Poveşti de binePoveşti cu mâncareZilele Recoltei, sărbătoarea micilor producători locali

Zilele Recoltei, sărbătoarea micilor producători locali

În perioada 24-26 septembrie Zilele Recoltei au avut loc pe platoul Sălii Sporturilor Horia Demian din Cluj-Napoca, eveniment marcat print-o piață a micilor producători agricoli locali care a durat trei zile. Cu această ocazie, cred că este momentul optim să ne concentrăm atenția mai mult pe produsele autohtone și totodată pe oamenii care ne pun pe mese legume și fructe proaspete, curate, așa cum trebuie să fie.

V-ați întrebat vreodată ce înseamnă a fi un mic producător agricol local a cărui pasiune se reflectată mereu în roadele muncii? Ceea cu ce se ocupă este exact opusul agriculturii intensive și super-intensive, adică cea industrială. Când este nevoie lucrează de dimineața până seara, iar deseori mâinile lor ne transmit acest lucru, însă întotdeauna vorbesc cu zâmbetul pe buze despre ceea ce fac.

În condițiile schimbărilor climatice care parcă se accentuează tot mai mult, micii producători agricoli au de suferit cel mai mult, iar lipsa capitalului pentru investiții îi fac să fie și mai vulnerabili în fața naturii. Deseori, concurența este neloială, iar aceștia sunt sufocați de volumele mari de importuri care ajung pe rafturile supermarket-urilor. Soluția cea mai simplă? Trebuie să îi încurajăm.

În acest sens, Consiliul Județean Cluj și Primăria Municipiului au făcut primul pas, nouă ne rămâne doar să participăm la cât mai multe astfel de târguri și să susținem atât agricultorii, cât și economia locală. O parte dintre participanți sunt deja clienți fideli ale piețelor volante din Cluj-Napoca trecându-le pragul în fiecare săptămână. Acum, cu ocazia Zilelor Recoltei (și probabil încă câteva săptămâni) pe lângă fructele și legumele proaspete, producătorii locali de vin au fost prezenți cu struguri aromați și bineînțeles, must proaspăt. N-au lipsit nici mezelurile, brânzeturile sau obiectele de artizanat.

În acest sfârșit de săptămână în special gospodinele alături de ajutoarele lor de nădejde au avut posibilitatea să achiziționeze necesarul de materii prime pentru noile conserve din sezon. Roșii, ardei, gogoșari, vinete, varză, mere, pere, struguri și ultimii știuleți de porumb au ajuns în sacoșele clujenilor cu ocazia sărbătorii care marchează venirea toamnei.

Acestea fiind spuse, susținerea micilor producători agricoli prin organizarea și participarea la cât mai multe piețe locale este probabil una dintre cele mai bune metode pentru a-i ajuta în ceea ce fac. Poate că produsele lor nu sunt cele mai aspectuoase, nu sunt calibrate și nu sunt ambalate individual în cutii, însă acest aspect contează mai puțin atunci când alegem ceea ce mâncăm. Zilele Recoltei au scos în evidență cele mai bune roade ale agriculturii locale, iar vizitatorii pieței au avut de unde alege.

Mai Multe

More article