodiac.

Someșul unește Clujul

Geografic, Someșul Mic este identificat de mulți clujeni cu cartierul Grigorescu, unde râul a oferit în ultimii ani cele mai cunoscute imagini ale sale. Sunt Riveran a fost însă și un prilej de a ne reaminti că Someșul traversează într-adevăr întregul oraș, învecinându-se și cu Parcul Feroviarilor, unde Fundația AltArt și Asociația Cercul Social au organizat în week-end mai multe workshop-uri și dezbateri pentru a chema din nou comunitatea să se bucure de acest loc care tocmai redevine al ei. Programul activităților din parc a fost generos și a cuprins un picnic al diversității, consultări cu cetățenii, ateliere pentru copii și oameni mari, muzică și plimbări gratuite cu cargo-bicicleta, teatru de păpuși și târguri hand-made, sesiuni de karaoke și ateliere Repair Cafe.

Cu double-decker-ul de-a lungul râului

Unii dintre cei care în week-end au văzut pentru prima oară Parcul Feroviarilor au ajuns acolo cu double-decker-ul pus la dispoziție de către Centrul Cultural Clujean. Autobuzul cu etaj a făcut sâmbătă ture de câte o oră și jumătate, de dimineață până seara, între Plaja Grigorescu și Parcul Feroviarilor, oferind participanților o nouă perspectivă asupra râului și asupra orașului. Ghizii de la Cluj Guided Tours au oferit informații pe toată durata tururilor, care vor fi reluate cu ocazia proiectelor de toamnă ale Centrului Cultural Clujean.

„Urmează în această toamnă alegerea unei soluții câștigătoare pentru Re-Thinking Someș, concursul internațional organizat de Primăria Cluj-Napoca și Ordinul Arhitecților din România. Faptul că juriul concursului este format nu numai din arhitecți, ci și din manageri culturali, este încă o confirmare îmbucurătoare a faptului că în Cluj rolul culturii în viața și dezvoltarea orașului este bine înțeles. Regândirea râului și a rolului său nu e numai un proiect de infrastructură, ci e și unul cultural, pentru că se referă la relația orașului, deci a cetățenilor, cu râul. Aportul CCC și al membrilor noștri la succesul proiect va consta, în primul rând, la ediții de Sunt Riveran cu agende tot mai diversificate și spectaculoase, pentru ca și Cluj să aibă adevărate sărbători ale râului, la fel ca Londra, Dublin, Varșovia și ale multe orașe europene. Aceste sărbători nu sunt valoroase numai prin timpul de calitate pe care-l oferă participanților, ci mai ales prin rolul lor educațional: învățăm, prin ele, unii de la alții, noi moduri de a vedea râul și spațiile publice în oraș, noi posibilități de a le utiliza, noi feluri de a trăi împreună mai bine în oraș”, încheie Ștefan Teișanu.

Someș – Sunt Riveran 2017 este organizat de Centrul Cultural Clujean, fiind finanțat de Primăria Municipiului Cluj-Napoca. Parteneri: Primăria Cluj-Napoca, Consiliul Județean Cluj, Instituția Prefectului Județului Cluj, Banca Transilvania, Restaurantele Hugo. Organizatori ai evenimentelor partenere: Scena Urbană, Casa de Cultură a Municipiului Cluj-Napoca, Asociația Urbannect, Muzeul Național de Istorie al Transilvaniei, Grupurile de Inițiativă Impact, Asociația Cercul Social, Repair Cafe, Fundația AltArt, Fabrica de Pensule, Someș Delivery, Cluj Guided Tours.

Mai Multe

More article