EvenimenteZece profesori excepționali premiați la Gala Zece de Zece

Zece profesori excepționali premiați la Gala Zece de Zece

Gala „Zece de Zece” a adus recunoașterea a zece persoane excepționale al căror impact este vizibil în comunitatea din care fac parte. La prima ediție a acestui eveniment emoționant zece profesori din învățămânul preuniversitar clujean au fost celebrați pentru modul în care pregătesc noile generații, dragostea pentru meserie și încrederea primită din partea elevilor.

Vă prezentăm aici cele zece povești de viață ale dascălilor de nota 10*:

 

  1. DIANA BERINDEIE – PROFESOARĂ DE LIMBA ENGLEZĂ ȘI TEATRU LA LICEUL TEORETIC „NICOLAE BĂLCESCU” – PREMIUL PENTRU EXPLORAREA NOILOR TERITORII DE ÎNVĂȚARE

Un fost elev de-al doamnei profesoare, după câțiva ani buni de la terminarea școlii zâmbește cald atunci când, întrebat fiind despre anii de liceu afirmă spontan despre fosta profesoară că este o persoană care i-a schimbat complet viața, de la care a învățat că școala înseamnă mai mult decât   lecții, teme și teste. Doamna profesoară de limba engleză este și unul dintre coordonatorii festivalului de teatru în limba engleză pentru elevi “Come With Us To Dramaland”, această alternativă în abordarea învățării limbii engleze care an de an face neîncăpătoare sala de spectacol și recompensează cu aplauze eforturile voluntare dincolo de toate diplomele oferite.

  1. VLADIMIR ALEXANDRU BOGOSAVLIEVICI – PROFESOR DE ISTORIE LA COLEGIUL NAȚIONAL “GEORGE BARIȚIU” – PREMIUL DRAGOSTEA PENTRU CLUJ, ISTORISITĂ MAI DEPARTE

“Dacă nu cunoști orașul în care locuiești, nici nu-l respecți și nici n-o să-l iubești. Nu poți să iubești sau să respecți ceva dacă nu cunoști” este opinia domnului profesor renumit pentru lecțiile de istorie predate în cetate. Elevilor săi le vorbește cu generozitate despre întâmplările și oamenii care au însuflețit palatele și piețele Clujului. Este un dascăl care iubește ceea ce face, iubește orașul în care s-a născut și știe să-și apropie elevii, să-i transforme în parteneri, să le câștige încrederea, convins fiind că în felul acesta lucrurile funcționează perfect, iar rezultatele nu întârzie niciodată să apară.

  1. MONICA COLUMBAN – PROFESOARĂ DE LIMBA ROMÂNĂ LA COLEGIUL NAȚIONAL “EMIL RACOVIȚĂ” – PREMIUL PENTRU SOLUȚII INSPIRAȚIONALE OFERITE PRIN LITERATURĂ

Se spune că imaginația este mai importantă decât cunoașterea deoarece cunoașterea e limitată. Cu imaginația, însă, poți face ocolul lumii – o călătorie inițiatică în care doamna profesoară își invită elevii zi de zi, de 30 de ani, într-o manieră didactică autentică, adaptată ritmului contemporan. Misiunea asumată de doamna profesoară este de a-și transforma elevii în cititori, de a-i iniția în magia literaturii, de a-i încuraja să înțeleagă că lectura e cel mai savuros instrument de dezvoltare personală. 

  1. VASILE GOCAN – PROFESOR DE FLAUT LA COLEGIUL DE MUZICĂ “SIGISMUND TODUȚĂ”– PREMIUL FLAUTUL FRMECAT PENTRU MENTORAT ÎN EDUCAȚIA MUZICALĂ

Ipostaza de mentor pentru numeroasele generaţii de elevi şi studenţi se regăsește în personalitatea domnului profesor a cărui activitate didactică a fost permanent trecută prin filtrul exigenţelor de a fi nu doar transmiţător de informaţie şi formator, ci povățuitor şi îndrumător, educator dedicat pentru tinerii muzicieni. Numărul flautiştilor de carieră de pe marile scene ale lumii sau membri în reputate orchestre care au la temelia formării lor acel „ceva” dăruit de domnul profesor este impresionant.

  1. CORINA SITARU – PROFESOARĂ DE MATEMATICĂ LA LICEUL TEORETIC “NICOLAE BĂLCESCU” – PREMIUL PENTRU INOVAȚIE ÎN PREDAREA MATEMATICII

Matematica nu e un limbaj, e o aventură. Iar în aventură sunt esențiale gândirea clară, dar și curajul de a explora posibilități noi și de a te lua la întrecere mai ales cu tine însuți.

Concurența face diferența, spune doamna profesoară, un veritabil magician al soluțiilor matematice, dar și un dascăl iubit și curajos care, dincolo de tipare, a reușit, cu fiecare generație de elevi să-și înnoiască metodele didactice și să-și împlinească misiunea de a fi suportul real în înțelegerea principiilor matematicii dar și în dezvoltarea personalității copiiilor cu care lucrează.

  1. ALEXANDRU DUDĂU – PROFESOR DE LIMBA LATINĂ LA COLEGIUL NAȚIONAL “GHEORGHE ȘINCAI” – PREMIUL PENTRU UNIVERSALITATE ÎN EDUCAȚIE

Latina e „matematica umanului”, este de părere domnul profesor.

