Poveşti din ClujPoveşti pentru cei mariSfatul medicului: Cum ferim copiii de infecţiile nazale, în colectivitate?

Sfatul medicului: Cum ferim copiii de infecţiile nazale, în colectivitate?

Nasul nu este un organ steril. Există o floră bacteriană saprofită, comună, care nu dă simptomatologie şi peste care apar suprainfecţii cu bacterii din mediul înconjurator. Cei mai afectaţi sunt copii din colectivităţi, unde sunt frecvente infecţiile cu streptococ beta hemolitic, stafilococ MRSA/MSSA, în funcţie de sensibilitatea la antibiotice, streptococul pneumonie, Hemophilus influenza, Serattia, Moraxella, meningococi, etc.

Într-o încăpere cu 20 de feluri de mucozităţi şi tuse este practic imposibil să nu se infecteze şi copilul dumneavostră, aparent sănătos. Igiena nazală este obligatoriu sa fie efectuată de dumneavoastră, înainte, acasă, măcar de 3 ori/zi dimineaţa la trezire, imediat după ce am luat copilul de la grădiniţă/ creşă şi seara la culcare.

Spălăturile nazale de la vârstă fragedă, inclusiv la nou născut şi sugar, sunt benefice. Acestea duc la scăderea cantităţii de bacterii, virusuri şi particole de pe mucoasa nazală şi înlătură secreţia excesivă a nasului, care obstruează calea respiratorie. Majoritatea copiilor mici nu ştiu să sufle nasul. Acest lucru trebuie făcut puternic, nară cu nară.

Exudatul nazal din secreţii este important, mai ales când secreţiile sunt mucopurulente, recidivante, de mai multe zile, arătându- ne prezenţa exactă a bacteriei. Antibiograma adiacentă analizei ne orientează către un tratament foarte exact, ţintit.

Esenţială este realizarea exudatului nazal, la un laborator care dispune de medii pentru cât mai mulţi bacilli, nu doar streptococ şi stafilococ.

Astfel, este important să-i învăţăm pe copiii noştri să sufle nasul corect, cât mai devreme, la un an, un an şi jumătate. Aspirarea secreţiilor este obligatorie la nou născut, sugar şi copilul mic, pentru eliminarea secreţiilor excesive, în caz de răceli, nu permanent. Dar, pe măsură ce copilul creşte, acest aspirator nu mai este în totalitate eficient pentru că pot rămâne secreţii posterioare, “în spatele nasului”, ce coboară pe gât, spre bronşii şi spre urechi, dând frecvent otite la copiii mici.

În aceste condiţii, spălăturile nazale cu copilul culcat pe spate, care înghite secreţiile posterioare este o soluţie eficientă de curăţare nazofaringiană, de reducere a puseelor de tuse şi a otitelor recidivante.

Nu trebuie să punem la somn copilul plin de secreţii nazale, fiindcă acestea vor migra, peste noapte, în gât şi în urechi!

 

Sfatul medicului vă este oferit de specialiştii ORL ai Clinicii NOVA Explorări ORL Cluj-Napoca

Pentru un control complet şi complex, faceţi o programare copilului dumneavoastră, la Clinica Nova Explorări ORL din Cluj sau Bucureşti. 

Mai Multe

More article