Cluj Web Story

  • Cluj Web Story
    • Poveşti pentru cei mari
    • Tinerii frumoși ai Clujului
    • Vintage web stories
    • Other web stories
    • Povestile Giovannei
  • Travel Web Story
    • Poveşti în imagini
    • Jungle stories
    • Prin New York
  • Wellnes Web Story
    • Beauty Web Story
    • Mind&Soul Web Story
    • Poveşti cu mâncare
  • Despre noi
  • Events Web Story
  • Home/
  • Poveşti cu mâncare /
  • Secretul pâinii – maiaua

Secretul pâinii – maiaua

9 apr. 2018 Leave a Comment 3042

Pâine cu coajă rumenită și crocantă, miez pufos și elastic, aromă inconfundabilă… toate acestea se datorează unui singur ingredient – maiaua. Aceasta a fost folosită încă din cele mai vechi timpuri. Se spune că în Egipt a fost făcută prima dată pâinea cu maia, în urmă cu 3500 de ani. Dar odată cu industrializarea din secolul XX (în special din sectorul alimentar), a început să fie tot mai puțin utilizată în prepararea pâinii. Maiaua naturală a fost înlocuită cu drojdia de bere.

Pentru a prepara maiaua, este nevoie de timp. Trebuie ales cu grijă tipul de făină (ingredientul principal) care se amestecă doar cu apă.  Pentru a face maiaua de la început avem nevoie de aproximativ o săptămână, după care trebuie să ne ocupăm de ea în fiecare zi. Deși conține doar 2 ingrediente, în maia se vor dezvolta microorganisme care vor dospi pâinea. Este un proces mult mai lent decât în cazul unei pâini cu drojdie de bere, dar gustul și valorile nutriționale ale unui produs cu maia sunt incomparabile.

Căldura miezului, sunetul cojii crocante și mirosul pâinii cu maia sunt unice. Mai mult decât atât, substanțele nutritive din grâu sunt metabolizate mult mai ușor de către organism, datorită unor reacții chimice specifice. Pâinea rămâne proaspătă un timp mai îndelungat, are gust mai intens și crește uniform.

În caz că doriți să preparați o maia, trebuie să țineți cont de aceste condiții:

  1. Se prepară într-un vas de sticlă, nu din lemn, plastic sau alte materiale, deoarece doar sticla nu reacționează chimic cu maiaua.
  2. Făina trebuie să fie integrală, să conțină tărâțe. Microorganismele care se dezvoltă au nevoie de fibre, pe care le iau din coaja boabelor de grâu.
  3. Respectarea orelor la care se reîmprospătează. În fiecare zi (sau tot la 2 zile), trebuie să se arunce o parte din ea și să se completeze din nou cu apă și făină.

Așadar, chiar dacă începutul e greu, durează o săptămână până e gata de utilizare, iar apoi trebuie să îi dedicăm în fiecare zi un pic de timp pentru a o reîmprospăta, gustul unic al pâinii va face diferența. În zilele de astăzi, merită să avem un moment în care să ne întoarcem la vechile tradiții și să facem cel puțin o dată pe săptămâna o pâine de casă… cu maia.

Alexandru Szabo

 

Ți-a plăcut povestea?
Înscrie-te pentru a primi săptămânal pe email poveștile de Top.



  • Despre
  • Ultimele Postari
Renata

Renata

Renata

Ultimele postari ale lui Renata (vezi toate)

  • ”CITY BEAT / CARMEN” un spectacol de balet rebel, la granița dintre modern și clasic - 9 feb. 2019
  • Bunele maniere în sezonul gripei și al răcelii - 8 feb. 2019
  • Urcă pe scenă alături de Alessandro Safina! - 7 feb. 2019
Renata
2018-04-09
Tags:
secretul painii de casa sweet Alex
9 apr. 2018 Leave a Comment 3043
More
← PreviousConcurs: La spa după sărbători!
Next →Turism și pelerinaj la Schitul Straja

