Poveşti din ClujPoveşti pentru cei mariScrisori către un Cluj boem - S.O.S. Alerta generațiilor!

Scrisori către un Cluj boem – S.O.S. Alerta generațiilor!

Dragă Clujule,

Îți scrie o milenială indignată de problematica războiul dintre generații. Ecuația e simplă. Subiectul principal multiplu, generațiile Baby Boomers ( 1946-1964) și X (1961-1980), se află în conflict direct proporțional cu mentalitatea și obiceiurile generației Milenialilor ( 1980- 2000).

La rândul lor, cei din urmă nu înțeleg Generația Z. Generația Z, nu înțelege subiectul principal multiplu, dar consideră înapoiată și mentalitatea Milenialilor. Iar problema cere cam așa:

A. Să se demonstreze că Subiectul 1=  Subiect 2= Subiect 3.

B. Suma tuturor subiectelor este egală cu dezvoltarea socială și evoluția planetei.

Și să-ți explic acum ce cred eu despre rezolvarea acestei probleme, deși niciodată nu am fost bună la mate!

Mă lovesc zilnic de acest război al generațiilor. În autobuz, când Milenialul sau Z-tistul nu oferă instinctiv locul X-ulescului sau Baby-Boomerului. Chiar dacă poate ‘’tinerelul” suferă de o stare de rău, de o durere de picior sau de spate. Sau poate efectiv nu a primit o rugăminte, ci o poruncă. La coadă la magazin sau la orice fel de coadă, unde Milenialul sau Z-tistul, trebuie să ofere locul, al lui și al altor 10 Z-iști din față, pentru că X-ulescu are prea mulți ani în spate de dus, iar răbdarea scade odată cu vârsta. Mă lovesc de acest conflict în momentul când mi-am luat o fustă mai scurtă de genunchi și simt privirea mustrătoare a lui Baby Boomer, ce se plânge de evoluția degradantă a generațiilor.

Și-mi pare rău! La fel cum îmi pare, atunci când văd greutatea mentalității acestor generații de a înțelege că tehnologia nu a distrus definitiv mapamodul și că evoluția este un lucru firesc omenirii.

Bineînțeles, sunt și excepții ale fiecărei generații, oameni care acceptă diferențele și care poate nu sunt de acord, dar nici nu judecă. Căci de ce Baby Boomers ar fi mai mari în raport cu Z , sau X mai mare în raport cu Milenial?

De ce atunci era mai bine? Fiecare generație are plusuri și minusuri, are ceva de adăugat și ceva de înlocuit. Este ca și cum ai fi asociat cu locul în care te-ai născut sau cu ce studii ai terminat.

Aud adesea cum ,,ne pierdem valorile țării” și nu, nu ne pierdem nimic. Baby Boomerșii sau X-ulestii au pierdut un om valoros din generația lor, dar mai sunt generații  care au valori. Generații prezente, care se bazează pe tehnologie și care au acces la informații pe care un patruzecist le-ar fi aflat în ani de zile. Talente care poate au existat în toate generațiile, dar care au o rată de promovalabilitate net superioară în actualitate.

Este adevărat, pierdem anumite lucruri, dar le refacem și le dezvoltăm în secunda următoare. Nu, generația actuală nu este perfectă, poate este prea dependentă și scăpată de sub control. Dar care control? Al altor generații?

Nicio perioadă nu a fost perfectă, dar s-a exprimat și individualizat prin anumite caracteristici.

Astfel, răspunsul la prima cerință, conform căreia toate generațiile ar fi egale, este demonstrabil.

Iar a doua cerință, privind suma tuturor generațiilor ca rezultat al evoluției, conduce exact la concluzia și soluția acestui război.

Împreună, cu înțelepciunea vechilor generații și posibilitățile celor noi, societatea poate conduce doar la evoluție! Refuz să mai fim frustrați de mentalitățile mustrătoare ale X-uleștilor sau Baby Boomerilor.

Este doar vorba de percepție.

Cu bine, Clujule!

A ta milenială,

Andra

Mai Multe

More article