Poveşti de bineRealitatea virtuală pentru tratarea răului de mişcare

Realitatea virtuală pentru tratarea răului de mişcare

La Cluj-Napoca, răul de mişcare, dacă este o afecţiune a urechii interne, se tratează cu ajutorul unor jocuri de realitate virtuală, la Clinica Nova Explorări ORL

Răul de mișcare, o senzație de amețeală și instabilitate este asociat deseori cu greață sau chiar vomă în cazul în care pacientul merge cu vaporul, cu barca ori dacă implică alte mecanisme în mișcare cum ar fi: mersul cu mașina, datul în leagăn etc. În astfel de situaţii, pacientul are nevoie de ședințe de reeducare vestibulară.

În cazul fiecărui om, posibil moştenite din familie, poate apărea un conflict vizio-vestibular, adică o disfuncţie de percepţie şi integrare centrală, la nivel cortical a acestor informaţii. Exprimându-ne mai clar, una spune ochiul şi alta spune urechea despre aceeaşi mişcare.

Cum se poate trata o astfel de disfuncţie?

1.Explicând persoanelor unde şi care este problema, pentru a-şi explica situaţiile, a-şi învinge fobiile, fricile, anxietăţile sau panica. Acest lucru va duce la evitarea stărilor mari de emoţie, tahicardia, greaţa, voma şi alte reacţii neplăcute ale organismului.

2. Bazându-ne pe plasticitatea cerebrală, pe capacitatea cortexului, a neuronilor, să înveţe anumite situaţii, se pune persoana exact în acele situaţii care duc la dezvoltarea altor reflexe, să rezolve conflictul şi, într-un final, disfuncţia (cui pe cui se scoate).

Pentru tratarea stărilor de rău de maşină, de mişcare, de mare, debarcare, înălţime şi de aglomeraţii se lucreaza cu softuri de realitate virtuală, la sediile clinicilor Nova Explorări ORL din Bucureşti şi Cluj.

Alternativa reducerii stărilor de rău de mişcare, în medicina alopată sunt medicamentele simptomatice, care taie din senzaţia de vomă, diminueaza frica şi panica. 

Cel mai greu de rezolvat sunt anxietatea şi panica instalate din cauza vechimii simptomelor. Dar, personalul nostru, deşi nu este specializat în psihologie, cu răbdare şi determinare, reuşeşte să rezolve majoritatea kinetozelor, fără suportul unui psiholog/psihiatru”. (Dr. Ioana Vod[, medic primar ORL)

Softurile de realitate virtuală sub formă de jocuri, special create pentru astfel de probleme, iar împreună cu ochelarii Frenzel fără bușoane, platforma dinamică computerizată (PDC) și un videoproiector, problemele de rău de mişcare pot fi realibitate în doar câteva şedinţe. (Lidia Szoke, kinetoterapeut)

Realitatea virtuală are contraindicaţii absolute în cazul persoanelor care suferă de epilepsie, schizofrenie, paranoia, depresie, claustrofobie, precum şi în cazul copiilor sub 15 ani deoarece expunerea prelungită la ecranul albastru poate provoca miopie. Reeducarea vestibulară cu ajutorul realităţii virtuale se aplică prudent persoanelor cardiace.

Deşi această metodă este la început, rezultatele se observă mult mai repede decât în cazul tehnicilor anterioare de reeducare vestibulară. Pentru fiecare pacient, tratamentul se poate personaliza. Numărul de şedinţe şi folosirea softului diferă, datorită plasticităţii şi răspunsului central diferit. (Dr. Diana Coman, ORL)

Acest articol vă este oferit de Clinica Nova Explorări ORL.

Mai Multe

More article