Poveşti din ClujOamenii frumoși ai ClujuluiȘcoală de slăbit sau Școală de nutriție?

Școală de slăbit sau Școală de nutriție?

Pentru unii decizia de a slăbi este declanșată de dorința de a arăta mai bine, mai tânăr, mai în formă. Pentru alții este dorința de a fi mai sănătos și mai ușor. Pentru toți însă este un exercițiu de voință, de consecvență și de determinare. Aici apare dilema : Cum slăbesc? Mănânc mai puțin sau fac mai mult sport ? Sau amândouă?

Răspunsurile lui Norbert – Body Engineer ne vor ajută să înțelegem corect cum să slăbim.

Cât este de importantă, pentru slăbit, o abordare psihologică personală cu privire la mâncare?

Din experiența mea în tranșeele sălii de fitness, nu o să mă refer la ce am citit sau ce am auzit de la alții, pur și simplu din propria experiență în domeniul fitness-ului, am înțeles că aspectul psihologic reprezintă 99% din procesul de transformare, indiferent că vorbim de creșterea în greutate sau de slăbit. Marea majoritate a persoanelor au probleme legate de disciplină și au o relație nesănătoasă față de mâncare, inclusiv eu și alți sportivi de performanță. Aceste probleme se manifestă în mai multe feluri în funcție de individ. La oamenii obișnuiți am întâlnit problema că asociază sentimente pozitive precum fericirea prea mult cu mâncarea. Ei sunt genul care zic “Cum să nu mănânc pizza? Să nu mă bucur de viață?”. Unii se simt prea îngrădiți și își simt libertatea încălcată doar de ideea de a respecta un plan alimentar, oricât de permisiv și variat ar fi acesta. Alt gen de probleme ar fi nevoia acută de a se pedepsi. Aceștia sunt cei care încearcă dietele extreme, cu restricții mari, care sunt nesănătoase. Acestea sunt doar câteva exemple mai comune, dar am întâlnit mai multe tipuri de probleme legate de abordarea psihologică față de mâncare.

Din cauza diferențelor individuale, încercăm să analizăm tipul de subiect/client și propunem anumite abordări, de exemplu: la persoanele care se refugiază în mâncare propun planuri alimentare mai complexe, dar foarte gustoase, bogate în alimente sățioase și calorii foarte dense. Un alt exemplu: pentru cei care admit și își propun chiar să se pedepsescă propun planuri alimentare mai seci, mai stricte, poate chiar post intermitent, adică să își consume necesarul de calorii într-o fereastră de hrănire de 4-8 ore și o pauză de 16-20 de ora, până a două zi. Întodeauna se calculează rata metabolică bazală pentru fiecare subiect, indiferent de abordare și de acolo se începe planul alimentar. Întodeauna urmărim feedback-ul, de exemplu mesaje cu poze cu mâncarea si este un avantaj și faptul că ne întâlnim de câteva ori pe săptămâna și discutând face-to-face ne dăm seama dacă trebuie schimbată abordarea.

În cazul slăbitului se întâmplă multe lucruri din punct de vedere psihologic, mai ales când apar rezultate. În primul rând apare starea de bine, corpul devine mai sănătos și atunci te simți mai energic, mai concentrat, mai lucid, mai bine. Apar schimbări în bine ale corpului, asta crește și stima de sine, care este tot foarte bine! Un exemplu: am lucrat cu o domnișoară de vreo 21 de ani, era grăsuță și era foarte timidă, foarte tăcută, nu părea să fie deloc activă din punct de vedere social, părea ușor depresivă iar după ce a slăbit 20 kg, care este WOW, s-a schimbat radical, intra la sală ca și când ar fi sala ei, ieșea mereu în oraș, vorbea mereu cu băieți, s-a schimbat radical, umblă mai drept, zâmbea și glumea mereu, era mai fericită.

De la ce vârstă să facem mișcare și să mâncăm sănătos? Există „prea devreme” pentru acestea două?

