Secretele cafelei

Dimineţile-mi sunt sfinte.

Mă trezesc cu noaptea-n cap – sau, cel puţin, cam ăsta e idealul, mă curăţ de ziua de dinainte şi mă aşez locul prestabilit, ca să ȋmi pot desfăşura tabieturile.

Vorbesc despre acel moment care ȋmi dictează scenariul ȋntregii zile. Ȋn funcţie de cum decurg acele clipe matinale ȋmi pot prezice dacă voi fi veselă sau tristă, productivă sau somnoroasă. Nu sunt vreun medium, doar am ȋnvăţat să citesc ȋn cafea.

Glumesc.

Nu ştiu să citesc ȋn cafea, dar ea nu poate să lipsească din ritualul meu de dimineaţă. Aşa cum e ea: naturală, mare şi neapărat fierbinte. Să ştiu că ȋmi trezeşte toate simţurile şi mă pregăteşte pentru provocările zilei.

Sunt un mic coffee-addict, n-am să neg asta. Deseori o beau din plăcere, nu neapărat din nevoie. Şi mult mai deseori aud mustrări din stânga şi dreapta cum că beau prea multă… că nu face bine… că cine ştie ce asteroid cade pe Marte, ricoşează ȋn Soare şi aterizează pe Terra.

Dar naivă nu-s şi doar nu degeaba am petrecut suficient de mult timp prin cafenele ca să pot afla secretele cafelei de la oamenii din spatele tejghelei. Curioasă sunt din fire, un pic de tupeu am, deci nu mi-a fost foarte greu.

Nu o să intru acum ȋn detalii despre diferenţele dintre soiurile de cafea, despre cât de diferită este din punctul de vedere al solului şi al locului de unde creşte (eu o prefer pe cea din Columbia), despre cât de important este să ştii să o culegi şi o prăjeşti – lucruri pe care, deşi m-au fascinat, n-aş putea să le reproduc cu aceeaşi pasiune cu care ar face-o un specialist ȋn domeniu.

Dar e un lucru ştiut faptul că această băutură conține minerale și vitamine ce-ți pot completa doza zilnică de care organismul are nevoie. O cafea băută ȋnainte de a depune efort fizic previne oboseala musculară şi revigorează organismul. Tot ea te ajută atunci când ai un proiect important, stimulând puterea de concentrare.

La ȋnceputurile ei a fost folosită chiar şi ca medicament. Şi nu e de mirare, având ȋn vedere că substanţele ei stimulează secreţia de acid gastric şi de bilă, contribuind la digestie.

Băutul zilnic de cafea prelungeşte viaţa şi poate chiar ȋnlătura depresia. Se ştie că, atât timp cât o consumi moderat, ȋţi protejează inima.

Atenţie ȋnsă, cuvântul ce trebuie menţionat atunci când vorbim de cafea este moderaţie. Aşa cum nici un alt lucru ȋn exces nu aduce bine, nici cafeaua nu ne ajută corpul când e prea multă. Ea poate provoca insomnii, nelinişte, tremur, anemie, tahicardie, efecte negative care pot ajunge să fie extrem de deranjante.

Mi-am ȋnvăţat poezia, ştiu ce să le răspund celor ce-mi critică dragostea pentru cofeină.

Multe s-au spus şi se vor spune ȋn povestea cafelei – trebuie doar să ştiţi ce şi unde să ȋntrebaţi. Mă ȋncred că veţi investiga şi voi, atunci când veţi trece pragul unei cafenele.

Mai Multe

More article