Poveşti din ClujPoveşti pentru cei mariUtilizarea îndelungată a computerului şi afecţiunile din sfera ORL

Utilizarea îndelungată a computerului şi afecţiunile din sfera ORL

Știm deja cu toţii, din propria noastră experienţă chiar, că privitul pentru o perioadă de mai multe ore a ecranului computerului sau a laptopului duce la apariţia senzaţiei de oboseală, atât fizică cât şi psihică. Acelaşi efect îl are şi lumina artificială emisă de monitor. Mulţi dintre noi ne-am confruntat cu dureri de cap care cresc în intensitate odată cu trecerea timpului, vedere înceţoşată sau incapacitatea de a focaliza obiectele aflate la distanţă.

Deoarece computerul este prezent în aproape toate casele, iar statul în faţa calculatorului a devenit „sport naţional”, am întrebat un medic specialist ORL care sunt motivele pentru care ne este afectată sănătatea, ce afecţiuni putem dezvolta şi ce putem face în această privinţă.

Iată ce ne-a răspuns Pop Alexandra Sabina, medic specialist ORL la Clinica NOVA Explorări ORL din Cluj-Napoca.

Statul prea mult timp aşezat pe scaun în faţa calculatorului reduce semnificativ circulaţia sângelui către muşchi, tendoane sau ligamente, iar acesta este motivul pentru care, după câteva ore de lucru la computer se simt dureri în zona spatelui, a gâtului, a umerilor şi a braţelor.

De asemenea poziţia şezândă cu privirea în monitor poate să ducă în timp la afecţiuni ale coloanei cervicale care mimează diverse afecţiuni în sfera ORL. Pot să apară otalgii reflexe, senzaţii de ameţeală, vertij, dureri de cap, acufene datorate tulburărilor de circulaţie la nivelul vaselor vertebrale şi cerebrale, diverse nevralgii datorate compresiunii terminaţiilor nervoase.

Datorită lipsei activităţii fizice şi a sedentarismului în faţa calculatorului, apare creşterea în greutate şi chiar obezitatea cu repercursiuni şi în sfera ORL. Unele din acestea ar fi sforăitul şi sindromul de apnee în somn din cadrul sindromului metabolic, cu toate urmările sale.

Utilizarea căştilor la calculator poate duce în timp la degradarea auzului, la apariţia hipoacuziilor ireversibile şi a acufenelor.

Este important a se limita pe cât posibil statul la calculator în aceiaşi poziţie timp îndelungat. Este indicată aşezarea monitorului într-o manieră cât mai ergonomică. De asemenea sunt benefice pauzele de câteva minute în care să efectuăm exerciţii fizice uşoare menite să îmbunătăţească circulaţia, precum şi respectarea unui orar echilibrat de masă şi o alimentaţie adecvată.  

În cazul apariţiei oricăror semnale de alarmă în ceea ce priveşte sănătatea, cea mai indicată decizie este adresarea deîndată la medicul specialist.

La Clinicile Nova Explorări ORL din Bucureşti şi din Cluj-Napoca, echipa de medici specialişti vă poate consilia în toate afecţiunile din zona ORL.

Clinica Nova este de asemenea foarte prietenoasă cu pacienţii săi, oferind noutăţi, ştiri medicale şi sfaturi AICI, pe pagina lor de facebook.

Mai Multe

More article