Fiind un răspuns mai lung, vreau să menționez o problemă care apare din considerente de mentalitate, cultură, educație. Din cauza faptului că nu se acordă importanță educației pe partea de nutriție, cei mici ajung să aibă probleme la maturitate. Probleme de natură fizică, precum obezitatea și alte boli asociate (diabet, boli cardiovasculare), probleme de natură psihică precum relațiile nesănătoase cu mâncarea. Din cauză că nu există educație părinții nu își dau seama unde greșesc, de exemplu cum au greșit părinții noștri cu noi, poate unii dintre noi am prins niște obiceiuri nesănătoase care au ajuns să ne afecteze. Exemple de mesaje nepotrivite recepționate în copilărie ar fi : „nicio masă fără pâine”, „nicio masă fără carne”, se include zahăr în dieta copiilor sau chiar a bebelușilor, se sare peste micul dejun, “lasă că și ai mei așa au mâncat și au crescut bine”. Aceste exemple conțin factorii mentalitate si educație. Și am mai menționat factorul cultural pentru că în cultura noastră se consumă mult prea multe grăsimi saturate. Din această cauză ne trezim la 40-50 de ani cu tot felul de boli și atunci devine foarte greu să îți mai schimbi stilul de viață pentru a preveni agravarea problemelor de sănătate sau chiar vindecarea acestora.

Răspunsul scurt: să mâncăm sănătos și să facem mișcare de când ne naștem. Și cu cât e mai devreme cu atât mai bine. La bebeluși e cel mai important pentru că ei se dezvoltă foarte repede și cresc din resursele oferite. Se știe că un bebeluș se va dezvoltă mai bine hrănit cu lapte matern de calitate decât cu lapte praf. Este importantă și alimentația mamelor care alăptează pentru a asigura calitatea laptelui. Mai bine construiești o casă din cărămizi și beton decât din gunoaie. E important ca un copil să deprindă obiceiuri sănătoase de la vârste fragede pentru a nu părea un efort stilul de viață sănătos ci o normalitate. Să ieși să te plimbi sau să alergi 10 minute imediat după trezire poate ți s-ar părea un efort, poate te-ai simți ridicol, dar dacă ai fi fost învățat de mic, ți s-ar părea normal.  Mișcare trebuie să facem de mici, indiferent că este vorba doar de o joacă pe afară, un meci de fotbal, sau ridicat de greutăți. Nu există “prea devreme”, dar poate există o formă nepotrivită de mișcare.

Despre seminarul gratuit “Școală de slăbit”

Am intrat în lumea fitness-ului în urma transformării mele, am învățat calea și cu ajutorul experienței mele din celelalte domenii de activitate de până acum am reușit să ajut un număr semnificativ de persoane. Nu știu dacă e număr mare sau mic, depinde la ce se raportează.

Când mi-am început “călătoria” (n.r. procesul de slăbire) m-am lovit de o mulțime de informații și sfaturi proaste, am pierdut mult timp până să învăț că e foarte simplu, nu e ușor, dar e simplu. După ce am început să învăț nu m-am mai oprit. Aceasta a devenit pasiunea mea.

De când activez în acest domeniu îmi dau seama că nivelul de cunoștințe generale legate de nutriție este foarte jos, mulți nu își dau seama că zahărul nu este necesar, este nociv sau cred că sucurile sunt nocive din cauza că sunt carbogazoase.

Într-o zi, într-un loc public, pe stradă sau într-o stație de autobuz am auzit două doamne vorbind de dietă. Zicea una dintre ele că mănâncă de o lună doar piept de pui fiert și salată. Mă gândeam în sinea mea că, cu toată disciplina mea, nu aș reuși să mănânc așa nici măcar o săptămână și am realizat că sunt o mulțime de oameni disciplinați, oameni ambițioși, oameni care vor să își schimbe stilul de viață și că acești oameni nu au cunoștințele necesare și sunt bombardați de informații false.
În acel moment mi-a venit ideea să fac un seminar gratuit denumit “Școală de slăbit” cu noțiuni de bază de nutriție și sport. Anul trecut a fost împiedicată organizarea, dar în curând voi reuși să organizez acest seminar, urmărește-mă pe canalele de social media să vezi exact când și unde, între timp îmi poți vedea meniurile de pe canalul de youtube Norbert Body Engineer, sau îmi poți cere sfaturi și informații în privat prin mesaje directe pe instagram și facebook Norbert Body Engineer.

Mai Multe

More article