Cluj Web Story

  • Cluj Web Story
    • Poveşti pentru cei mari
    • Tinerii frumoși ai Clujului
    • Vintage web stories
    • Other web stories
    • Povestile Giovannei
  • Travel Web Story
    • Poveşti în imagini
    • Jungle stories
    • Prin New York
  • Wellnes Web Story
    • Beauty Web Story
    • Mind&Soul Web Story
    • Poveşti cu mâncare
  • Events Web Story
  • Home/
  • Poveşti cu mâncare /
  • Secretul pâinii – maiaua

Secretul pâinii – maiaua

9 apr. 2018 Leave a Comment 5706

Pâine cu coajă rumenită și crocantă, miez pufos și elastic, aromă inconfundabilă… toate acestea se datorează unui singur ingredient – maiaua. Aceasta a fost folosită încă din cele mai vechi timpuri. Se spune că în Egipt a fost făcută prima dată pâinea cu maia, în urmă cu 3500 de ani. Dar odată cu industrializarea din secolul XX (în special din sectorul alimentar), a început să fie tot mai puțin utilizată în prepararea pâinii. Maiaua naturală a fost înlocuită cu drojdia de bere.

Pentru a prepara maiaua, este nevoie de timp. Trebuie ales cu grijă tipul de făină (ingredientul principal) care se amestecă doar cu apă.  Pentru a face maiaua de la început avem nevoie de aproximativ o săptămână, după care trebuie să ne ocupăm de ea în fiecare zi. Deși conține doar 2 ingrediente, în maia se vor dezvolta microorganisme care vor dospi pâinea. Este un proces mult mai lent decât în cazul unei pâini cu drojdie de bere, dar gustul și valorile nutriționale ale unui produs cu maia sunt incomparabile.

Căldura miezului, sunetul cojii crocante și mirosul pâinii cu maia sunt unice. Mai mult decât atât, substanțele nutritive din grâu sunt metabolizate mult mai ușor de către organism, datorită unor reacții chimice specifice. Pâinea rămâne proaspătă un timp mai îndelungat, are gust mai intens și crește uniform.

În caz că doriți să preparați o maia, trebuie să țineți cont de aceste condiții:

  1. Se prepară într-un vas de sticlă, nu din lemn, plastic sau alte materiale, deoarece doar sticla nu reacționează chimic cu maiaua.
  2. Făina trebuie să fie integrală, să conțină tărâțe. Microorganismele care se dezvoltă au nevoie de fibre, pe care le iau din coaja boabelor de grâu.
  3. Respectarea orelor la care se reîmprospătează. În fiecare zi (sau tot la 2 zile), trebuie să se arunce o parte din ea și să se completeze din nou cu apă și făină.

Așadar, chiar dacă începutul e greu, durează o săptămână până e gata de utilizare, iar apoi trebuie să îi dedicăm în fiecare zi un pic de timp pentru a o reîmprospăta, gustul unic al pâinii va face diferența. În zilele de astăzi, merită să avem un moment în care să ne întoarcem la vechile tradiții și să facem cel puțin o dată pe săptămâna o pâine de casă… cu maia.

Alexandru Szabo

 

Ți-a plăcut povestea?
Înscrie-te pentru a primi săptămânal pe email poveștile de Top.



  • Despre
  • Ultimele Postari
Renata
Renata
Renata
Ultimele postari ale lui Renata (vezi toate)
  • Farmec dă startul primului concurs al anului - 26 ian. 2021
  • Farmec anunță creșteri semnificative în 2020 pentru magazinul online - 22 ian. 2021
  • Ai grijă de tenul tău în sezonul rece cu Farmec - 20 ian. 2021
Renata
2018-04-09
Tags:
secretul painii de casa sweet Alex
9 apr. 2018 Leave a Comment 5707
More
← PreviousConcurs: La spa după sărbători!
Next →Turism și pelerinaj la Schitul Straja

Related Articles

  • Vinul și dieta

  • Povestea ciocolatei în anul 2020

  • Alimentele care ne fac mai fericiți

  • Miturile din farfurie

  • Secretele portocalelor din fiecare casă

  • Beneficiile alimentelor bogate în probiotice

  • Toamna se numără dovlecii

  • Sfaturi pentru o toamnă savuroasă

  • Când un smoothie poate fi inamicul nostru?

  • De ce nu trebuie să ne grăbim când mâncăm

Leave a Comment Cancel Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cluj Web Story

  • Vinul și dieta

  • Povestea ciocolatei în anul 2020

  • Alimentele care ne fac mai fericiți

  • Miturile din farfurie

  • Secretele portocalelor din fiecare casă

  • Beneficiile alimentelor bogate în probiotice

  • Toamna se numără dovlecii

  • Sfaturi pentru o toamnă savuroasă

  • Când un smoothie poate fi inamicul nostru?

  • De ce nu trebuie să ne grăbim când mâncăm

Etichete

Adrenalin Park alexandru szabo Anca Chitoran Ancuţa Lăcrămioara Chiş Asociatia Clujul de altadata aventuri in jungla burn fitness carte Cluj Cluj-Napoca clujul de altadata clujul vechi clujul vechi si nou concurs Concurs Farmec călătorie electric castle Farmec festival film fotografie Gerovital Gyorgydeak Patricia luminița cuna Mind and Soul Web Story muzică Opera Nationala Romana Cluj-Napoca Opera Naţională Română din Cluj-Napoca povesti clujul vechi povesti de calatorie povesti din Cluj povesti din clujul vechi povesti din jungla povesti dulci povestile Clujului prin lume Prin lume cu Luminiţa Cuna retete dulci Salty Spa Someseni spa la cluj spa someseni sweet Alex Tinerii frumoși ai Clujului UBB Universitatea Babes-Bolyai
  • Acasă
  • Despre noi
  • Shopping
  • Events Web Story
  • Politică de confidențialitate
  • Contact

Copyright © 2017 ClujWebStory.ro, All Rights Reserved. SEO made with Squirrly SEO