Poveşti de bineMind and soulSport post-Crăciun: ce ne motivează să ȋncepem?

Sport post-Crăciun: ce ne motivează să ȋncepem?

E timpul.

Asta ȋmi spun de câteva zile bune. Nu sunt vreo adeptă a rezoluţiilor pentru noul an, dar la mine chiar se ȋndeplinesc luni bune de când am zis că mă apuc. Iar acum, că euforia sărbătorilor de iarnă a trecut, mă gândesc din ce ȋn ce mai serios la asta.

Deşi ȋncă nu mă ȋncumet… şi tot ȋncerc să găsesc ȋn mine (şi pe diferite reţele sociale) motivaţia necesară de a ȋncepe o dată să fac mişcare mai serios decât deplasarea simplă pe jos.

Sunt convinsă că mulţi aveţi aceeaşi problemă ca şi mine – lenea cronică atât de specifică fiinţei umane se simte.

Prin perindările mele de pe reţelele sociale ȋn căutarea motivaţiei, am putut să disting trei motive suficient de motivaţionale ȋncât să mă facă să ȋmi mişc fundul ȋncât să ajung acolo unde ȋmi doresc. Aşa că, am zis să mă ajut şi scriind acest articol. Şi să vă ajut şi pe voi, ȋn măsura ȋn care poate sunteţi ȋn aceeaşi situaţie ca mine.

#1 Do it for yourself

Nu te lăsa presat de reţeta unei societăţi superficiale. Fă-o pentru tine. Fă sport pentru că te va face pe tine să te simţi mai bine, pentru toate beneficiile pe care le poate aduce sănătăţii tale, pentru acel: ce bine arăţi, un medicament atât de bun pentru psihicul tău. Fă-o pentru munca ta, pentru starea ta de bine, pentru un moment de repaos.

Nu privi mersul la sală, alergatul ȋn parc, yoga sau orice alt sport ȋţi vine acum ȋn minte ca fiind echivalentul torturii (deşi trebuie să ştii că la ȋnceput poate va părea aşa), ci priveşte-l ca un total de clipe petrecute tu cu tine, ȋn care poţi să ȋţi evaluezi gândurile şi să eliberezi o doză enormă de stres.

Consider-o tortură primele dăţi, trage de tine timp de 21 de zile şi apoi, ai să vezi, totul se va transforma ȋntr-un obicei. Iar apoi, corpul tău ȋţi va cere mişcare – pentru că involuntar, vei alege să transpiri ştiind cât de bine te vei simţi. Psihic şi fizic.

#2 Sportul e o terapie

Numeroase studii au arătat beneficiile pe care sportul le aduce asupra somnului, nivelului de energie, chefului de muncă, inspiraţiei şi creativităţii. E pentru că sportul eliberează ȋn sânge nişte substanţe numite endorfine, care produc atât plăcere şi pot chiar calma durerile.

Adică ele ajung la creier şi sunt responsabile de starea noastră de bine şi tot ele controlează barometrul nostru de fericire: o să iau vreo 200, vă rog.

Ȋn plus, poţi folosi acele clipe ca să te deconectezi de tot, sau din contră, să dai curs tuturor gândurilor ce te bântuie şi să găseşti soluţii. Ideea e că, pe lângă faptul că e o bună armă antidepresivă, sportul poate oferi şi clipele de care ai nevoie pentru a fi tu ȋn linişte cu tine şi pentru a gândi la rece toate problemele de peste zi.

Nu te speria dacă ţie nu ȋţi place să tragi de fiare! Alege un sport potrivit ţie: dans, escaladări, alergare, orice care să ȋţi pună sângele ȋn mişcare. Substanţele-minune se vor elibera oricum şi corpul tău va fi mult mai sătul.

#3 Creează-ţi un obiectiv pe termen lung

Ȋn cazul meu, a face şi a te ţine de un sport poate ȋnsemna şi ieşirea din zona de confort (ȋntotdeauna am avut impresia că lumea se uită dubios la mine când făceam diferite exerciţii pentru că nu ştiu să le fac – evident, vorbea mai mult paranoia din capul meu), dar şi testarea anumitor limite pe care le am şi pe care vreau să le depăşesc.

Cred că aşa trebuie procedat: găsit un obiectiv personal (sau mai multe), al vostru, pe care să ȋl pivotaţi ȋn aşa fel ȋncât să ȋl transformaţi ȋn motivul pentru care vreţi să ȋncepeţi. Vreţi să slăbiţi, super, vreţi să vă pregătiţi trupul pentru vară, foarte super… dar nu vă opriţi aici. Lucraţi la limitele voastre, depăşiţi-le, ieşiţi din zona de confort şi nu vă lăsaţi amăgiţi de scuze… nimic bun nu a ieşit niciodată din ele.

Ascultaţi-vă corpul şi, cât lucraţi la el, jucaţi-vă cu propria voastră minte. Păcăliţi-o să vă spună cele mai mari temeri ale ei, cele mai ascunse gânduri şi ȋmpăcaţi-vă cu ele.

Mai Multe

More article