Related Articles

  • Macarons – deserturi cu istorie

  • Oamenii, natura, istoria… și mierea

  • Patiseria… încă de la începuturi

  • Povestea scorțișoarei

  • O poveste dulce acrișoară sau pe scurt despre citrice

  • Știința și gemurile de fructe

  • Super ingredientele toamnei: GUTUILE

  • Super-ingredientul toamnei: DOVLEACUL

  • Deserturile… și vinurile

  • Iris Delice – o poveste dulce…din Cluj

Leave a Comment Cancel Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povesti recomandate

  • Churros- desertul tradițional spaniol

    26 feb. 2018 3703 Views
  • Povestea primului pantof de ciocolată din Cluj

    4 apr. 2018 3949 Views
  • Coloranți alimentari naturali vs. sintetici

    13 aug. 2018 1863 Views
  • Ciocolata – ingredientul care aduce fericirea

    23 apr. 2018 2886 Views
  • Macarons – deserturi cu istorie

  • Oamenii, natura, istoria… și mierea

  • Patiseria… încă de la începuturi

  • Povestea scorțișoarei

  • O poveste dulce acrișoară sau pe scurt despre citrice

  • Știința și gemurile de fructe

  • Super ingredientele toamnei: GUTUILE

  • Super-ingredientul toamnei: DOVLEACUL

  • Deserturile… și vinurile

  • Iris Delice – o poveste dulce…din Cluj

Povesti recente

  • Macarons – deserturi cu istorie

    4 feb. 2019
  • Oamenii, natura, istoria… și mierea

    21 ian. 2019
  • Patiseria… încă de la începuturi

    7 ian. 2019
  • Povestea scorțișoarei

    10 dec. 2018
  • O poveste dulce acrișoară sau pe scurt despre citrice

    26 nov. 2018

Arhive

  • februarie 2019
  • ianuarie 2019
  • decembrie 2018
  • noiembrie 2018
  • octombrie 2018
  • septembrie 2018
  • august 2018
  • iulie 2018
  • iunie 2018
  • mai 2018
  • aprilie 2018
  • martie 2018
  • februarie 2018
  • ianuarie 2018
  • decembrie 2017
  • noiembrie 2017
  • octombrie 2017
  • septembrie 2017
  • august 2017
  • iulie 2017
  • iunie 2017
  • mai 2017
  • aprilie 2017
  • martie 2017
  • februarie 2017
  • ianuarie 2017
  • decembrie 2016
  • noiembrie 2016
  • octombrie 2016
  • septembrie 2016
  • august 2016
  • iulie 2016
  • iunie 2016
  • mai 2016
  • aprilie 2016
  • martie 2016
  • februarie 2016
  • ianuarie 2016
  • decembrie 2015
  • noiembrie 2015
  • octombrie 2015
  • septembrie 2015
  • august 2015
  • iulie 2015
  • iunie 2015
  • mai 2015
  • aprilie 2015
  • martie 2015
  • februarie 2015
  • ianuarie 2015
  • decembrie 2014
  • noiembrie 2014
  • octombrie 2014
  • septembrie 2014
  • august 2014
  • iulie 2014
  • iunie 2014
  • mai 2014
  • aprilie 2014
  • martie 2014
  • februarie 2014
  • ianuarie 2014

Etichete

Adrenalin Park amazon Anca Chitoran Asociatia Clujul de altadata aventuri in jungla burn fitness carte Cluj Cluj-Napoca clujul de altadata clujul vechi concurs Concurs Farmec călătorie electric castle Farmec Farmec Cluj festival film fotografie Gerovital Jazz in the Park luminița cuna masaj anticelulitic cluj Mind and Soul Web Story muzică Opera Nationala Romana Cluj-Napoca osteopat cluj osteopatie cluj parc de aventura cluj povesti de calatorie povesti din Cluj povesti din jungla povestile Clujului prin lume Prin lume cu Luminiţa Cuna retete dulci Salty Spa Someseni spa la cluj spa someseni sweet Alex Tinerii frumoși ai Clujului Universitatea Babes-Bolyai vacanță Web for Cluj
  • Acasă
  • Despre noi
  • Shopping
  • Events Web Story
  • Contact

Copyright © 2017 ClujWebStory.ro, All Rights Reserved. SEO made with Squirrly SEO