E o materie dificilă, iar lipsa ei de utilitate imediată e atât de evidentă încât, cu umor, la prima oră de latină le spune elevilor că nu învaţă aceasta limbă pentru conversație, ci pentru a-și dezvolta anumite abilităţi logice și pentru a înțelege lumea în care trăim.

Convins de caracterul interdisciplinar al latinei, cu har, zâmbet și dăruire, domnul profesor metamorfozează latina dintr-o limbă moartă într-un real portal spre valori perene precum libertatea și individualitatea, spre limbă și literatură, spre istorie, în esență, spre universalitatea umană.

  1. ANDA CULIȘIR – PROFESOARĂ DE BIOLOGIE LA LICEUL TEORETIC „ONISIFOR GHIBU -PREMIUL PENTRU PRIETENIE ÎNTRE EDUCAȚIA FORMALĂ ȘI NONFORMALĂ

Și-ar fi dorit să devină chirurg, la fel ca tatăl ei însă a ales educația și biologia pentru a-și îngădui  libertatea de a face voluntariat și alte lucruri care contează pentru ea.  Și-a câștigat renumele de “profă altfel” pentru că predă și gândește materia folosindu-și toate abilitățile în mod creativ.

O fascinează generațiile actuale pentru că sunt atât de bine informate și conectate, iar satisfacția ei vine de la copii și din toate lucrurile pe care le face cu ei dupa oră în cadrul proiectelor Clubului Impact al cărui scop este educația prin muncă în folosul comunității.

  1. CIPRIAN GHIȘA – PROFESOR DE ISTORIE ȘI LEADERSHIP LA “TRANSYLVANIA COLLEGE” – PREMIUL PENTRU LIFE DESIGN

Este acel profesor care nu predă pentru azi și acum, ci pentru viitor, care se conectează la un nivel profund cu elevii săi și ajută la modelarea de caractere și atitudini.

Este facilitator al programului “Leader in Me – The 7 habits of highly effective people” și aplică zi de zi, atât la clasă, cât și în comunitate și în viața personală aceste principii. Întâlnirea cu domnul profesor te încurajează să vezi potențialul din tine și să acționezi în consecință asumându-ți rolul de lider, dar în același timp reușind să faci toate acestea ducând o viață echilibrată.

 RENATE CRIȘANPROFESOARĂ DE BALET ȘI DANS LA LICEUL DE COREGRAFIE ȘI ARTĂ DRAMATICĂ „OCTAVIAN STROIA” –  PREMIUL PENTRU VIZIUNE ARTISTICĂ ÎN EDUCAȚIE

Dansul este singură artă în care noi înşine suntem materia din care este realizată.  Cel mai complex material. În continuă transformare.  Într-un continuu proces de modelare.

Dar oare îi poate cineva explica dansatorului ce înseamnă dansul? Cum se întâmplă că din sălile de repetiții ale Liceului de Coregrafie din Cluj ies prim balerine care dansează pe marile scene ale lumii? Cine le insuflă tinerelor balerine încrederea de a-și urma pasiunea într-un context în care școlile vocaționale nu sunt prea des opțiunea părinților cu copii talentați?

Ne-au răspuns balerinele încă eleve – e vorba de doamna profesoară  – cu măiestrie, cu arta de a armoniza precizia cu bucuria dansului, tehnica cu pasiunea, talentul cu disciplina, viziunea cu încrederea. Cu încrederea că arta nu e opțională ci esențială unei vieți echilibrate și frumoase.

  1. DAN LEONARD – PROFESOR DE LIMBA ENGLEZĂ LA ȘCOALA „NICOLAE TITULESCU” ȘI LICEUL TEORETIC ELF – PREMIUL PENTRU SINCERITATE ȘI DĂRUIRE FAȚĂ DE ELEVI ȘI ACTUL EDUCAȚIONAL

Unul dintre cei mai premiați profesori din Cluj, spune despre sine că dorește mereu să fie un profesor așa cum au fost profesorii săi excepționali care l-au inspirat să aleagă să se întoarcă în școală, chiar dacă în prima tinerețe visa să devină un mare actor sau cântăreț.

Predă limba engleză și coordonează și cluburile de teatru din Titulescu și Elf, dar îi displace cuvantul “job” atunci când vorbește despre profesia pe care o practică. Încearcă în tot ceea ce face cu elevii săi să fie întotdeauna sincer și se bucură să primească răspunsul lor în aceeași monedă. Iar din dialogul liber, ghidat ferm și discret, în armonii de chitară de profesorul – regizor, ies la iveală – ca într-o joacă ce mai apoi se transformă în joc pe scenă – personaje cu trăiri autentice.

 

Felicitările noastre pentru acești dascăli minunați!

Gala Zece de Zece este un eveniment marca AFA (Asociația Femeilor de Afaceri Cluj). Din multitudinea de proiecte desfășurate de AFA, cele cu caracter educațional sunt printre cele mai apreciate: „CuGeT – Olimpiada de Cultură Generală a Tinerilor Clujeni”, „Ore în Dar”, „Mini-biblioteci pentru sănătate”, „Afa de 10„.

 

Mai Multe

More article