Poveşti de binePoveşti cu mâncareSarea…chiar și în deserturi

Sarea…chiar și în deserturi

Cu toții știm că sarea este un element cheie, chiar și atunci când facem deserturi. Dar totuși, de ce este ea atât de specială?

Sarea joacă un rol foarte important în gustul final al produsului…probabil că fiecare persoană știe acest lucru. Dar beneficiile pe care ni le aduce când este adăugată într-un desert nu se opresc aici. De la îmbunătățirea texturii și până la prelungirea termenului de valabilitate, sarea de bucătărie are o mulțime de secrete.

În primul rând, este o substanță higroscopică, adică are proprietatea de a absorbi apa din mediul în care este prezentă. Când este adăugată în orice aluat care conține drojdie, sarea va absorbi o cantitate de apă. În acest caz, procesul de fermentație va fi ținut sub control. Altfel, aluatul va dospi mult prea repede, ceea ce va duce la o textură neuniformă a produsului finit. Mai mult decât atât, sarea ajută la formarea legăturilor dintre proteinele care creează glutenul. Astfel, în timpul coacerii, dioxidul de carbon se va elibera uniform în aluat, iar cozonacul, spre exemplu, va avea forma dorită.

Sarea mai este și un conservant natural datorită aceleași proprietăți, de a absorbi apa. Dacă va exista o cantitate redusă de apă liberă în produs, numărul microorganismelor de alterare va fi mult mai mic, rezultând creșterea termenul de valabilitate.

Sarea nu este adăugată mereu pentru gustul ei. Aceasta mai are proprietatea de a potența celelalte arome prezente în produs. De aceea, în multe cazuri nu vom simți gust sărat dacă adăugăm o linguriță de sare într-un aluat fraged, dar cu siguranță aroma untului sau a migdalelor (dacă folosim pudră de migdale) va fi mult mai intensă.

Nu în ultimul rând, sarea ajută la formarea unei culori apetisante. Când coacem un desert au loc multe reacții chimice, iar una dintre ele presupune formarea culorii. Sarea este un ingredient care ne va ajuta să obținem spre exemplu, nuanța perfectă a unei brioșe. Aceasta favorizează ruperea proteinelor, care împreună cu glucidele vor forma acel strat ușor maroniu la exterior, dacă temperatura și timpul de coacere sunt optime.

În concluzie, probabil majoritatea persoanelor uită să adauge în deserturi acest ingredient, aparent nesemnificativ. Contrar acestui lucru, sare aduce o mulțime de beneficii produsului pe care vrem să îl realizăm. Fie că este vorba de textură, gust  sau culoare, sarea este un ingredient care nu trebuie să lipsească din preparatul nostru…desigur, folosită în cantități adecvate.

Alexandru Szabo

Mai Multe

More article